vineri, 17 mai 2013

Ce mi-am mai facut - Serum ratat cu Extract de Licorice si Vitamina C.

Ei bine, dimineata a pornit vesela la mine in "laborator" cand mi-am dat seama ca aveam un ingredient nefolosit de multa vreme: extract CO2 de licorice (lemn dulce) in suport MCT (medium-chain triglycerides, aka caprylic/capric triglycerides). Fiind in suport uleios, mi-am zis ca e timpul sa il pun la treaba intr-un serum uleios, ca tot ramasesem fara.

Dar sa va povestesc patania, dupa care tragem invatamintele :

Zis si facut. Am luat in mare graba ingredientele si, fara sa fac vreun calcul procentual, am purces "ochiometric" la amestec:

  1. olive glycerides, ceramide-3 - 0,28g
  2. punica granatum (pomegranate) seed oil (CO2 extract) - 0,28g
  3. opuntia ficus indica oil - 0,32g
  4. solanum lycopersicum (tomato) seed oil - 0,32g
  5. dicaprylyl carbonate - 0,31g
  6. coco-caprylate - 0,9g
  7. isopropyl myristate - 1,43g
  8. mix : squalane 95%, d-mixed tocopherolos 2%, ubiquinone 3% - 0,82g
  9. bisabolol - 0,3g
  10. glycyrrhiza uralensis root extract, caprylic/capric triglyceride - 0,15g
  11. macerat aloe barbadensis, caprylic/capric triglyceride - 2,24g
  12. d-mixed tocopherols - 0,28
  13. chamomilla recutita - 0,06g.

Pana aici suna frumos, nu?  Urmeaza sa pun vitamina C. pretiosul meu tetrahexyldecyl ascorbate care ma costa o mana si-un picior 30 de grame. convinsa fiind ca l-am luat din frigider, unde statea cuminte alaturi de alte 4 uleiuri sensibile le caldura, am desfacut recipientul, am luat pipeta, am picurat 0,63g. Sterg pipeta si inchid recipientul. Clipa in care vad eticheta: "Matrixyl 3000". si inebunesc.

De ce? Tocmai am irosit 0,63 grame dintr-un alt activ pretios, care ma costa la fel de mult. Peptide mult laudate. Dar care, vai mie, sunt un ingredient (de fapt un mix de ingrediente) solubil in apa. cu

INCI: Glycerin, Water, Butylene Glycol, Carbomer , Polysorbate 20, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-7.

Recipientul cu vitamina C statea bine mersi pe masa de lucru, in alt colt, intr-o cutie. Era identic ca aspect/volum cu cel al peptidelor, asa ca m-am lasat pacalita. Eu pastram la frigider peptidele , nu vitamina C. si le-am adaugat intr-un amestec anhidru. Ce-i de facut oare?

Ei bine, am decis sa continui si sa pun si vitamina C de data asta. Si am mai adaugat 0,8g tetratehyldecyl ascorbate.

Acum, ce sa va zic, extractul de licorice are un miros pamantiu, greu, special. Cred ca nu orice nas il poate tolera, mi se pare ca aduce cumva cu pamantul reavan plus muschi si scoarta de copac. Miros de pamant de padure dupa ploaie. Iar culoarea este de un maro inchis. Putinul extract de musetel nu a reusit sa imblanzeasca mirosul, asa ca mi-am spus: daca-i bal, bal sa fie! Am mai adaugat o picatura de ulei esential de lavanda de inalta altitudine, doua picaturi de absolut de iasomie sambac, o picatura de absolut de trandafiri si un varf de ac de absolut de frangipani.

Am pus pipeta si am amestecat energic. L-am aplicat pe fatza, asa, cumva in ciuda. De data asta nu ma dau in laturi, aplic produsul parfumat chiar daca e leave in. Dar nu irosesc eu uleiul de cactus, vitamina C si peptidele nici pe cuticule si nici pe coate, sau oriunde altundeva pe corp. :)

Lectia invatata de aici, daca va apucati sa va mixati acasa ingrediente? Lucrati treze fiind, dupa o cana de cafea, si cititi bine de tot etichetele :). Evident, incercati sa ganditi reteta dinainte, nu din mers, ca mine. Eram oricum pe fuga sa ajung la serviciu (stiu, nu e o scuza de fapt), m-am grabit si uite ca graba strica treaba. Putea sa fie o risipa ce sa ma fi costat mai bine de 30 de lei. Asa, ma costa mai putin (macar nu m-am inrosit la aplicarea serumului :)) )

Va pup, priviti poza si invatati din greselile mele :)

Iata si reteta si nu uitati sa participati si la concurs!!! Rasplatim stiinta :)

  1. olive glycerides, ceramide-3 - 0,28g
  2. punica granatum (pomegranate) seed oil (CO2 extract) - 0,28g
  3. opuntia ficus indica oil - 0,32g
  4. solanum lycopersicum (tomato) seed oil - 0,32g
  5. dicaprylyl carbonate - 0,31g
  6. coco-caprylate - 0,9g
  7. isopropyl myristate - 1,43g
  8. mix : squalane 95%, d-mixed tocopherolos 2%, ubiquinone 3% - 0,82g
  9. bisabolol - 0,3g
  10. glycyrrhiza uralensis root extract, caprylic/capric triglyceride - 0,15g
  11. macerat aloe barbadensis, caprylic/capric triglyceride - 2,24g
  12. d-mixed tocopherols - 0,28
  13. chamomilla recutita - 0,06g.
  14. Matrixyl 3000 - 0,63g
  15. tetrahexyldecyl ascorbate - 0,8g
  16. jasminum sambac oil - 2 picaturi (banuiesc 0,02g)
  17. plumeria acutifolia flower extract - un varf de ac, banuiesc 0,01g
  18. rosa damascena oil - 1 picatura (banuiesc 0,01g)




10 comentarii:

  1. buna. imi place foarte mult blogul tau si felul in care scrii. mi-a placut ca ai redresat o formula si admir inventivitatea si creativitatea ta. observ ca ai un intreg arsenal de ingrediente cosmetice care mai de care mai pretioase. am o curiozitate: mai folosesti vreun produs din comert fie el si un ser/crema high-end foarte bine formulat? si mai am o intrebare: de unde iti procuri toare ingredientele? ma intereseaza uleiul de seminte de cactus (opuntia ficus indica)pe care nu l-am gasit decat ca si smochin de barbaria la un pret ridicol de mic fata de cat ar costa in mod normal. peste tot mi se spune ca e acelasi lucru dar stiu ca nu e asa :).o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Andreea!

      Este fix uleiul de smochin de barbaria si DA, este foarte foarte scump - ceea ce ai vazut tu , pe Elemental de exemplu, este un macerat in ulei de floarea soarelui, daca tin bine minte !

      Uite aici o referinta de pret:

      http://www.hammamsecrets.com/shop/category.php?id_category=4&id_lang=1

      http://www.alepia.com/fr/beurre-de-karite-huile-de-nigelle-huile-d-argan-de-rose-musquee/377-huile-d-argan-biologique-vapo-en-flacon-verre-luxe-3700479120229.html


      Metoda de extractie este laborioasa si "cere" o mare cantitate de fructe, de unde si pretul piperat:

      The collection of cactus is performed manually. The fruit is peeled, and then the pulp is removed by centrifugation. Seeds are dried and then pressed mechanically at low temperature to extract the oil. Seeds contain only about 4% oil. 25 kg of seeds or 800 kg of fruit are required to obtain a liter of oil The cultivation is organic because it is developed in natural wild areas. In this way we achieve a 100% pure and virgin oil, with no chemical treatment.


      Eu inca imi mai cumpar anumite produse:

      - exfoliantii chimici cu AHA si BHA (de la Paula's choice deocamdata)
      - protectia solara (si nu sfatuiesc pe NIMENI sa isi faca home made sau sa cumpere SPF home made, e o stiinta prea complexa pentru a fi siguri ca produsul este stabil si ca intr-adevar are acel SPF, trebuie testat profesional, nu "pe zvonuri")
      - serum cu retinol imi iau de la Paula's Choice
      - gel cu hidroquinone imi iau tot de la Paula's Choice

      Acum, SPF mi-am cumparat la o oferta din farmacie, precum si primea mea pudra cu SPF 30 , tot din farmacie. Daca nu mi se potriveste nuanta, fac blog sale :)

      Alte creme high-end..... nu prea imi mai cumpar, ma multumesc cu ce am prin casa , adunate de la furnizori din lumea intreaga (nu exagerez). Am cautat mult si bine sa ii gasesc si inca nu ma simt atat de bine sa ii spun in plin pe cei di nafara tarii. Din Romania am mare incredere in produsele celor de la Elemental, vad ca incep sa mareasca si gama Mayam _ ceea ce ma bucura, de aceea fac adeseori referinta la site-ul lor.

      Exista furnizori in Italia, Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia, SUA, Canada .... totul e sa ii cauti. Mi-a luat enorm de mult timp sa fac asta, dar cautarea in sine este o placere, si vreau sa ii las si pe altii sa invete sa caute. E ceva ce am invatat in facultate: sa inveti cum sa cauti in documentatii software. Munca multa, dar deindata ce te prinzi, merge struna!

      Vezi ca si in farmacii exista capsule cu uleiul asta despre care vorbim noi - uita-te pe cutii si vezi ce contin capsulele respective. Este posibil sa fie ulei + vreun tocopherol, pentru ca este un ulei sensibil la oxidare. Parerea mea este ca poate fi folosit si in cosmetica, daca "spargi" capsula si il aplici direct pe ten. Asigura-te ca nu mai contine si alte "minuni" :)

      p.s. hai la concurs! e o ocazie sa inveti despre ingrediente si sa iti fie si mai usor sa gasesti furnizori, daca ii cauti :D

      Ștergere
    2. Buna Siomona! Multumesc mult pentru raspuns! Pana acum nu am acordat o atentie speciala acestui ulei. MArturisesc ca prima data de la tine am aflat de cat de benefic dar si de-a dreptul pretios e. Intre timp l-am gasit in varianta pura in uk la un pret mult mai avantajos decat in ro. Ai perfecta dreptate: e o placere in sine sa cauti si sa descoperi si mai apoi sa aplici ce ai aflat.
      Desi nu sunt tocmai o novice in domeniu, nu am asa mult curaj, de aceea nu m-am inscris inca la concurs. Plus ca am si foarte foarte multa treaba zilele astea. Dar ma cam tenteaza! :)
      Oricum, trebuie sa mai spun si eu: foarte fain si interesant tot ce se petrece la tine pe blog! O zi frumoasa!

      Ștergere
    3. Mai ca-mi vine sa mai lungesc cu o saptamana concursul, sa dau cat mai multor fete sansa sa se gandeasca la produs si la review :-)))))))

      Da, e o placere sa descoperi furnizorii, iti tin pumnii sa gasesti din ce in ce mai multi!

      si, chiar daca esti novice, nu conteaza - este un excercitiu bun si pentru tine, pentru ca asa vei invata mai bine despre ingredientele respective si iti va fi mai usor sa le recunosti / folosesti :-)

      S.

      Ștergere
  2. Salut Simona! Da, extractul de licorice miroase groaznic...tocmai mi s-a terminat ( de fapt a expirat) crema pentru ten facuta de mine si abia abia am reusit sa o folosesc..si eu rar sunt sensibila. Plus ca mi-a facut-o galbena si o prefer alba :D
    Cat despre ingrediente, si eu vreau sa mi le procur altele, elemental are destul de multe active, insa dupa parerea mea e greu de facut texturi light asa cum vad la PC :( Am gasit deja un site interesant, trebuie sa-mi fac un pic de timp sa 'google-alesc' pentru anumite ingrediente pe care mi le doresc.
    Am avut acasa uleiuri esentiale dar nu asa de multe, f putine le am in frigider si singurul e cel de lavanda, dar am citit ca e usor sensibil si trebuie tinut doar la frigider cu o picatura de vitamina E.

    De obicei umblu cu un caietel dupa mine, procente, calcule, deci pana acum nu am gresit. De vreo 2 ori am uitat sa verific ph-ul samponului si am adaugat acid lactic mai tarziu, dupa conservat, direct in sticluta lui.

    Da..cu munca software din IT cam asa este: documentare la greu, stiu si eu ca doar cu asta ma ocup :P

    Cum prind un pic de timp liber, iti trimit email cu noul concurs, am citit doar fugitiv postarea ta.

    Anca A

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut o crema cu extractul asta , acum imi amintesc. Mirosea FOARTE puternice, si eu am un nas care suporta multe. Azi cand l-am mirosit in nou,desi era un miros greu si puternic, mi-a placut , in esenta. Daca stii cumva, vindea Lush un sapun negru, cu miros de pamant :D il iubeam :)))

      uleiurile esentiale nu prea trebuie tinute neaparat in frigider, ci in spatiu intunecat si ferit de calduri excesive. Eu nu am auzit ca ar trebui sa pastram UE-urile conservate cu vitamina E, stiu ca in general sunt valabile cam 5 ani de la manufacturare (sau asa ceva).

      si eu am ditamai caietul A4 cartonat plin de teste si retete, dar de data ast ain loc sa citesc din el si sa masor, am masurat si am scris in el :) Asa-mi trebuie, sa imi fie invatatura de minte!

      Oricum, trebuie sa recunosc ca , olfactiv, combinatia este foarte placuta. Iasomia parca s-a combinat cu musetelul si lemnul dulce intr-un parfum mai "neutru", sesimte un pic si izul de lavanda, iar trandafirul, desi a fost o singura picatura, se simte distinct dupa ceva vreme.

      Paula Begoun m-ar urechia sa stie ca mi-am pus pe fata amestecul , dar ... uite ca mai am si eu pacatele mele :)))))

      Ștergere
  3. Pe mine m-a luat ameteala de la mirosul unei bauturi cu miros de licorice. Si gustul era destul de ingrozitor insa acum am aflat ca ar fi buna si pentru fata. Chiar n-am vazut pana acum produse cosmectice care sa foloseasca acest extract. Exista oare pe piata?

    RăspundețiȘtergere
  4. Of, am scris si am sters fără sa vreau ;)

    Da, se folosește de diversi, chiar si PC are. Era sa îmi iau si eu unul hidrogliceric, dar mai bun asta. Si a început sa îmi placa cum miroase!!!

    Am mâncat bomboane cu licorice, oribile. Mirosul este insa altul, dacă țin bine minte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaai bomboanele alea negre cu gust ciudat? Ingrozitoare sunt!

      Ștergere
    2. Da, mai am de acum 3 ani o punga nedesfacuta pe acasa :))) bine ca mi-am amintit , la gunoi cu ea :-))

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.