miercuri, 6 ianuarie 2016

Cititorii întreabă, Bloggerul răspunde - va avea produsul meu sificienţi antioxidanţi?

Am primit pe mail o întrebare de la o doamnă sau domnişoară drăguţă, care doreşte să îşi prepare un serum uleios. Iată şi mesajul:



Eu ma gandisem sa imi fac un ser din: ulei de jojoba, borago, camelia, coacaze negre si struguri, la care sa adaug Q10 si vit E pt ca am inteles ca are rol de conservant. 
Iar in legatura cu serul de pe iHerb, aceasta e compozitia lui: 
Aloe barbadensis juice*, lauric acid, cetearyl alcohol , vaccinium macrocarpon (cranberry) juice*, vegetable glycerin, fruit stem cells (malus domestica, solar vitis) and bioactive 8 berry complex*, resveratrol, ubiquinone (CoQ10), magnesium ascorbyl phosphate (vitamin C), hyaluronic acid, olive squalane, hydrolyzed myrtus communis (myrtle) extract, lycium barbarum (goji) glycopeptide, healianthus annuus (sunflower) oil*, tocopherol (vitamin E), glyceryl monolaurate, vitis vinifera (grape seed) polyphenols, borago officinalis (borage), rosa canina (rosehip), linum usitatissimum (flax), oenothera biennis (evening primrose) and hippophae rhamnoides (sea buckthorn) oils*, theobroma cacao (cocoa) butter*, aspalathus linearis (rooibos), hibiscus rosa-sinensis and camellia sinensis (white tea) extracts*†, laminaria digitata (kelp) extract, allantoin, cetyl alcohol, glyceryl stearate, cyamopsis tetragonolobus (guar) gum*, phenethyl alcohol, ethylhexylglycerin, citrus aurantium dulcis (orange) oil*.

Ma intereseaza sa stiu daca serul meu ar contine o cantitate suficienta de antioxidanti si daca ar putea inlocui un astfel de  ser  cumparat.




Întrebarea are mult sens. Ce ne facem noi acasă poate fi la fel de bun, sau mai bun, ca ceva din comerţ? Cum evaluăm acest lucru?

În primul rând, produsul de pe iHerb este un serum de tip emulsie. conţine câteva extracte din diverse plante. Eticheta nu este defel conformă cu standardele industriei cosmetice, aşa că nici nu am încredere că sunt puse ingredientele în ordine descrescătoare. Spre exemplu, fruit stem cells (malus domestica, solar vitis) de pe eticheta pot să fie ingredientele PhytoCellTech Malus domestica si Solar Vitis: "Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract (and) Xanthan Gum (and) Glycerin (and) Lecithin (and) Phenoxyethanol (and) Aqua / Water" si "Vitis vinifera (Grape) Fruit Cell Extract (and) Isomalt (and) Lecithin (and) Sodium Benzoate (and) Aqua / Water". NU e ca şi cum producătorul nu are acces la datele furnizorului de ingrediente, eu le-am găsit într-un minut cu motorul de căutare. Iar eu nu înţeleg cum ne ajută pe noi, regnul animal, celule stem din plante.

Conţine multe multe extracte din plante de tot soiul (şi vedem că nu publică şi conservantul acestora....), conservantul afişat pe etichetă nu îmi inspiră mie cine ştie ce încredere, şi mai are şi parfum. Produsul este acesta.

Cititoarea noastră se întreabă dacă un serum uleios din ulei de jojoba, borago, camelia, coacăz negru li struguri, cu vitamina E (conservant) şi coenzima Q10 are suficienţi antioxidanţi. Are?

În primul rând, ar trbui să ştim să evaluăm cam care sunt antioxidanţii din produsul la care ne referim. Vedem extracte din plante, ceva vitamina C,E, coenzima Q10, resveratrol, ceva uleiuri. În ce cantitate? nu ştim. Care este conţinutul de elemente nesaponifiabile din uleiurile din ser, de vitamina E sau fitosteroli? iar nu ştim, depinde de lot şi eu nu mi-aş pune baza pe un conţinut de substanţe active care, bănuiesc, pot să fie toate la 1% în formulă. Atunci ce putem face? Cum rezolvăm dilema?

Un produs identic nu putem avea, şi nici nu putem egala cantitatea de antioxidanţi dintr-o formulă. Ce putem face este să citim cu atenţie fişa tehnică a fiecărui ingredient , de la producător, şi să folosim ingredientele în procentul care ni se pare nouă convenabil pentru scopul nostru:

Exemplu:

Ser pentru ten mixt

jojoba 80%
borago 5%
camelia 5%
coacăz negru 5%
struguri 4%
tocopherol 0.05%  - 0,1%
ubiquinone, soluţie: restul până la 100%.

păi cum, aşa puţin?

da. vitamina E nu se foloseşte în procente ridicate, altfel devine pro oxidant. ubiquinone - poate să meargă până la procentul maxim sugerat de producător. depinde mult de diluţie, de solvent. Borago, cameila, coacăz negru, struguri - uleiuri cu durată scurtă de viaţă. posibil să râncezească mai repede decât am vrea. Nu aş merge cu un procent mai mare din acest motiv.

Evident, fiecare îţi face propriile reţete, dar uneori ce e mai mult nu inseamnă că e şi mai bun.

Ce se mai poate adăuga într-un serum uleios?
- extracte din plante (macerate uleioase)
- extracte supercritice
- vitamina C
- esteri care îmbunătăţesc textura
- acid alfa lipoic
- fitosteroli
- ceramide

şi lista continuă. folosiţi procentele recomandate şi asiguraţi-vă că nu există incompatibilitate cu alte ingrediente.

câţi antioxidanţi avem? sunt mai mulţi mai buni? cred că mai mulţi şi cu greutate moleculară mai mică ajută, nu sunt convinsă că suprasaturarea e şi ceva ce ne dorim,

şi, a propos. vitamina E nu este conservant. este antioxidant, întârzie râncezirea uleiurilor.

mi s-a făcut poftă de un ser uleios!!!

6 comentarii:

  1. Iti multumesc pt raspunsul detaliat si ma bucur de pofta pe care ti-am trezit-o! :))
    Serul e cotat ca Best pe beautypedia si de aceea cand l-am cumparat, nu am pus deloc la indoiala calitatea sa. Dar plictisindu-ma de el si citindu-ti blogul, m-am gandit sa imi fac un ser DIY. Si de aici multitudinea de probleme: contine antioxidanti in cantitatea pe care o doresc? cum pot sa il conserv astfel incat sa nu isi piarda proprietatile? care e termenul de valabilitate?
    Mentionez ca pe beautypedia, citind despre uleiurile vegetale, am gasit mentiuni doar despre proprietatile lor de hidratare, si nu despre puterea lor de antioxidanti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mă minunez că, mai nou, beautypedia cotează cu best ceva cu parfum, dar s-a mai auzit.

      dacă aş avea toate ingredientele la mine, zău că aş face o replică ! :)))

      poţi în schimb să combini cu un toner paula's choice şi să ai de toate :)

      conservarea lui se face departe de lumină, aer şi umezeală.

      Ștergere
  2. hm..pai pana la urma ce ii lipseste serului Andalou?
    Si legat de conservarea uleiului, cred ca tot ce pot face este sa il tin flacon airless, ferit de lumina si caldura. Si chiar tinut in astfel de conditii, rezista macar 3 luni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ii lipsește, după mine?
      1. Nu am încredere ca e conservat suficient de bine. Având atâta 'bug food'. Poate e si nu am eu timp sa aflu :)
      2. E parfumat. Ultimul si antepenultimul ingredient.
      3. La cum e trecută lista de ingrediente nu M-ar mira ca hialuronic acid sa fie de fapt sodium hyaluronate.


      Cred ca serul tău va avea durata de viața a celui mai instabil ingredient, la data manufacturarii. Daca coacăzul negru îți expira intr-o luna, toată compoziția o va face.

      Airless nu recomand, pompa care face vid probabil se va lubrifia si nu va funcționa. Sticla brună cu pipeta e perfecta, dar sa o ții in dulap :)

      Ștergere
  3. cate lucruri noi invat :)) cred ca pana la urma voi astepta si daca vei face vreodata un ser cu antioxidanti, voi fi prima pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna si La multi ani - si mie mi s-a facut pofta de un ser uleios :) Astept cu nerabdare blog sale-ul - poate am noroc...Insanatosire grabnica !

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.