luni, 10 martie 2014

REVIEW - sapun de Alep (sau sa vezi si sa nu crezi, dar mie imi place !!!)

Doamnelor si Domnisoarelor (caci nu prea urmaresc Domnii asemenea blog), va prezint cu mare drag un sapun tare drag mie, in mod surprinzator. Cu bune si cu rele, ca un sapun cumsecade , dupa cum veti vedea mai jos :).


Acesta este renumitul sapun de Alep, un sapun fabricat prin metoda saponificarii uleiurilor de masline si de dafin (30% dafin!) , apoi lasat la uscat si intarit luni si luni de zile. Se mai numeste sapun sirian sau sapun ghar (cuvantul sirian ce desemneaza dafinul). Stiti dafinul, acel arbust cu frunze aromatice, pe care le folosim uscate la sarmale si la alte mancaruri, nu? Daca dam crezare wikipedia, uleiul de dafin (foarte parfumat si posibil iritant din aceasta cauza, precum si uleiul de nigella - chimen negru - nu ma intrebati cum stiu asta :) ) are proprietati antibiotice, antifungice si anti prurit (mancarimi). De unde si claimurile ca sapunul de alep ajuta in usurarea simptomelor dermatitelor, eczemelor, muscaturilor de insecte, proriazis, acnee, rozacee si asa mai departe.

Acum, eu nu am nici una din aceste boli, din fericire (mai putin acnea), asa ca nu pot sa probez nici unul di naceste claimuri. Tata insa are psoriazis, asa ca o sa ii cumpar un sapun numai al lui si o sa il rog sa il testeze. Daca nu-i place nu-i bai, sa mi-l dea mie :D .

Pe site-ul Organic Baby gasiti urmatoarea descriere (insotita si de vateva review-uri ale utilizatorilor sai):

Greutate: 100g
  • Sapunul de Alep cu dafin 32% restabileste filmul hidrolipidic si cicatrizeaza foarte bine pielea.
  • Uleiul de dafin (32%) intareste pielea, imbunatateste circulatia sangelui si da sapunurilor un parfum distinctiv, placut. 
  • Poate fi folosit pentru toate tipurile de piele, in special pentru pielea cu probleme.
  • Recomandat in tratarea eczemelor, iritatiilor si dermatitelor atopice.
  • Recomandat pt. toate varstele.
  • In cazul bebelusilor, feriti zona ochilor! 
  • Ingrediente: ulei de masline, ulei din frunze si boabe de dafin 32% ( care ii confera culoarea sa verde, datorita prezentei clorofilei naturale inainte de uscare) , hidroxid de sodiu (soda calcinata vegetala obtinuta din cenusa de Samphire) si apa. 
  • Nu contine coloranti artificiali, parfumuri sintetice, conservanti sau alti aditivi chimici si nici grasimi animale.
  • Uleiul de masline, uleiul de dafin, hidroxidul de sodiu si apa sunt ingrediente in conformitate cu clasificarea I.N.C.I. ( International Nomenclature of Cosmetics Ingredients)
Proprietati si utilizari ale sapunului de Alep:- Catifeleaza pielea, datorita uleiului de masline- Restabileste filmul hidrolipidic si cicatrizeaza foarte bine pielea, datorita uleiului de dafin- Antiseptic- Dezinfectant - Poate fi folosit pentru toate tipurile de piele, in special pentru pielea cu probleme, - Recomandat in tratarea eczemelor, iritatiilor si dermatitelor atopice.- Recomandat pentru igiena zilnica a persoanelor cu psoriazis - Poate fi folosit si pentru igiena intima- Recomandat in cazul crustelor de lapte ( are actiune emolienta) si a pielii uscate- Foarte bun in tratarea matretii ( la 3-4 spalari matreata dispare)- Actioneaza eficient si in cazul acneei. Sapunul de Alep are o actiune antiseptica, curata in profunzime si se opune blocarii porilor cu dopuri de sebum.- Poate fi folosit ca SAMPON ( o data sau de doua ori pe saptamana), ca MASCA FACIALA (lasati un minut apoi clatiti) sau ca SPUMA DE BARBIERIT- Indeparteaza eficient machiajul- Are un puternic efect ANTIMOLII – asa ca poate fi depozitat in dulapuri cu haine- Frecat uscat pe piele calmeaza mancarimile provocate de piscaturile de insecte
Certificat BDIH Germania.



Hai sa va si prezint minunea. Vine ambalat intr-o cutiuta foarte draguta, din carton (am mai avut sapunuri de alep care erau doar imbracate intr-o fasie de hartie, avand sapun expus deci la aer si maini), este un cub de 100 de grame maroniu la culoare. El porneste , la origine, ca un sapun verde (datorita uleiului de dafin, verde inchis), dar in timp isi pierde culoarea la exterior, transformandu-se in galben- auriu, in timp ce la interior ramane verde. Am uitat sa va spun ca sapunul se produce prin metoda "la cald" (uleiul de masline reactioneaza cu soda , amestcul este incalzit constant timp de 3 zile, acest lucru ajutand la evaporarea apei folosite pentru a dizolva soda/lesia de cenusa), asa incat la finalul celor trei zile sapunul se prezinta ca o pasta verde  ce se usuca si taie a doua zi in cuburi. Sapunul se tine la uscat 6 luni - un an minim inainte de a fi dat spre  folosinta. Ca idee, cu cat inelul de sapun auriu este mai gros, cu atat este mai vechi sapunul.

Uleiul de dafin - culoare verde inchis


Revenind la sapunul care a ajuns la mine, va pot spune ca este FOARTE DUR, seamana cu sapunul de rufe la culoare, dupa cum puteti vedea, si miroase puternic. Eu ador acest miros, de sapun usor invechit si de dafin, pentru ca imi aminteste de rudele de la tara, de podul casei, de ceva "pamanatiu" si "raw", o prospetime cruda pe care nu o pot descrie altfel. Mie imi place cum miroase pamantul reavan, de exemplu, asa ca nu ma luati neaparat ca si etalon in ceea ce priveste mirosurile. Eu ADOR mirosul sapunului de Alep, dar am numerosi prieteni care spun ca "pute". Ca miroase urat. Ca miroase ca sapunul bunicii. E drept ca intr-o lume in care suntem imvadati de produse cosmetice parfumate, orice miroase mai "natural" ne aminteste de saracia bunicii care isi facea singura sapun . DAR nu e cazul aici., nu ?  Cubul de 100g este micut si colturos, asa ca am preferat sa il cioplesc si sa imi aleg o bucata mai mica, pe care sa o iau la folosit in baie. Sincera sa fiu, chiar daca avea o forma mai prietenoasa tot il decupam (dupa cum vedeti s-a spart destul de "neartistic") pentru ca imi place cum se vede verdele de la interior, mai ales pe masura ce se consuma.

L-am primit pe 17 februarie si l-am folosit pe maini (indeosebi pe maini), ten (da, l-am testat si pe ten, cu riscul sa ma ia Corina la bumbacit cand si daca va citi acest text :) ), corp si par. O sa va spun mai jos impresiile dupa fiecare folosire.





1. pe maini. Sapunul este foarte dur, nu s-a inmuiat ca alte sapunuri hand made in prezenta umezelii de sub savoniera. Spuma delicata dar consistenta, parfum de dafin nepersistent pe maini mult timp. Nu am simtit ca imi usuca mainile - dar eu imi dau in maxim 15 minute de la spalat pe maini o doza de crema de maini

2. pe ten. a inlaturat cu succes produsele cosmetice nerezistente la apa. La contactul cu ochii ustura foarte tare (pentru ca sapunul este o sare care produce o solutie alcalina), a nu se folosi pentru inlaturarea machiajului ochilor! Nu lasa o pelicula de uleiuri deranjanta pe tenul meu. Dupa el am folosit cu succes pasta de zahar pentru epilat pe care v-am prezentat-o si aici, aceasta avand aderenta buna la firul de par. Dupa 10-15 minute de spalat cu sapunul de Alep pe ten am simtit o senzatie de piele care strange, semn ca produsul a curatat "prea bine". NU am remarcat o agravare a acneei pe care am capatat-o dupa ce am baut fara sa imi dau seama cantitati mari de lapte de vaca (condensat, la cafea ....) asociate cu fluctuatii hormonale si mersul la sala de sport, tenul s-a vindecat la o rata normala spre rapida. E drept ca, in paralel cu sapunul de alep, am intervenit si cu Skinoren. Poate este o impresie, nu stiu, dar parca m-am vindecat mai repede decat in mod normal. pH-ul pielii nu a avut de suferit pe termen lung, pentru ca oricum dupa spalatul cu sapun si uscatul bland cu servetele de hartie de unica folosinta am aplicat fie exfoliantii obisnuiti (CE Ferulic sau BHA 2%), fie crema hidratanta care oricum ajuta in refacerea echilibrului barierei acide a pielii. V-am mai spus eu in acest articol ca incep sa am ceva indoieli despre efectul pHului alcalin al sapunului asupra pielii, in conditiile in care aproape imediat intervenim cu produse cu pH fiziologic. Nu sunt medic sau estetician ca sa va spun cu siguranta ca nu se intampla nimic (sau ca se intampla), eu doar ma intreb. Daca aflu ce studii s-au facut , va spun si voua. Ma repet, dar e important: EVITATI CONTACTUL CU OCHII. Ustura. Rau de tot.

3. pe par. Mi-am confirmat faptul ca sapunul nu e sampon. Nu mi-a uscat parul si nu mi l-a facut o clisa plina de calcarul de la robinet, dar nu a spumat deloc pe par, nici dupa 3 incercari (frecat sapunul de parul umed/scalp, incercat sa spumez, clatit si repetat). Mie nu mi se potriveste pe post de sampon, deci alte persoane jura ca este eficace. Parerea mea este ca pentru par avem nevoie de alt tip de curatare , adaca la ten mai pot face un compromis in a folosi din cand in cand un sapun, pe par nu mai fac experimente.

4. pe corp. Spuma delicata, ca orice sapun pe baza de ulei de masline, usor parfumat. Senzatie de curat, nu mi s-a parut ca ma strange pielea in mod dramatic. Acnea de pe umeri/spate nu s-a agravat (asa cum am patit dupa folosirea anumitor sampoane). Inca il mai folosesc pe corp, mai ales in combinatie cu un burete pe post de scrub.


Mai jos puteti vedea cam cat consumasem din sapun, dupa utilizare zilnica timp de 2 saptamani, iar imediat dupa cat s-a subtiat dupa inca o saptamana. Se consuma deci destul de greu si imi place ca nu se formeaza pe el clisa specifica sapunurilotr handmade cu continut ridicat de ulei de masline.



sapunul dupa doua saptamani de folosire 
sapunul dupa trei saptamani de folosire

Ca si concluzii, va spun ca pe corp si maini imi place in continuare. Pe ten am reinceput sa folosesc cleanserul meu cu pH fiziologic, pentru ca are mai multe ingrediente benefice pielii pentru un contact atat de scurt (1 minut). In plus, nu ma ustura ochii daca produsul intra accidental in ochi, iritatia produsa de sapunul de Alep nu mi-a placut defel. Pe cap un mare NU, ramane repetent, ne vedem in toamna :). Imi place foarte mult mirosul, cumva imi evoca si ceva mistic si vechi, middle age, antic, nu stiu cum sa descriu senzatia. In plus, nu stiu de ce, imi evoca si mirosul marii si al algelor. Poate pentru ca prima data cand am folosit un asemenea sapun in mod intensiv era acum multi ani, la mare.

Sapunul nu este pentru orice persoana, as adauga. Cei cu tenul uscat cu siguranta ca ar trebui sa stea departe de orice sapun alcalin, cu mare putere de curatare, pentru ca este posibil ca sa accentueze pierderea de apa transepidermala atunci cand inlatura si asa anemicul strat lipidic pe care il au pe piele. Pentru aceste persoane recomand un cleanser bland si atent formulat, fara iritanti. Eu am un ten foarte gras si , de dragul mirosului si al testului, l-am folosit si pe ten si v-am descris experienta mea. L-as mai folosi pe ten? Probabil ca da, daca ma voi plictisi de cleanserul curent. Sunt foarte nestatornica si incerc produs dupa produs, le alternez, observ schimbarile si efectele. Cu sigurata ca mi-ar fi mai bine daca m-as opri la o rutina care merge, dar ma mananca degetele sa fac teste peste teste :). L-as mai folosi pe corp? Da, inca il folosesc. L-as mai folosi pe par? Cu siguranta nu l-as fi folosit nici acum, dar datoria de tester m-a impins acolo. La mine nu a functionat pe post de sampon si nu recomand nimanui sa il incerce. Mai ales daca traiesc intr-o zona cu apa dura.

Raportul cantitate pret? 100g - 27 de lei. Un pret foarte bun, pentru ca sapunul rezista forate bine folosirii chiar si in apa dura, conditii in care spuma este mai putin abundenta. L-as mai cumpara? Cand termin bucata de acum, cu siguranta da, desi e posibil sa treaca anul in ritmul asta!  Sau mai devreme, pentru a il ruga pe tata sa il testeze si sa imi spuna daca simte vreo imbunatatire a psoriazisului sau :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.