luni, 12 noiembrie 2012

DIY - unguent cu galbenele home made

Mai tineti minte aceasta cutie, trecuta pe post de panaceu universal in sfaturile mamei sau bunicii?  De cate ori nu mi-am uns toata fata proaspat agresata dupa extragerea diverselor comedoane cu acest unguent "miraculos"

Astazi vom invata cum sa preparam noi singure un asemenea unguent.  Pe site-ul vanzatorului, iata lista de ingrediente:

"extract de flori de galbenele, vaselina, lanolina, ceara, ulei de lavanda."
Eu il foloseam ape buze, pe micile zgarieturi, pe mainile crapate, pe scurt acolo unde simteam ca pielea este foarte agresata si uscata (iar stratum corneum nu mai este capabil sa impiedice pierderile de apa trans epidermale - TEWL in engleza, adica trans epidermal water loss). Doar ca eu nu suport ideea de vaselina in produse, si nu pentru ca este un ingredient oribil (este foarte bland cu pielea, este un oclusiv foarte bun), si pentru ca provine dintr-o sursa neregenerabila, si anume petrolul. Si nu, nu este vaselina aceea dizgratioasa pe care o folosesc mecanicii auto, este o varianta alba, purificata si, daca am inteles eu bine, de uz medical. White Petrolatum, Petrolatum sau cum o mai scrie pe etichete. Am si eu un borcan (nefolosit) de la DM - am vrut sa imi fac la un moment dat un fel de super-emergency lip balm, dar nu m-am incumetat.

 Contine si lanolina, ceara (de albine, presupun), ulei de lavanda (ulei esential de lavanda) si extract de flori de galbenele. Nu stiu despre ce fel de extract vorbim aici, dar in DIY-ul nostru vom face proprul nostru extract de galbenele.

La drum deci!

Pasul 1:
- luati un borcan din sticla , il spalati foarte bine (si el, si capacul) si le sterilizati in apa clocotita timp de 10 minute. Atentie, sa nu aiba cumva fisuri.
- dupa ce borcanul a fost sterilizat, il asezati pe unservetel de hartie curat (sau mai multe) si asteptati pana se usuca complet (la fel si capacul). Le mai puteti sterge si cu alcool medicinal sau cu vodka, orice alcool puternic (peste 70 de grade). Se lasa sa se usuce complet si borcanul, si capacul

Pasul 2:
- umpleti borcanul cu petale de flori de galbenele, foarte bine uscate. Nu se foloseste planta verde. Daca nu aveti petale, cred ca puteti folosi ceai de galbenele din comert - atentie sa nu contina musculite si, daca este in pliculete, puneti doar continutul, nu si plicul de hartie
- turnati peste florile uscate uleiul pe care il doriti (poate sa fie ulei de masline extravirgin, ulei de floarea soarelui presat la rece, ulei de cocos sau orice alt ulei, este important sa fie , daca se poate, un ulei cu o viata destul de mare si potrivit aplicarii pe zona de piele pe care o doriti tratata; de exemplu, eu nu recomand uleiul de cocos pe fata). Aveti grija sa acoperiti complet materialul botanic.
- puneti o bucata de folie alimentara (in dou sau 4) peste borcan si insurubati strans.

Pasul 3
- tineti  borcanul la soare timp de minim doua saptamani (eu tin si o luna uneori), agitand zilnic. Aveti grija ca plantele sa fie mereu acoperite de ulei. Mirositi din cand in cand amestecul, sa nu fie cumva ranced.

Pasul 4:
- dupa cele doua saptamani (sau o luna, depinde de ce preferati), luati un filtru de cafea curat (sau filtru de ceai, din cele de hartie - se gasesc la DM) si strecurati continutul (uleiul , evident) intr-un alt borcan sterilizat ca in pasul 1.
- adaugati 1% vitamina E - puteti folosi si vitamina E capsule, trebuie doar sa vedeti ce scrie pe cutie, ce continut de vitamina E are o capsula, si sa adaugati 1%. Daca nu aveti cantar de bucatarie si nu puteti cantari exact cat ulei de galbenele a rezultat ... dati-mi de stire ce fel de borcan aveti, cam cat e de plin si poate reusesc eu sa va ajut la calcule :)

Pasul 5
- in mod ideal acest ulei se tine la racoare si intuneric. E bine si in frigider. Daca se solidifica sau semi solidifica (in functie de uleiul folosit), inainte de fiecare folosire se lasa la temperatura camerei pana ce acesta devine transparent complet, apoi se preleveaza cantitatea necesara.

Sa continuam acum cu prepararea unui unguent cu galbenele, metoda hand made si home made

Pasul 6
 
Putem face acest unguent folosind exclusiv ceara de albine si maceratul de mai sus. 1/3 ceara de albine si 2/3 ulei. Le amestecam intr-un vas, la bain marie, pana cand ceara se topeste complet. Luam vasul din baia de aburi si il lasam la racit. Daca are o consistenta prea moale, adaugam cate putina ceara de albine, topim amestecul, il lasam iarasi la rece - pana ce obtinem consistenta dorita. La fel, daca este prea tare, mai adaugam putin cate putin ulei de galbenele. Sa nu uitam ca si recipientul trebuie sa fie sterilizat. Daca este de plastic, aveti mare grija - plasticul se poate deforma daca este pus in apa clocotita, curatati-l bine cu apa calda si sapun, stergeti-l temeinic cu servetele curate pana ce sunteti sigure ca nu mai exista reziduuri de produs, apoi spalati-l din nou (daca vreti) si la final il clatiti cu alcool medicinal sau vodca. Recipientul trebuie sa fie uscat inainte de folosire. Si nu il scufundati in apa clocotita, folositi un alt vas rezistent la caldura, dar usor de manipulat .

Este important sa va notati toti pasii si toate cantitatile folosite. Daca nu aveti cantar , si folositi lingura sau lingurita, este important sa notati cate lingurite din fiecare produs ati folosit (pline, rase), si sa folositi data viitoare aceeasi lingura sau lingurita. Notati tot ceea ce este legat de procesul de manufacturare, poate va va fi de folos data viitoare :). Eventual folositi un caiet, cine stie ce mai "coaceti" data viitoare :)

Pasul 7
 
Daca ceara + ulei nu mi se pare suficient, ad some extra power cu lanolina. Daca nu tineti neaparat sa aveti un unguent vegan, pentru ca lanolina este un produs animal. Nu, nu se ucid oi, lanolina este un by-product al industriei lanii. Miroase ... special (desi sunt variante mai purificate, care nu au acel miros greu), si o gasiti la farmaciile care mai prepara unguente sau aici . Pentru ca la noi in farmacii am observat ca amestecurile folosite sunt cam... simplute, ca sa fiu politicoasa.

Lanolina este excelenta pentru cei cu maini crapate sau buze crapate sever, care lucreaza in gradinarit, la camp sau alte munci care implica maini sau fata neproejata de intemperii. Arata cam uleios si lucios pe piele, dar este minunata. Stiu multe femei care au avut ragade in timpul alaptarii si care s-au vindecat doar cu lanolina. Cata sa adaugam? cate putin, pentru ca mirosul este special, dupa cum spuneam, iar efectul pe piele este destul de oclusiv si "greu". Va rezulta o crema foarte grasa si "grea", protectoare.

Pasul 8

Daca mirosul nu va place, puteti adauga un ulei esential de lavanda, cu conditia sa fiti constiente de faptul ca aproape orice ulei esential (alcooli volatili) are potential iritant pentru piele. Lavanda este mentionata ca fiind unul din uleiurile esentiale cele mai blande pentru piele (ca si tea tree), dar exista cazuri documentate de alergie la lavanda (unul din compusii alergeni este linalool). Puneti cate putin, 1-2 picaturi intr-o crema de 50 de grame, nu mai mult. Testati pe o bucata de piele sensibila timp de doua zile si, daca nu apar inrosiri, prurit sau edem, puteti folosi unguentul cu ulei esential de lavanda. Dupa cum mai scriam pe aici, eu nu folosesc parfum pe fata, dar ma dedulcesc la produse pentru maini, corp, par. Si imi place lavanda. 

Atentie, pe piata exista multe uleiuri "false". Eu nu am incredere in producatorii "romani" de uleiuri esentiale, imi par fie adulterate fie "indoite", ca sa zic asa. Am vazut diferenta intre diferite uleiuri esentiale, si prefer sa pun pe piele (daca pun) ceva mai scump dar mai bun. Un ulei esential de mai mare incredere gasiti aici. Eu nu folosesc nici Fares si nici Solaris plant.

Pasul 9
 
Vreti si vaselina in crema? Sigur, se poate - se adauga la fel ca si lanolina, doar ca , daca aveti deja ceara de albine, uleiul de galbenele si ceva lanolina, nu cred ca va mai trebuie si vaselina :). Unguentul este perfect asa cum este :)


Cateva consideratiuni de final
- nu aveti voie sa emiteti pretentii despre crema voastra de tipul "vindeca", "face", "drege" in clipa in care o veti face cadou altei persoane. Asemenea claim-uri ar trebui sustinute si demonstrate, si noi nu avem cum sa dovedin nimic din aceste aspecte. Daca doriti sa o "marketati" cumva, puteti povesti despre ce pot sa faca ingredientele din crema,  dar spuneti persoanei iubite ca fiecare piele poate reactiona altfel si ca noi nu puteti promite ca afectiunea pe care doreste sa o "imblanzeasca" va disparea sau se va ameliora. Nu este nimic mai neplacut decat sa spui cu tarie un lucru care sa nu se confirme. Va veti pastra credibilitatea si, fiind sinceri, prietenii si familia vor aprecia si mai mult lucrul vostru de mana.
- igiena nu este facultativa. Folositi manusi de unica folosinta sau, daca nu aveti, va spalati temeinic pe maini si evitati orice contact cu materia prima sau cu ambalajele sterilizate. E adevarat ca acesta, fiind un amestec fara apa, nu poate lasa microbilor loc sa se dezvolte, dar este mai bine pentru ca va obisnuiti cu ideea de lucru curat.
- puteti adauga la finalul ocmpozitiei, cand balsamul nu s-a racit complet, cateva picaturi de vitamina E, continuand sa amestecati compozitia bine. Un antioxidant este binevenit.
- tineti minte ca 1 ml = 1 g  doar in cazul apei. Pentru orice alt produs este mai bine sa folositi cantarul. Daca aveti o reteta, fiti consistenti. Preferati sa lucrati in grame, pe cat posibil. Pentru ca o lingura plina azi poate fi mai putin plina maine si veti avea un produs usor diferit

Spor la lucru si sa ma anuntati daca v-a iesit :-)

NOTA: acest articol nu este scris ca si reclama unui anumit furnizor de ingrediente cosmetice. Nu primesc nici un leu pentru a promova vreun produs sau producator. Articolul reprezinta parerea personala despre modul in care se poate prepara home made un unguent cu galbenele, folosind cat mai putine resurse. Nu emit nici un fel de pretentie despre acest amestec (ca vindeca pielea, taieturi, cosuri sau mai stiu eu ce). Este raspunderea voastra sa va asigurati ca, daca preparati un astfel de produs, respectati normele de igiena si de siguranta (in legatura cu focul sau apa fierbinte, alcoolul medicinal sau uleiurile esentiale). Important: nu lasati nici un ingredient cosmetic sau produs finit la indemana copiilor. Tineti-le intr-un sertar separat, inchis, sub cheie, la inaltime, oriunde numai nu acolo unde pot pune cei mici mana. 

sursa imaginii aici.




11 comentarii:

  1. Pentru cei care vor sa sara peste etapa maceratului, nu e ok varianta cu co2 galbenele de pe aroma zone?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba este, doar ca eu vorbeam de ulei de galbenele :) plus ca pentru multa lume, cost wise, este de preferat un macerat. iar daca n-ai cantar de bucatarie, nu ai cum sa cantaresti 0,3% extract...

      Ștergere
    2. Imi place foarte mult cum este explicat si apreciez!!!
      Dar ce nu inteleg eu de ce va fortati asa de mult cu termenii astea in engleza.....lasati-o incolo de treaba suntem in Romania explicati pe intelesul oamenilor si hai sa aterizam odata!!!!

      Ștergere
    3. Ma tem ca nu inteleg urmatoarea parte a comentariului: "de ce va fortati asa de mult cu termenii astia in engleza"

      la ce va referiti? ce n-am explicat pe intelesul oamenilor? care e "treaba" cu aterizatul?

      cred ca , daca doriti ca eu sa am exprim pe intelesul dvs trebuie sa faceti si dvs efortul sa va exprimati pe intelesul meu.

      Ștergere
  2. Prea complicat pentru mine :). N-am avut timp sa comentez la articolele precedente, vreau sa-ti spun ca mi-au placut toate, stii atat de multe chestii si esti asa pasionata. Nu te-ai gandit sa faci un business din asta? Am putea avea si noi Simo's Choice or smth :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha :-))) tare asta cu Simo's Choice... Am cochetat cu ideea dar, totusi, este MULT prea mult de munca si de aranjat pt un business... dar nu se stie niciodata ce ne rezerva viata ca si oportunitati :))))

      Pe de alta parte uite, Paula Begoun, are ca si background niste ani buni de studiu al diferitelor produse (mie nici nu prea mi-a pasat de asta mult timp dupa ce am inceput sa experimentez)... cale lunga :))

      Oricum, da, se simte lipsa si a unui brand romanesc de calitate. Mi-ar fi placut sa vad branduri de renume (farmec, gerovital) care sa vina pe piata sa suplineasca aceasta lipsa .... doar ca se pare ca noi suntem destul de codasi aici :)

      Ștergere
  3. Destul de complicat, insa chiar mi-as dori sa gasesc si eu diponibilitatea de a "reproduce" reteta, demult imi doresc unguentul asta.
    Mi-au placut foarte mult "consideratiile de final", foarte frumos ai formulat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simo, un ulei de galbenele (sau musetel) este facil de facut, deși durează. Daca nu esti alergic la componente, e bun si ca ulei de masaj sau dupa dus. Sau serum facial, daca uleiul de baza este potrivit tipului tau de ten. Sau pentru pielea bebelusului, daa nu e alergic, zona de scutec.

      Cine stie, poate iti vine cheful cândva :)

      Ștergere
  4. La prepararea alifiei de galbenele se poate folosi seu de capra sau oaie in loc de untura de porc? Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara!

      Nu imi e clar cum doriti sa folositi grasimile animale. Eu nu le agreez pentru pielea mea, dar daca doriti sa le folositi , ar trebui sa fie foarte bine purificate si filtrate.

      O alta problema ar fi macerarea in aceste grasimi, care sunt solide, daca nu ma insel. Nu ammacerat niciodata intr-u grasime solida, asa ca nu stiu cat de reusita ar fi aceasta operatie.

      Va recomand cu drag sa folositi ceara de albine si un alt ulei vegetal, potrivit pielii dumneavoastra, altfel riscati sa va blocati porii :)

      Ștergere
  5. La prepararea alifiei de galbenele se poate folosi seul de oaie sau capra in loc de untura de porc? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.