miercuri, 5 iunie 2013

Blind Review - Concurs 2. What am I?



Inainte de toate, doresc sa imi cer scuze pentru intrzierea cu care scriu acest articol. Viata personala si cea profesionala mi-au rezervat cateva provocari destul de mari, asa ca numai la scris nu mi-a stat mintea. Si acum sunt destul de ocupata, asa ca nu stiu cand voi reusi sa public articolul acesta.

Apoi as dori sa va multumesc tuturor pentru participarea la concurs. Mai putin numeroase au fost participantele,cred ca lista INCI lunga le-a taiat un pic din elan, iar apoi intrebarea capcana cred ca le-a facut sa se gandeasca de doua ori inainte de a se inscrie :). Am oferit cateva indicii pe parcurs si cateva din participante si-au dat seama la ce ma refeream.

Dar ce produs sa fie oare?





Ei bine, iata si o poza de-a sa. Doua recipiente mici, de 30 ml, cu o crema vascoasa, galbuie, parfumata. Nu e o crema pentru ten, nu e o crema de corp, nu e balsam de par, e un pic cam mica pentru a fi crema de maini (desi, la limita, poate sa fie). Este vorba de o crema pentru unghii si cuticule cu biotina :)

Sa va spun si povestea ei. Acum multi ani de zile mi-am cumparat de la salonul unde mergeam la manichiura o crema pentru unghii si cuticule de la Alesandro, cu biotina. Mirosea usor a trandafiri, avea o consistenta destul de vascoasa, era hidratanta, o iubeam. Si am ratacit-o. Tin minte clar ca avea biotina, atat. Am aruncat cutia (la vremea aceea nu ma interesau etichetele) si nu am mai regasit-o in magazine, ia lista de ingrediente de pe net - ia-o de unde nu-i! Intre timp, am mai gasit la Sephora diverse creme de 10-15 ml, declarate cu biotina, la niste preturi pentru mine astronomice (de la 50 de lei in sus pentru un borcanas). Singurul ingredient lipsa pentru a imi faca propria crema era biotina, pe care, intr-un final, am primit-o prin bunavointa unei prietene . Nu mai aveam la indemana ingredientele cremei de la Alessandro, asa ca m-am gandit asa, rapid, ce sa pun in crema mea de cuticule. In afara de biotina.




  1. Melaleuca Alternifolia (tea tree) floral water - in loc de apa distilata sau apa plata , am ales hidrolatul de tea tree, pentru ca ar putea avea ceva efecte benefice in cazul infectiilor cutanate sau micozelor unghiilor. Tea tree este unul din ingredientele care au fost studiate intensiv pentru aceste proprietati, si, desi procentul la care si-a dovedit eficienta este unul ridicat, am decis ca nu strica sa il folosesc, chiar daca vorbim de un procent mai scazut de compusi. 
  2. Cetearyl alcohol, Polysorbate 60 - sistemul emulsifiant al produsului. Asa cum probabil stiti deja, emulsifiantul este responsabil cu crearea emulsiei, al amestecului de ingrediente solubile in apa si al celor solubile in ulei, altfel imiscibile. 
  3. Theobroma Cacao (Cocoa) Butter - untul de cacao. L-am ales pentru ca este un unt bogat in acid stearic, si confera compozitiei vascozitate. De asemenea, pentru ca are o durata de viata ridicata si pentru ca are efect oclusiv (impiedica TEWL - trans epidermal water loss). Este deci foarte util pielii uscate, iar cuticulele se usuca foarte repede datorita agresiunii mediului (spalam mainile foarte des, folosim detergenti sau alte substante prin casa, mainile sunt expuse zilnic soarelui, vantului, prafului etc.)
  4. Ricinus Communis (Castor) Oil - uleiul de ricin (tin minte si acum ca, pe vremuri, cand eram "mica" si citeam "ulei de castor" pe etichete ma cutremuram :) ), foarte stabil la oxidare, bogat in acid ricinoleic. Fortifica si favorizeaza cresterea unghiilor (si a genelor). 
  5. Cocos Nucifera (Cococnut) Seed Oil - ulei (virgin) de cocos. Parfumat placut, bogat in acid lauric, folosit mai cu seama in produsele capilare , dar si in produsele ingrijire a corpului. De ce l-am ales? pur si simplu pentru ca imi place foarte mult acest ulei pe piele, pentru efectul sau emolient.
  6. Stearic acid, Cetyl alcohol -  primul este un acid gras, care se regaseste in multe unturi vegetale. Al doilea este un alcool gras, emolient si agent de reglare a vascozitatii. Amandoua sunt solubile in ulei si sunt folositi si pe post de stabilizanti ai emulsiilor 
  7. Glycerin - glicerina "clasica", umectant. Cuticulele au nevoie de hidratare
  8. Cera Alba - ceara de albine. O am direct de la apicultor, am filtrat-o singura, si o folosesc cu mare drag. Este galben-aurie, cu un parfum intens de miere (si ceara), dar in compozitie acest lucru nu se poate simti, din pacate. Am adaugat-o pentru cresterea consistentei produsului, pentru efectul filmogen si protector.
  9. d-mixed Tocopherols - vitamina E, nimic secret aici: atat pentru efectul antioxidant pe piele cat si pentru efectul antioxidant in cadrul compozitie
  10. Panthenol - provitamina B5, umectant, antiinflamator, antiiritant
  11. Hydrolized Wheat Proteins - proteine hidrolizate de grau. Cu efect hidratant si filmogen, un miros ... mai degraba neplacut. Util in tratamentul unghiilor moi sau casante, dar si al parului.
  12. Olive glycerides - un amestec de mono, di si trigliceride din uleiul de masline. Emolient, hidratant.
  13. Ceramide-3 - sau ceramide III, ceramide 3, un ingredient reparator si skin identical. Streatul exterior al pielii contine cca 50% ceramide, asa ca este de inteles ca un adaos de ceramide intr-un produs intareste bariera protectoare a pielii. Exista un patent confirm caruia, aplicarea pe unghii a unui produs uleios care contine un anumit tip de ceramide (vezi link) a rezultat in unghii mai sanatoase structural. Nu am studiat sa vad daca ceramide-3 intra in acea categorie de ceramide, dar trag nadejde ca 1. rau nu au cum sa faca si 2. daca fac bine , nu pot decat sama bucur :). Ok, vedeti, nu le stiu pe toate :))
  14. Propylene glycol, Diazolinidyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate - conservant cu spectru larg.
  15. Calendula Officinalis - extract Co2 de galbenele, de o culoare maro inchis in recipient, dar o data dizolvat in produs culoarea este portocalie. Claim-urile sunt ca are efect cicatrizant, antiinflamator, anti-edeme. Contine esteri de faradiol, care ar fi recunoscuti pentru efectele antiinflamatoare. Extractul contine si carotenoide.
  16. Chamomilla recutita  - Extract CO2 de musete, de o culoare verde inchis-maro si cu parfum specific , puternic, de musetel, o data dizolvat in produs coloreaza in verde . Bogat in bisabolol si matricina , este antiiritanta si antimicrobiana
  17. Biotin - vitamina B8 sau vitamina H, recomandata in principal in produsele destinate parului si unghiilor. Desi in dictionarul PC apare scris ca nu exista dovezi ca in aplicatii topice face mare lucru, produsul are un rating ":good". Deci, zic eu, nu am ce pierde si nu are cum sa faca rau, ma gandesc.
  18. Monarda Fistulosa Oil - ulei esential. ca si ingredient iritant, contine, printre alti compusi: geraniol, linalol, nerol, geranial. Ar avea efect antibacterian si antifungic. Am folosit o picatura in toata compozitia, deci un dozaj slab. Putin probabil sa beneficiem de rezultate majore, dar pentru un produs destinat cuticulelor si unghiilor am decis ca imi incerc norocul. Mai ales ca vroiam si un produs parfumat.
  19. Aniba Rosaeodora Oil - ulei esential din lemn de trandafir. Contine, printr altele, linanol, geraniol, limonene. Si despre el se spune ca ar fi antibacterian, antifungic si ca ar ajuta in regenerarea tesuturilor. Ca si la primul ulei esential din lista, am adaugat o picatura la cele 60 de grame de produs, din aceleasi motive.
  20. Citrus Aurantifolia Oil - ulei esential de lamaie verde. Bogat in limonene se spune ca ar fi si el antiinflamator. Eu l-am folosit doar pentru ca imi doream si o nota citrica in compozitie. O picatura iarasi nu cred ca poate pune probleme insemnate in utilizare
  21. Apium Graveolens Oil - ulei esential de telina. Constituent major -  limonene. Se spune ca ar fi de ajutor in depigmentare, fotosensibilizant. Iarasi, o picatura, pentru ca are un puternic miros picant. Ca si in cazul celorlalte uleiuri esentiale, l-am ales in principal pentru parfumarea produsului.
  22. Curcuma Longa Oil - ulei esential de turmeric. Inteleg ca acest ulei esential are efecte dovedite asupra bacteriilor gram + (stafilococ auriu si lysteria monocytogenes). Ar fi deci util in tratamente antimicotice, ale verucilor. Evident - tot o picatura si aici, efectele preconizez sa fie minime.
  23. Jasminum Sambac Oil - absolut de iasomie sambac, doua picaturi de data aceasta. Pur si simplu pentru ca doream si o nota subtila de parfum floral, iar iasomia este una din plantele pe care le ador pentru parfumul lor delicat 

Asadar.... o crema vascoasa pentru unghii si cuticule. Se aplica in strat subtire, masand bine produsul pana la absorbire. Eu l-am aplicat zi de zi, de cateva ori pe zi, dupa fiecare spalare pe maini (si nu numai). Cel mai bine este sa il prelevati cu un instrument curat de manicura . Mana poate sa fie folosita DOAR daca este curata, evident. Fiind un produs atat de vascos, este cam dificil sa il strecori intr-un alt tip de recipient fara a avea pierderi sau a bloca mecanismul de pompare.

Recipientul meu este unul transparent, nu mi-am facut mari griji in ceea ce priveste oxigenul si lumina, recipientul cadou este insa unul opac, din aluminiu, avand un strat interior de rasina, ce nu permite contaminarea produsului. Numai bun de purtat prin geanta.

Chiar daca el contine uleiuri esentiale ce ar putea avea un efect fotosensibilizant, la dozajul folosit si tinand loc de utilitatea produsului, impactul ar trebui sa fie minim. Daca insa norocoasa posesoare se va arata ingrijorata de aceste efecte, ar putea sa foloseasca si o crema de maini cu factor de protectie sau sa rezerve crema exclusiv utilizarii nocturne.

Am consumat deja jumatate din borcanasul meu, si asta pentru ca m-am dat de zeci de ori pe zi - mentionand ca eu am bagat degetul in borcan si am luat destul de mult de fiecare data, surplusul intinzandu-l pe degete sau maini. Asta pentru ca mi-era dor de un produs parfumat.

Parfumul este unul picant, condimentat as putea spune. Mie imi place si as spune ca nu este un parfum "clasic" , cosmetic, ci mai degraba inedit :). Sper sa fie acceptabil intr-un produs destinat ingrijirii cuticulelor si unghiilor!

Si pentru ca intrebarea cheie se referea la eticheta, si de ce este aproape INCI, raspunsul pe care il cautam eu se refera la mentionarea alergenilor din ingredientele parfumante. Linalool, geraniol, limonene, menthol si asa mai departe, cei 26 de compusi alergeni conform legislatiei in vigoare, si care, incepand cu 2013 (in curand, nu stiu luna), vor fi circa 80, si care sunt obligatoriu de listat pe etichetele cosmetice acolo unde sunt continute in procente mai mari de X% (nu cunosc valoarea X).

In cazul meu, nu am stat sa calculez daca intr-o picatura din uleiul esential X, care reprezinta Y% din compozitie, limonene (de exemplu) este in procent x1,..xn% (dat fiind ca este prezent in mai multe uleiuri esentiale , nu doar in unul, deci ne intereseaza suma), care insumat este mai mare decat doza de la care ingredientul trebuie mentionat in lista de ingrediente, la finele ei, cu o steluta (*). Cu toate acestea, am tinut mortis sa va pun in fata acestei dileme, pentru a va pune de fiecare data intrebarea aceasta atunci cand va uitati pe o lista de ingrediente. Parfumurile, ingredientele parfumante din cosmetica (fie ca sunt de sinteza, uleiuri esentiale, absolute, isolate etc.) pot sa contina aceste ingrediente iritante pentru piele in procente diferite si un producator care are acces la alte resurse decat un hobby-ist poate sa stie cu precizie aceste procente si este obligat sa le treaca pe eticheta. Cu noua legislatie, ar trebui sa gasiti mai multe astericsuri pe lista de ingrediente.

Orice produs parfumat (daca va decideti sa folositi unul), trebuie testat pe o zona de piele sensibila cu 24-48h inainte de aplicare. Daca pielea dezvolta semnele de iritatie (inrosire, inflamatie, prurit etc), inseamna ca pielea voastra nu reactioneaza bine la unul din ingrediente si nu trebuie sa mai folositi produsul respectiv. Evident, asemenea reactii puteti avea nu doar de la ingrediente parfumate, ci de la o mare varietate de ingrediente (pana si banalul unt de shea , spre exemplu).

Asa ca, dragele mele , in curand o sa imi fac timp sa public si raspunsurile voastre si sa aleg norocoasa castigatoare a cremei :).

V-am pupat!
















10 comentarii:

  1. matematica , nu gluma :)
    o sa ma uit mai bine pe etichete , o fac de la un timp si folosesc mai mult unturi si uleiuri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Coco :-)

      Cu siguranta este important sa citim etichetele si, atunci cand citim, sa stim ce se afla acolo si , eventual, de ce. Este destul de greu pentru o consumatoare medie sa cumpere corect informata un produs, din pacate, pentru ca majoritatea se uita doar pe fata etichetei si, eventual, miros produsul pentru a decide daca este sau nu "bun" produsul.

      De asemenea, multa lume vede anumite ingrediente trecute la coada listei si spune ca sunt "fara importanta". Problema este ca multe active foarte concentrate si puternice nu se folosesc decat in doze foarte mici. Produsele cosmetice de magazin sunt facute asa incat sa fie potrivite unei mari varietati de piele, deci si dozajele sunt alese asa incat sa provoace minimul de probleme unei mari varietati de tenuri. Eu de asta am ales hand made-ul , pentru ca acolo unde vad ca un ingredient imi prieste la un procent mai mic, pot sa cresc usor usor procentul (in limina maxim recomandata de furnizor) si sa urmaresc efectele pe pielea mea, in bine (sper eu ). Extractele de musetel si galbenele pe care eu le folosesc, de exemplu, se folosesc in procent maxim de 0,3%. Infim, s-ar putea spune, dar la 0,3% coloreaza produsul intr-un mod puternic iar parfumul este naucitor. Si uneori vrei sa folosesti 0,1%, din aceste considerente.

      Se spune ca esentele tari vin in doze mici, dar si ca it's the dose that makes the poison.

      spor la cumparaturi din ce in ce mai informate :)

      Ștergere
  2. Eu nu am reusit sa iti trimit review(sincer eu banuiam ca este lotiune de corp), deci nu as fi ghicit nici in 10 ani:).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anca, lasam atunci pe data viitoare , te astept cu review-ul pentru concursul nr 3 :-)))

      Anyway, v-am promis o provocare si ati avut-o! Primul concurs a fost usor, acesta greu, data viitoare ...., cine stie??? :))

      Ștergere
  3. Am avut mare incredere in mine..dar la asta nu m-as fi gandit :)) Nici prin cap nu mi-a trecut ca o sa fie o crema pentru cuticule. Dar de curiozitate: de ce nu se poate folosi pe par?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Gabriela :))) Da, tinand cont ca o formula poate fi orice, in functie de dozaje, a fost mai dificil sa ghicim la ce se refera :) . Biotina a indreptat cumva spre par si unghii, cred ca era acel ingrediente "chei" din compozitie.

      Incerc sa termina azi articolul cu participantele - din pacate am avut doua saptamani nebune, nu am putut scrie (noroc ca anumite articole erau in draft de MULT TIMP), nu am putit face nimic .... sunt praf - asa e cand ai job full time si copil si familie!

      Ștergere
    2. Take your time, nu cred ca se supara cineva :)

      Ștergere
    3. pai mi0-e mie jena de fete :))))))))

      Ștergere
  4. Wow, am impresia ca ma trezesc dupa cativa ani de hibernare :( Ma simt asa prost ca nu am trimis si eu blind review, desi ai prelungit data de inscrieri :(
    Oricum, foarte interesanta ideile! Atat cea de a formula o crema pentru unghii si cuticule, cat si cea cu "intrebarea-capcana" referitoare la ingredientele cu potential iritant!

    Felicitari si la mai multe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, pregatesc deja un blind review 3, asa ca no worries!!! :)

      De data asta planuiesco dificultate "moderata" , asa, ca sa nu va mai sperii :)))))

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.