duminică, 18 noiembrie 2012

Cat ma costa sa imi fac singura cosmeticele ?

Multa lume care porneste pe acest drum, sau care priveste cosmeticele handmade, se gandeste, evient, ca sa iti faci singura cosmeticele este si mai avantajos din punctul de vedere al pretului. Dar asa este, oare?

Eu imi calculez intotdeauna costul fiecarui produs. Si spun Costul, nu pretul. De ce? pentru ca Pretul = Costul + profitul.

Ce inseamna costul unui produs? Primul lucru la care va ganditi ar fi costul materialelor. De exemplu:

Crema pentru maini hidratanta cu ulei de masline (pentru anotimpul rece), lejera:

5% emulsifiant
10% ulei de masline
2% glicerina
2% pantenol
1% vitamina E
0,5% ulei esential de lavanda
1% dimethicone
1% conservant
restul pana la 100% apa.

Va rog sa tineti cont de faptul ca tocmai am facut reteta asta pe loc, nu am testat-o. e o versiune de test, poate, desigur, sa fie facuta daca aveti chef. Daca vreti sa referiti acest post ca si sursa de inspiratie, as fi si mai fericita :).

Cat costa crema? Banuiesc ca multi ati spune : calculam cat costa ingredientele si adunam, nu? ieftin ! Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Desi, la prima vedere, toate bune si frumoase - adunam cat ne costa ingredientele. Insa mai sunt multe lucruri de luat in calcul (companiile au si mai multe) , o sa vi le spun pe cele pe care le iau eu in consideratie:

TIMPUL

Cel mai important cost pentru mine. Pentru ca vorbim de timpul pe care l-as petrece facand altceva, jucandu-ma cu copilul meu, citind, uitandu-ma la un film, plimbandu-me si asa mai departe. Cat timp aloc eu pentru un produs? Mult.
- timp pentru gandirea si "fabricarea" retetei. Daca este o reteta simpla, dureaza sa zicem 30 de minute pentru a o scrie si a calcula procentele + costurile. Dar, pentru ca timpul cremelor simple a trecut, si acum am ajuns la un fel de "next level", imi ia ceva mai mult timp, pentru ca petrc timp recitind si specificatiile ingredientelor, gandindu-ma razgandindu-ma.
- timp pentru sterilizarea instrumentelor - 10-15 minute
- timp pentru manufacturare - minim o ora, incluzand curatarea suprafetei de lucru, aranjarea inredientelor, cantarirea, procesul de manufacturare, timpul pentru racirea compozitiei si adaugarea ingredientelor sensibile la temperatura, ambalarea
- timp pentru curatarea instrumentelor si a suprafetei de lucuru - minim 15 minute
- timp pentru crearea si tiparirea unei etichete (nu suport sa scriu etichete de mana, vreau sa fie frumoase ) - 20-30 de minute

Ei bine, adunat... e ceva timp, nu? Uneori acesti timpse mai si intersecteaza, asa ca rezultanta finala nu este suma tuturor timpilor, insa uneori nu pot sa fac mai multe lucruri simultan, asa ca se intampla sa se adune.

In functie de cat timp am petrecut in fiecare caz in parte (sau cat estimez ca va dura), imi aloc o suma X pe post de costuri legate de timp

CONSUMABILE

Alte obiecte pe care le folosim si apoi le aruncam: pipete, seringi, servetele de hartie (prosoape de hartie), manusi de unica folosinta, alcool medicinal sau alt dezinfectant, masca pentru gura si nas (desi asta nu e neaparat de unica folosinta), baterii (undeva la limita intre cost fix si consumabil, pentru ca nu consum un set de baterii pentru o crema, evident), etichete, toner pentru imprimanta, solutiile de curatare, benzi de verificare a pH-ului, pH buffer daca avem un pH meter electronic.

COSTURI FIXE

Avem nevoie de anumite ustensile, pe care le cumparam si pe care apoi trebuie sa le amortizam. Cantar, spatule, pahare berzelius si cine stie ce altceva mai avem (in cazul meu sterilizator, de exemplu). Curentul electric, mixer si asa mai departe, recipientul cosmetic, pH meter.



Ei bine, daca luam toate aceste cheltuieli in calcul, vom vedea ca , intr-adevar, cel mai mult costa timpul, urmat de consumabile si costurile fixe. O companie, pe langa aceste costuri, mai are si alte costuri legate de productie, cheltuieli cu personalul, cheltuieli cu R&D , teste, marketing si altele. Plus o marja de profit, desigur. Apoi adaosul comercial si TVA-ul. Insa, avantajul marilor companii este ca ele cumpara materia prima la un pret .. usor diferit. Uneori, cu banii pe care eu ii dau pentru a cumpara 100 de grame dintr-un ingredient, o companie cumpara doua kilograme si se plange ca e scump.

La final, o crema sau lotiune poate sa ne coste nu doar 15 lei, cat ar costa exclusiv materia prima, ci 30 de lei, daca luam in considerare toate costurile. In final totul depinde si de cat considerati voi ca va costa propriul timp :)



sursa imaginii aici 









24 de comentarii:

  1. salut, as vrea sa stiu daca faci creme si pentru a le vinde? as dori sa incerc si genul de creme facute in casa, dar eu nu ma pricep deloc si nu stiu pe nimeni din orasul meu care sa faca. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Andreea!

      Ca tanara mama reintoarsa si integrata in campul muncii, timpul meu liber este in descrestere ametitoare :). Abia am timp seara sa imi fac mie cate ceva, familia vine pe primul loc. Imi mai gasesc din cand in cand timp pentru a mesteri cate ceva pentru mine in cantitati mai mari, sau cate o reteta nu foarte complicata pentru familie si prieteni. Ne putem auzi pe email, daca vrei sa iti ofer vreun sfat in mod particular, sau daca ai tu sa ma intrebi ceva in mod special despre ingrediente. Cel mai usor imi este sa combin uleiuri sau sa fac cate vreun cleanser, imi iau cel mai putin timp :)) Restul deja inseamna lucru de la o ora in plus, si n-as putea sa ma angajez deocamdata la asa ceva.

      Deci, I don't do this for a living, dar daca am timp si o provocare, recunosc ca imi face placere sa ma supun ei:).

      Ștergere
    2. eu abia acuma am inceput sa dau atentie ingredientelor din creme deoarece am probleme cu acneea si am fost la dermatolog dar nu m-a ajuntat cu nimic. nu cred ca o sa ma descurc sa fac o crema singura oricate intrebari ti-as pune. poate poti sa imi recomanzi pe cineva care are blog si face sau stiu eu ... vreun site unde sunt facute cremele 100% natural. multumesc mult.

      Ștergere
    3. Nu te amagi- crema 100% naturală NU exisa si mă indoiesc ca ți-ar ajua.

      Daca ai acnee, atunci uita-te pe www.pasagera.ro la rutina de îngrijire a genului acneic, Corina da sfaturi minunate.

      Pe scurt, trebuie sa stii ce tip de acnee ai, tipul de ten, daca acnee de provocată de hormoni, p acnee sau ai nevoie de antibiotic local. Mai trebuie sa il cureti bland, sa folosești exfoliant potrivit, hidratare, protecție solară zi de zi, sa eviti iritantii, sa aplici la nevoie brevoxyl pe pustule, etc. Citește cOmentariile si răspunsurile inainte de a o intreba pe Corina ceva - sunt f f f multe persoane care au pus aceleasi întrebări ca si tine. Cu alte cuvinte fa-ți temele :)

      Eu pt prietenele mele mai fac câte ceva, dar timpul meu este atât de limitat încât , daca vrei sa te ajut cu ceva, trebuie sa ai multa răbdare, deoarece timpul meu e f ff limitat ;) ( am job film time, familie si copil mic)

      :)

      Cu drag,
      Simo

      Ștergere
    4. P.s. Scuze pt greselile de scriere. P acnes si nu p acnee, corectorul automat imi joaca feste

      Ștergere
    5. am citit tot ce este pe pasagera.ro, punand in practica ce scrie acolo. am o rutia de ingrijire buna zic eu pentru tenul meu acneic si mixt. am inceput acum vreo 3 saptamani sa folosesc brevoxyl dar nu am vazut nici o imbunatatire a tenului in ceea ce priveste acneea. nu stiu ce sa mai fac sa scap de acnee, sunt niste pustule foarte, foarte dureroase si nu mai suport.
      mersi mult pentru rapunsuri la mesaje.

      Ștergere
    6. Buna, Andreea!

      Asa cum spunea si Corina, exista persoane pentru care Brevoxyl nu functioneaza, si care ar trebui sa foloseasca, ca si alternativa, Acid azelaic. Eu nu l-am folosit si nici nu as sti de unde sa il cumperi. In orice situatie, este VITAL sa folosesti protectie solara zi de zi, indiferent de anotime (of, de-as fi stiut asta din timp si eu! eu abia din luna mai ma protejez de soare zi de zi, si chiar simt ca imi e foarte bine!)

      Corina mai sfatuieste cititoarele care au acest tip de pustule sa faca si o analiza a continutului acestora, pentru ca uneori este nevoie de antibiotice locale. Nu stiu, sincer, unde anume se face aceasta operatiune - sigur sigur iti spun ca prin comentariile ei a mentionat numele clinicii unde poti sa mergi pentru asta, si mai stiu ca, in afara de analiza "de baza", insista sa se faca si cea pentru Demodex.

      Acum, eu nu am competenta Corinei in acest domeniu, si sper din tot sufletul sa nu fi incurcat borcanele :). Cred ca, daca expui problema ta in detaliu, insotita de rutina zilnica si ce alti pasi ai mai facut, poate va avea ceva timp Corina sa iti mai arate vreo cale de parcurs.

      A, tocmai mi-am amintit: ai facut si o vizita la ginecolog? Sindromul ovarelor polichistice (SOP) poate sa aiba si el ca efecte secundare acnea. De asemenea, un nivel ridicat al testosteronului (daca citeste vreun medic si vede ca gresesc, va rog sama corectati - de altfel nu stiu daca nu cumva un nivel ridicat al testosteronului nu este si cauza SOP, pana la urma tratamentul este format din pilule contraceptive, care sunt hormoni feminini...)

      Si, in ultimul rand, draga Andreea, ai putea sa imi descrii si mie rutina ta de ingrijire zilnica? Si care a fost rutina recomandata de medici?

      Multa sanatate si optimism :)

      Ștergere
    7. medicul dermatolog mi-a dat ceva pastile (imi pare rau ca nu imi amintesc acum), skinoren si ceva crema de la bioderma (hidrabio cred).
      de vreo 3 luni am inceput sa pun pe fata brevoxyl dimineata, exfoliant 2%BHA seara si crema hidratanta matifianta cu SPF20. cand simt ca imi este prea uscata fata imi pun pur si simplu ulei de samburi de struguri pe fata (un fel de masca zic eu, lasand-o sa actioneze vreo 15 min), dupa care simt ca nu mai tine fata.
      cand imi apar mai multe cosuri pun brevoxyl si dimineata si seara si nu mai pun exfoliant pentru ca mi se usuca fata prea tare.
      analize nu am facut pentru pustule deoarece nu stiu ce analize sa fac si banuiesc ca daca ma duc eu, asa neintrebata, la dermatolog risc sa fiu certata :)). la ginecolog nu am fost pentru ca nu am avut niciodata probleme si nu am considerat necesar pentru acneea. abia acum am aflat ca poate fi o problema si acolo.
      scuze pentru intarziere. nu am avut timp pentru internet.
      mersi mult.

      Ștergere
    8. Buna, Andreea! Pastilele erau cumva ROaccutane? Nu cred ca te va certa nimeni daca mergi sa iti faci o analiza, daca cineva te cearca pentru ca te interesezi de sanatatea ta ... vai de capul lui de medic... :) Poti sa mergi, daca vrei, la alt medic dermatolog (daca nu vrei la al tau) si sa ii ceri sa iti dea o trimitere catr eun astfel de laborator, si sa ii ceri si analize pentru demodex (scria si Corina asta pe blog).

      la ginecolog ar trebui sa faci controale bianuale. cauta un medic in care poti sa ai incredere, eventual cauta parerile altor fete sau femei (exista forumuri unde se discuta despre medici, te potoi inspira de acolo), cu conditia sa reusesti sa discerni graul de neghina. Nu mereu un medic specialist excelent este si un bun psiholog, nu se poarta mereu placut cu pacientele. Pentru mine este foarte important ca medicul ginecolog sa fie in primul rand in stare sa comunice cu pacienta, sa o faca sa se simta confortabil. Asta pe langa profesionismul lui.

      Ștergere
  2. Ha,ha,ha, economistei din mine i-a placut teribil postarea aceasta. Felicitari, foarte bine punctat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, de multe ori sunt intrebata "dar de ce te costa mau mult decat cutare produs similar de la raft?"

      Tocmai de asta: e productie la scala mica, cate una sau doua creme , nu 190. Nu imparti timpul la 190, ci la 2 :)

      Ștergere
  3. De ceva timp iti urmaresc articolele si tot de ceva timp as vrea sa te intreb daca produsele pe care le creezi sunt si pentru vanzare. Am observat ca acorzi mare importanta capitolului igiena si ca ai cunostinte care depasesc sfera handmade/homemade de genul amestec de uleiuri sau uleiuri+ceara=crema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Danamaria!

      Respectarea regulilor de igiena este importanta indiferent daca esti producator pentru tine sau pentru altii - si tu meriti sa te bucuri de aceeasi igiena ca si ceilalti, de asta insistt asupta respectarea acestor reguli.

      Este adevarat ca este greu si costisitor, sa ai masca, manusi, alcool de cel puitn 70 de grade la indemana, sa stergi tot, sa sterilizezi, iar sa stergi samd.... dar este foarte important sa reducem la minim contaminantii care pot ajunge in produsele noastre. Nu putem lucra in mediu steris, din pacate.... Putem evita manusile daca ne spalam f bine pe maini, nu avem rani deschise si daca nu atingem ingredientele sau recipientele cosmetice direct, ci doar cu spatule sau alte instrumente. Nici atingerea paharului pe "buza" nu este permisa, adica acolo pe unde vei scurge produsul in recipent :).

      Asa ca... igiena nu este o optiune :) Si te mai astept pe aici ;)

      Ștergere
  4. Mi-ai amintit de cursul de management :). Oricum, daca faci in cantitate mica, doar pentru tine, clar iesi scump, iar timpul acela e priceless, ca in reclama la mastercard. Bine, acum ar trebui sa scazi si placerea de a-ti prepara singura minunile, satisfactia pe care o ai cand obtii un produs bun, si astea sunt tot priceless :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dac-o iei pe-asa, atunci priceless-priceless = 0 :) deci nu te costa nimic :))))

      Ștergere
    2. Un alt bun exemplu este balsamul de par - unde platesc MULT MULT mai mult decat as da pe un Kalos, de exemplu. Abia aici intervine satisfactia.

      In cazul celorlalte tipuri de produse, faptul ca nu folosesc ulei mineral de exemplu imi ridica costurile, dar ast asi vreau - sa folosesc ceva deosebit, sa pun ca la shaorma, "cu de toate", sa nu am crema de obraz, crema de ochi, crema de gat, crema de ochi si crema de frunte, fiecare in varianta zi/seara :) una si buna :)

      Ștergere
  5. Salut! Pentru mine timpul este cel mai pretios, banii nu sunt o problema, 30 lei nu mi se pare foarte mult. Mie imi ia cam 2 ore, depinde exact ce-mi fac. De obicei ingredientele si procentele sunt cu o zi inainte "asezate" pe caiet. De asemenea, imi place sa testez noi texturi, nu neaparat un produs final folosibil.
    Ai dat exemplu aceasta crema pentru maini, insa eu nu suport asa ceva. Singurul produs pe care il pun pe maini este gelul dezinfectant (pe care inca nu am ajuns sa mi-l prepar singura). Pana la craciun fac o pauza, sunt plecata din tara si imi notez doar in caiet viitoarele retete
    Am cateva intrebari:
    - Ai incercat sa-ti faci rimmel (poate ai descoperit vreun ingredient minune?
    - Ce parere ai despre Witch Hazel hidrolant?
    - De unde ai cumparat extract de ceai alb? Din tara sau strainatate? nu ma intereseaza vreun link, doar sa stiu daca se gaseste pe meleagurile noastre

    Merci, Anca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna , anca! Scuze daca scriu cu typos, sunt de pe mobil

      Eu folosesc crema de mâini cand ies iarna din casa, dupa ce spal vase sau fac curat, in general dupa ce fac ceva ce agreseaza pielea. Este ca si cu fata- mâinile sunt expuse si au nevoie de aceeasi protecție.

      Despre hamamelis, părerile sunt impartite. Paula begoun il declara iritant. Alții il lauda. Eu l-am folosit si mi-a placut, dar are un miros cam greu. Daca am ten sensibil, posibil sa mă irite. Eu am mai folosit ape florale dar nu recent.

      Extractul de ceai e din afara țării, la noi elemental are extract de ceai verde.

      Mascara.... Cumpăr :) nu imi fac.

      Cu drag, simo

      Ștergere
    2. Merci frumos de raspuns. Am citit ca Paula nu este de acord cu uleiurile esentiale sau chiar cu ape pentru ca sunt iritante, la fel si corina/pasagera.
      Pentru ca am foarte mult timp la dispozitie (mai rar se intampla!), ma documentez pe internet si am citit si parerea Paulei.

      In general nu am gasit nimic sa-mi agreseze pielea de pe maini, niciun sapun, nici vremea, nici detergentii de vase. Cand ma dau cu crema pe ten, ma spal ulterior pe maini cu sapun.

      Pentru mine, timpul ramane cel mai pretios, nu banii

      O seara cat mai frumoasa, Anca

      Ștergere
    3. Da, Anca. Eu iubesc uleiurile esentiale, dar pentru fata am decis sa le evit. Nu are ce rau sa mi se intample. Am avut si ape florale, acum le pun in sapun :D.

      Stii, a propos de cand este pielea agresata, daca esti de acord ca uleiurile esentiale pot sa fie iritante desi nu vezi cu ochiul liber, atunci trebuie sa admiti ca exista si alti factori care agreseaza pielea mainilor in diferitele produse pe care le folosesti. A, daca speli vasele cu manusi de menaj sau chiruricale, evident ca nu o sa ai iritatii , nu or sa e simta uscate si asa mai departe.

      totusi, pielea mainilor este supus aavelorasi factori de stress ca si cea a fetei, ba chiar as zice ca este supusa la mai mult stress. de ce sa nu alegi sa le ingrijesti ca si pe pielea fetei? :) Daca iti faci singura cosmeticele, ar trebui sa iti poti formula un produs usor hidratant si mai putin gras, daca te deranjeaza ideea unui produs prea gras sau emolient.

      gelurile de curatare despre care spui mi se par deosebit de agresive pentru ca sunt in general cel putin 60% alcool, pentru a putea dezinfecta. Probabil ca un produs care sa contina doar apa si un ulei esential (tea tree) se poate face, DAR procentul de ulei esential ar trebui sa fie foarte mare pentru a beneficia de efectul dorit (mai mult de 5%, daca am retinut bine), asa ca nu cred ca este indicat).

      Desigur, este alegerea ta in final :) Iti doresc maini relaxate si catifelate!!

      Ștergere
    4. Nu folosesc uleiuri esentiale pe ten (nici in creme), doar ape florale. Nici tenul meu nu suporta produsele emoliante, deci incerc sa le evit.
      Asa este, gelurile de curatare contin foarte mult alcool, mi-am cumparat deja tea tree special pentru maini. Doar timp sa am...
      Nu folosesc manusi de menaj decat atunci cand spal WC-ul.

      Profit ca sunt in Germania si tocmai mi-am comandat produse de pe www.paulaschoice.de. Nu stiu daca preturile sunt la fel ca pe EU, dar transportul e mai ieftin. Cum ai spus si tu, unele produse sunt greu de preparat.

      O seara frumoasa,
      Anca

      Ștergere
    5. Buna, Anca :)

      Suntem pe aceeasi pagina, cum spune americanul, nu ne priesc prea multi emolienti :))

      Daca vrei sa incerci neaparat un gel pentru maini cu tea tree, cred ca ai putea incerca asa ceva:

      UE de tea tree - 2%
      Glicerina - 3%
      Conservant - procentul indicat , in functie de ce conservant ai
      Hidrolat de tea tree / apa distilata - pana la 100%.

      reverifica, te rog, cu furnizorul tau de ulei esential care este % maxim in care il poti folosi, Elemental sugereaza 2% :)

      Paula's choice in germania cred ca are aceleasi preturi ca si site-ul european, ca tot in EUR sunt, asa ca ai noroc de transport ieftin :)

      Ștergere
  6. Am uitat sa mentionez ca-mi place sa-ti urmaresc blogul mai mult decat cel al pasagerei, pentru ca ai aceeasi pasiune ca si mine :)
    Anca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. he he , Corina are un blog foarte bun, dar comparam mere cu pere, pentru ca scopul blogului este este diferit de al meu :)
      Oricum, apreciez cuvintele frumoase , multumesc frumos :)

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.