luni, 26 noiembrie 2012

Blind review - Mario Badescu Vitamin C Serum - sau "Si-asa-mi vine cate-odata..."

Ma supar cand vad ca e scump sa fii sarac. Iata de ce:

Serum cu vitamina C - Mario Badescu, site-ul .com

Serum cu vitamina C - Mario Badescu, site-ul .ro

Observati vreo diferenta? Pai sa nu te enervezi?

Pentru necunoscatori, 1 USD = 3,5 RON (aproximativ)


Si acum hai la analiza!

"
benefits:
Antioxidant Vitamin C protects skin from free radicals and is essential in collagen production. This Vitamin C Serum contains 7.5% Ascorbic Acid (Vitamin C) to reduce discoloration and brighten skin. Formulated with Hyaluronic Acid to retain skin's natural moisture and Collagen to enhance skin's firmness and elasticity.

How to Use: Apply 2-3 drops on clean skin avoiding eye area every other night. May be used under a moisturizer or alone.
Ingredients: Propylene Glycol, Ascorbic Acid,Cucumber (Cucumis Sativus Fruit) Extract,Ginseng (Panax Ginseng Root) Extract, Aloe Vera Gel, Collagen, Hyaluronic Acid,Lavender Oil
"

Si acum, la tabla. La prima vedere, minunat. Un serum cu vitamina C (nu poti pune niciodata prea putina vitamina C :) - aici 7,5%, deci cam jumatate din cat declara ca are serumul lor companie Skinceuticals) si acid hialuronic, plus colagen.

Lista de ingrediente:

1. propylene glycol - solvent si umectant, penetration enhancer. Ingredient contestat de multa lume, sigur dupa parerea mea
2. ascorbic acid - vitamina C pura, solubila in apa. 7,5% - deci de aici mai departe ingredientle sunt in procent maxim de 7.5%
3. Cucumber (cucumis sativus fruit) extract - pare sa fie extract hidrogliceric de castraverte.  Antioxidant si cu posibil efect de albire a tenului (luteina inhiba melanogeneza)
4. ginseng (panax ginseng root) extract - pare sa fie extract hidrogliceric de gimbir ginseng (scuze, am scris ghimbir fara sa imi dau seama ). Exista teste in vitro care spun ca ar putea sa stimuleze productia de colagen.
5. aloe vera gel - gel de aloe vera. Nu imi este clar daca vorbim de suc de aloe vera + guma xanthan (textura de gel) sau despre altceva.
6. collagen - umectant . se pare ca studiile nu atesta faptul ca aplicarea de colagen pe piele ar avea ca rezultat stimularea productiei de colagen.
7. hyaluronic acid - acid hialuronic; umectant, poate sa amelioreze usor aspectul liniilor fine (atentie, asta NU inseamna antirid); in functie de tipul de acid hialuronic, acesta ar putea creste usor vascozitatea compozitiei
8. Lavender oil - ulei esential de lavanda. Trecand peste faptul ca nu este mentionata specia botanica, asa cum credeam eu ca trebuie daca urmam standardul INCI (dar este foarte posibil sa fie si exceptii pe care sa nu le cunosc), si nu stim daca vorbim de lavandula angustifolia, officinalis sau de un alt hibrid, aici ne putem lovi de un potential iritant. Eu cred ca ar fi trebuit scris pe eticheta minim constituentul chimic major, si anume linalool-ul. In fine, trecem cu vederea. Pentru multa lume, uleiul esential de lavanda nu are efect iritant vizibil, dar cunosc si cazuri pentru care lavanda genereaza alergii neplacute, cu edeme, cazuri foarte serioase. Daca vreti sau nu sa puneti ulei esential de lavanda pe chip, alegerea va apartine. Intr-adevar, dintre toate uleiurile esentiale, cel de lavanda este printre cele acceptate ca fiind blande cu pielea.

Pretul? vezi primele randuri - depinde de unde il cumperi. Pentru romania mi se pare un pret nesimtit de mare, chiar daca vine intr-un recipient de sticla cu pipeta cu finish matuit.

Parerea mea despre acest serum, asa, in blind?

Pare un serum cu un pH potrivit pentru a activa vitamina C, probabil in jur de 3-3,5. Contine, probabil, maxim 70% propylene glycol. Cum ne dam seama? Simplu: lista de ingrediente este in ordine descrescatoare, iar deja al doilea ingredient are 7,5%. Daca presupunem ca restul ingredientlor pana la colagen au acelasi procent, de 7,5%, ies calculele. Colagenul estimez ca se foloseste in pricent de 1%, acidul hialuronic la fel sau mai putin, iar uleiul esential de lavanda si mai putin, as zice.

Unde e conservantul, o sa ma intrebati? Pai as indrazni sa fac doua-trei presupuneri:
1. ca si in cazul tonerului analizat mai devreme, pH-ul produsului este suficient de acid incat sa nu permita dezvoltarea mucegaiului sau bacteriilor, SAU
2. extractele de castravete si de ginseng trebuie sa fie conservate, doar daca nu sunt tincturi alcoolice, caz in care alcoolul ar fi si conservantul, SAU
3. nu stiu daca nu cumva un procent foarte mare de propylene glycol ar inhiba cresterea mucegaiului sau a banceriilor. Cu alti glicoli acest lucru se adevereste (vezi caprylyl glycol)

Ma nedumereste in mod sincer un lucru: din ce am citit , propylene glycol se foloseste in procent maxim de 50%. Daca lista de ingrediente este corecta, in ordine descrescatoare, ceva nu merge aici, pentru ca nu cred ca uleiul esential de lavanda, colagenul si acidul hialuronic sunt in procent atat de mare. Deci am niste semne de intrebare pentru care nu am intrebari.

L-as cumpara? Sigur nu, in primul rand pentru ca am decis ca nu mai apropii de fata ulei esential (daca nu e de musetel, preferinta personala).

Ar putea fi replicat altfel? sigur. Iata o posibila reteta:

1. water - up to 100%
2. aloe vera gel / aloe vera juice - 20%
3. vitamina C - L-Ascorbic Acid - 7,5%
4. glycerin - 3%
5. cucumis sativus (cucumber) seed extract - 2%
6. camelia sinensis (green tea) leaf extract - 2%
7. sodium hyaluronate - 1%
8. preservative - as needed

Se verifica , evident, ca pH-ul produsului este corect, acidul ascorbic are nevoie de un pH intre 2,5 si 3,5, ideal ar fi sa aveti un pH intre 3 si 3,5. Se pastreaza in recipiente inchise la culoare, pentru ca vitamina C este sensibila la oxidare si in timp compozitia isi va schimba culoarea. Probabil ca pastrarea in sticla bruna , la frigider, este o buna alegere.

Mi-as face un asemenea serum? mmm nu neaparat. De ce? Pentru ca as prefera sa am in compozitie mai multi antioxidanti: vitamina E, acid ferulic sau / si coenzima Q10, iar acest lucru nu se poate face fara un emulsifiant. Desigur, daca aveti prin casa alte ingrediente cu rol antioxidant, cu atat mai bine. Retineti ca vitamina C si vitamina E se completeaza reciproc, actionand sinergic si prelungindu-si reciproc valabilitatea.

V-am pupat!






7 comentarii:

  1. De regula observam ca in Statele Unite preturile sunt sensibil mai mici decat in Europa, deci si Romania.
    Explicatia este ca in State nu se percepe TVA, pe cand la noi TVA-ul reprezinta aproape un sfert din pretul total al produsului.
    Bine, din cate vad, chiar daca am adauga TVA la produsul destiat SUA, pretul tot ar fi mai mic cu vreo 20$ decat cel din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,

    Așa este. TVA 24% si adăpost comercial. Dar tot mă oftic :) de ce este EU așa de scumpă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu folosesc uleiul esential de lavanda, adica nu acum, dar nu-l exclud total. De ce? 1.Miroase frumos (ma bine dispune si conteaza enorm) 2. Nu il folosesc in concentratie mare, cateva picaturi la 50 ml produs finit (cat la suta din produsul final reprezinta parfum? extrem de putin). Sunt persoane ce se irita si e normal, in primul rand este cel mai folosit ulei esential.

    Oricum suna mai bine reteta ta.

    Anca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce-i drept, daca 1 ml=30 de picaturi, sa zicem, atunci 2 picaturi = 1/30ml, adica 0,03ml din 50 ml. Adica 0,06%. E infim, intr-adevar.

      totusi, pentru cei care prefera sa nu foloseasca absolut nici un iritant, lavanda e un no-no. Problema de preferinta :).

      produsele parfumate se vad uneori mai bine pentru ca se vand vise si iluzii. iluzia ca suntem tineri, proaspeti, ca e vara, ca suntem la mare, ca suntem in trecut sau in viitor. Pentru ca aromele evoca. de asta multe din noi nu suntem gata sa folosim produse neparfumate :)

      Ștergere
  4. Fiind aduse din state, luati in considerare pe langa TVA si adaos comercial si cheltuielile de transport, taxe vamale, TVA la toate taxele vamale, etc, care nu sunt mici deloc... Calculul trebuie facut in acest fel: daca dau peste un produs bun pe care vreau sa mi-l comand din state, cat ar trebui sa platesc pentru el: pretul lui, transportul, taxele vamale, tva la taxe vamale, TVA-ul nostru, etc. Iau in calcul toata alergatura pana la biroul vamal, etc. Veti observa ca financiar, tot acolo ajungeti. Diferenta o face faptul ca fiind adus produsul in Romania, azi dau comanda, maine il am la usa. Sa ne intelegem: n-am nicio treaba cu mario badescu. Nu sunt pro, nu folosesc, nu ma intereseaza. Observatiile sunt la modul general.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e adevarat tot ce spuneti - patsc la fel cand imi comand ingrediente de acolo, platesc practic dublu din aceste motive. Si totusi, este frustrant sa vad aceste taxe care ne inunda, facandu-ne inaccesibile multe produse de calitate .... oricum, daca exista alternative mai bune si mai ieftine la noi, in UE, le prefer :)

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.