marți, 29 aprilie 2014

Sa invatam din greselile altora



atentie: poza nu are legatura cu ce va povestesc mai jos, este aleasa in scop educativ. Aici gasiti sursa acesteia


O cititoare a blogului meu , cu care am purtat o conversatie in legatura cu o reteta de toner pe care dorea sa si-o faca, tocmai mi-a spus ca in tonerul sau au aparut ceva depuneri, desi la inceput lichidul era limpede. Formula sa continea un numar foarte mare de umectanti, datorita prezentei acestora in extracte hidroglicerice  - de altfel puteti vedea mai jos reteta - ceea ce il face lipicios, iar pH-ul masurat initial intre 7 si 8, cititoarea ajustandu-l dupa ceva timp intre 5 si 6 (dupa cca 2 saptamani):

Ingredient Procentaj
BHA - concentratie 10% in solutie, natural 10
extract de laminaria digitata , sulfat de zinc 5
extract hidrogliceric de ceai verde 5
extract hidrogliceric de Castravete 5
extract hidrogliceric de Nalba 5
Colagen vegetal  (extract hidrolizat de drojdie si de salix nigra) 5
Niacinamide 4
Dermosoft (Aqua, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate) - conservant 4
Panthenol 3
urea 2
proteine hidrolizate de grau 1
Alantoina 0,5
Apa distilata 50,5


Dar ce este cu depunerile? Initial am crezut ca materialul biologic nu era bine filtrat si in timp au aparut depunerile. Apoi m-am gandit ca alantoina poate a recristalizat, dar la 0.5% era totusi putin probabil. Produsul este conservat (conservnatul se numeste Dermosoft), deci ce poate fi? 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Sau... Este produsul conservat? 

Daca sunteti curiosi sa deschideti acest link, uitati-va la pagina 2 a fisei tehnice a produsului celor de la Innovadex. Ati ghicit acum ce s-a intamplat? 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ei bine, da... pH-ul necesar pentru ca acest conservant sa actioneze ca si conservant este 4,5 - 5,5. iar produsul avea initial pH-ul mult prea mare, ca atare conservantul era inactiv. Ce era de facut? pH-ul ar fi trebuit sa fie, in mod ideal, intre 5 si 5,5, de dragul niacinamidei si al conservantului. Banuiala mea este ca dat fiind pHul initial al produsului si marea cantitate de material biologic si proteine, conservantul nu a facut fata / nu a fost activ.

Iata inca un motiv pentru ca, daca vreti sa va faceti propriile produse cosmetice, sa cititi cu mare atentie fisele tehncie oferite de furnizorii vostri si sa aveti fie hartie indicatoare a pH-ului fie un pH meter bun. Si, sa nu uit, inca un lucru important: sa va gasiti un conservant cu spectru larg care sa actioneze fara probleme intr-o paleta larga a pH-ului. 













2 comentarii:

  1. Simo,
    am o mica completare: cam o treime din acest toner a fost "remodelat' ca un gel, cu guma xantan, si introdus intr-un recipient airless, pentru cumnata mea, super doritoare de a incerca "noutatile". Asta s-a intamplat cand inca era bineinteles in stare buna. Si in momentul asta gelul ei este clar, fara depuneri, absolut perfect pentru a fi folosit (zice ea, sper sa fie asa). Probabil cele doua metode au contribuit la mentinerea produsului intr-o stare mult mai buna. Multumesc inca o data de sfaturi! Claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Claudia,

      Asa cum iti spuneam si pe mail, eu banuiesc ca nu se vad acele depuneri pentru ca structura de gel suspenda diversele "particule" (daca pot spune asa) , si ele nu se scufunda la fundul sticlei.

      eu zic sa nu te lasi, sa citesti mult (mult mult mult) de tot si sa continui :) Rezultatele sunt minunate :)

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.