miercuri, 16 aprilie 2014

Ochelarii de protectie si produsele caustice

Cine nu cunoaste produsul romanesc Triumf, pentru curatat vase si suprafete imbibate de grasime arsa? Este foarte eficient - este o solutie de soda caustica (eventual si cu un surfactant, si niste limonene) care se pulverizeaza (sau se toarna) pe acele suprafete murdare, se lasa sa actioneze, dupa care inoxul respectiv este din nou curat ca lacrima. Cu functioneaza? SE intampla o reactie de saponificare intre soda caustica si grasimea (trigliceridele) de pe metalul respectiv (care este inert, nu participa la reactie). Ca atare avem , dupa ceva minute bune de lasat amestecul in pace, un fel de sapun foarte caustic , care se curata mai usor fie sub jet de apa, fie cu manusi si un burete.

Asta am facut si eu ieri, cu filtrele hotei din bucatarie si cu alte cateva vase murdare. Mi-am pus manusile de cauciuc si ochelarii de protectie si am trecut la treaba. Am si terminat treaba. Si m-am intors la ale mele.

Dupa cca 30 de minute, dand cu mana pe onor partea dreapta a fetzei, simt ceva pe piele. Hopa, zic eu, am facut azi layering cu prea multe produse si s-au facut frecatei. Dar erau cam mari. Ma duc la oglinda si.... stupoare! o dunga albicioasa-rozalie, sub pielea care se descuamase. O arsura cauzata de produsul de curatat! Pesemne ca fie a sarit intr-un moment de neatentie , fie am atins eu cu manusa murdara tenul, cert este ca aveam o arsura de toata frumusetea, pe care, CULMEA, nu am simtit-o cand s-a intamplat.

Ce-i de facut, ca deja raul e intamplase! Am dat fuguta fuguta la baie, m-am spalat cu cleanserul meu cremos, am tamponat cu un servet de unica folosinta, am dat cu tonerul din baie de la PC (al meu handmade a ramas in geanta de voiaj de peste weekend) si apoi am pus mana pe micul si elegantul flacon cu serumul pentru cicatrici si am aplicat, ca la carte, un strat subtire pe rana. Si asa am facut si aseara, si azi dimineata, inainte de continuarea restului de rutina (hidratare, SPF). Pentru cateva zile o sa evit exfoliantii pe acea zona (DUH! la mintea cocosului, nu mai pun acolo si ceva acid!), si tin sub observatie si tratament cu gelul PC.
Nu ustura la aplicare, nu gadila, nu nimic. Este o suspensie de ingrediente in siliconii care actioneaza ca film formers, protejeaza rana in timp ce activele isi fac de cap si, sper eu, ma vor ajuta sa raman scar-free in loc de scar-face.



Acum iata cum arata zona respectiva (poza facuta cu telefonul, focus prost, nu vroia sa porneasca blitzul etc etc). Incerc sa nu o ating si sa o mentin cat mai curata. Si, Evident, ma voi abtine sa o zgandaresc , sa las locul sa se vindece in mod natural. Si, cu ocazia aceasta, testez, nedorindu-mi, si serumul PC, luat, initial, pentru tratamentul local al zonelor cu pustule foarte mari si dureroase, sparte si curatate - am pus pe ele imediat ce le-am curatat pana cand s-a inchis rana. Serumul a mers foarte frumos pana acum, dar e drept ca nu l-am folosit decat pt doua pustule, pe care acum le oblojesc cu Glicolic 8%.



Dar sa revenim. Ce am invatat noi astazi?

1. cand lucrati cu un produs ce contine soda caustica (indiferent ca faceti sapun sau curatati aragazul) - purtati ochelari de protectie cat mai mari, maneci lungi, pantaloni lungi si manusi de cauciuc

2. fiti constiente cat se poate de mult asupra fiecarei actiuni pe care o faceti. anumite reflexe va pot aduce necazuri. e posibil sa imi fi dat cu mana la o parte o suvita de par si sa ma fi atins astfel cu soda caustica

3. soda caustica poate cauza orbire . folositi apa din abundenta pe astfel de rani, nu otet. apa rece din abundenta si, daca intra in ochi, fuga la spitalul de oftalmologie. nu e de glumit.

4. arsurile accidentale cu soda caustica nu se prea simt din prima! ne trezim pur si simplu cu arsura. Daca suntem norocoase sa o vedem cand se intampla, putem interveni mai rapid asupra lor


6. ma simt ca Xena, printesa razboinica, cu o cicatrice interesanta, pe care o pot lauda ca fiind din cine stie ce confruntare cu vreun animal fioros :D 

Asadar, fiti cu bagare de seama, sa nu patiti ca mine!

4 comentarii:

  1. Uf, îmi pare rău! E bine că l-ai avut în casă, dar parcă am fi preferat ca review-ul să vină voluntar, nu cauzat de o astfel de întâmplare! :)
    Oricum, rana o să se facă frumoasă în no-time, sunt sigură!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa sper si eu, sa ma fac mumoasa curand :) Sa vedem ce scriu la urmatorul review !

      sper sa nu mai pateasca NIMENI ca mine!

      Ștergere
  2. Of Simona ce rau imi pare :( Din pacate se mai intampla si accidentari atunci cand facem treburi casnice. E bine ca ai prins-o totusi la timp si ca te-ai apucat sa o ingrijesti cum trebuie. Pentru mine e binevenit articolul, Niciodata nu snt atenta la treburile pe care le fac prin casa si mereu am surprize sa ma ating cu manusa murdara de diverse solutii de curatat. Pana acum insa nu a fost nimic grav.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare rau! :(
    Sa treaca repede si sa nu ramana nici un semn.

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.