vineri, 27 iunie 2014

Testing , Testing! Unt de shea nerafinat, fair trade - oferit de Elemental

Toți cei care mă cunosc știu deja că am o relație de iubire și ură cu untul de shea. De ce? Pentru că îmi place la nebunie cum miroase - nucat, pământiu, proaspăt, pentru că îmi place că pe zonele de piele extra uscată se simte că este eficient. Ce  nu îmi place atunci la el? Alergică la nuci nu sunt. Alergică la latex nu sunt. Atunci? Două mari probleme am cu untul de shea: am un ten foarte gras, predispus la acnee, iar unul de  shea, bogat în acid oleic, mi-a cauzat suficient de mulți pori blocați în trecut încât am decis că nu este pentru mine. Al doilea lucru ce nu mi-a plăcut este felul în care recristalizează în produsele anhidre. Mereu a trebuit să lucrez cu el la temperatura camerei, nu îl topeam, ceea ce făcea munca titanică de multe ori. Ca la maioneza clasică, frecam cu "linguroiul" până tot untul de shea era mărunțit și incorporat în produs, altfel mă trezeam cu cristale de acid stearic prin balsamuri. Amândouă aceste aspecte m-au convins că untul de shea nu este pentru mine, și încă de acum 3 ani.

Ce s-a schimbat de atunci? Ei bine, teama mea rămăsese aceeași, dar în momentul în care magazinul Elemental, de unde îmi cumpăr o parte din ingrediente (știți deja politica mea de a nu divulga sursele mele de ingrediente - singura la care fac excepție este acest site, deoarece este unul din România, și am făcut aceste referințe fără să am vreun contract cu ei sau să fiu afiliată) a demarat o campanie de testare a untului de shea din Benin. Bloggeri cu mai mult de 3 luni vechime în online au primit câte o mostră mică de unt de shea nerafinat și au fost rugați să își spună părerea despre produs într-o lună de la primirea mostrei. Așa că m-am înscris și eu și mai jos vă prezint rezultatele. A, desigur, nu cu titlu gratuit, pentru că, la final, Elemental va alege și un review câștigător, și norcosul sau norocoasa va primmi un voucher în valoare de 100 RON. Vă spun că, pe lângă dorința de  a încerca untul de shea nerafinat (se întâmplă că nu prea mai aveam prin casă oricum unt de shea), plănuiam și o vizită de reaprovizionare așa că, de ce nu, un voucher câștigat mi-ar fi folosit! Să îl văd eu pe acela care neagă participarea a un asemenea concurs și pentru că există tentația premiului cel mare ! :) În primul rând, iată ce am primit de la Elemental. M-a surprins în mod tare plăcut să văd că mostra a venit foarte frumos ambalată și însoțită de o mică agendă pe care cei care doresc să își facă propriile cosemtice. Mostra este, ce-i drept micuță (6g, circa 8 ml de unt de shea, estimez eu, pentru că acel mic recipient poate găzdui 10ml de unt de shea). Nu mi se pare mult dar credeți-mă că este arhisuficient pentru nevoile mele curente, mai  ales că a trebuit să mă gândesc un pic ce să fac cu el.

Am văzut și participat la o gramadă de campanii de testare diverse în trecutul meu. Mai toate review-urile se refereau la acel ingredient organic, bio, whatever, iar bloggerii scriau despre cum l-au aplicat pe piele și a vindecat, a hidratat, a reparat fundul copilului, cuticula, buzele, părul uscat, merge pe post de cremă de față, face, drege - mă rog, ce poate omul să facă cu un anumit produs prin casă. EI bine eu mi-am dorit să fac ceva ușor diferit, pentru că îmi plac provocările. Am avut și o lună de zile să testez rezultatele, așa că... iată mai jos la ce am folosit untul de shea nerafinat din Benin!


În primul rând, dacă nu știți deja,  există mai multe varietăți de unt de shea. Botanice. Aceasta este clasica Butyrospermum Parkii (Shea) Butter. Are o culoare crem, miroase a nuci, pământiu, proaspăt și natural (fără nici un fel de ironie, mi se pare că mirosul de unt de shea nerafinat e atât de plăcut încât îl asociez cu naturalul, poate și din cauza acelor ani petrecuți în mania bio pe piele) și în recipient se ptea vedea deja ca părea sa fie recristalizat după turnare (se vedeau câteva mici bobițe ce altfel nu se pot zări în untul de shea). Vă rog să țineți cont de faptul că acestea se pot întâlni în diferite loturi de shea, unele pot să aibă această problema estetică, altele nu. În nici un caz nu este semn că untul și-a pierdut din calități. Ca și untul de cacao (alt love-hate la mine), la diferențe de temperatură cristalizează. Un plus pentru untul de shea, este un produs rezultat al comerţului cinstit. El ajută comunităţile de femei din Africa să îşi obţină un venit curat, nu sunt exploatate, au o şansă crecută la a avea parte de un viitor mai bun datorită acestor cooperative care angajează exclusiv femei în culegerea nucilor şi manufacturarea untului de shea, conform tradiţiilor locale-

Lotul de unt de shea din care am primit mostrele conține:
- 43,71% acid oleic (ideal pentru tenul uscat)
- 43,74% acid stearic (cel care dă aspectul solid untului de shea)
- 3,45% acid palmitic
- 6,05% acid linoleic (ceea ce caut eu în uleiurile pe care le folosesc pe tenul meu gras si acneic)
- 1,38% acid arahidic
- 0,13% acid behenic

Mai conține și alte insaponifiabile (aproximativ 16%) - și anume alte ingrediente decât acizii grași de mai sus. Știți (sau nu) că un ulei este format din treigliceride ale acizilor grași - iar când facem  săpun de casă agentul alcalin formează împreună cu acești acizi grași o sare (în acest caz, Sodium Shea Butterate, dacă nu mă înșel), iar în cazul untului de shea, mai rămân 16% ingrediente care nu participă la formarea acestei săruri (săpunul) - elemente insaponifiabile. Acestea sunt, în cazul acestui lot de unt de shea, conform fişei tehnice: polifenoli, amyrin, lupeol, butyrospermol, fitosteroli (esteri ai acidului cinnamic), latex, vitamina A, vitamina E (tocoferoli, tocotrineoli), alantoină.

Aşadar, combinaţii de unturi şi uleiuri găsim peste tot, şi pentru pielea uscată sunt fantastice (atenţie, a nu se folosi doar ele pe post de metodă de îngrijire şi întreţinere a pielii, e ca şi cum am mânca toată viaţa doar carne sau doar roşii şi am avea pretenţia să fim si sănătoşi). Vroiam o provocare şi, pentru că aveam un cui împotriva untului de shea, am zis să iau taurul de coarne şi să vă prezint...


... 3 reţete pentru ten mixt şi gras, cu unt de shea, precum şi o reţetă pentru orice tip de...mâini! 
Ei bine, da, m-am încumetat, zicându-mi că aş putea să îmi transform un duşman în prieten. După o lună pot spune că aşa şi este, am folosit aceste produse intensiv şi nu am regrete :)1. Cremă hidratantă cu Shea şi Ceai verde

Provocarea acestor reţete a fost, din punctul meu de vedere, să prezint măcar două reţete folosind EXCLUSIV ingrediente regăsite în oferta Elemental. Pentru că, de această dată, vă prezint şi reţeta. Mi-ar plăcea să îmi spuneţi şi mie dacă veţi fi încercat să faceţi aceste produse şi să îmi trimiteţi un link către postările voastre, pentru a compara rezultatele!

Cantităţile necesare pentru 50g de produs:

Faza A
Unt de Shea (Benin) - 0,5g
Emulsifiant  Olliva - 1,5g
Emulsifiant Bella - 0,5g
Lanolină anhidră pură - 0,5g
Squalan de măsline - 2,5g
Vitamina E - 0,15g

Faza B
Apă distilată - 34,1g 39.05g
Gumă Xanthan - 0,1g
Niacinamidă - 2g
Uree - 1g
Glicerină - 1g

Faza C
Conservant Cosgard - 0,4g
Panthenol - 0,25g
Extract de ceai verde - 0,5g
Bisabolol - 0,05gModul de operare:
1. într-un pahar Berzelius turnaţi apa distilată şi dizolvaţi în ea niacinamida, urea şi glicerina.
2. sub agitare constantă, adăugaţi guma xanthan, amestecând constant până la hidratarea completă a acesteia (cu aceasta aţi folosit toate ingredientele fazei B în acest pahar Berzelius)
3. în alt pahar Berzelius adăugaţi toate ingredientele fazei A
4. încălziţi cele două faze până la cca 70 de grade C.
5. sub agitare constantă turnaţi faza B peste faza A şi amestecaţi constant până ce amestecul atinge cca 35-40 de grade Celsius
6. Adăugaţi rând pe rând ingredientele fazei C, amestecând temeinic după fiecare adăugare
7. pregătiţi recipientul curat (recomand un recipient cu sistem airless) şi turnaţi compoziţia.

VERDICT:


Emulsia este semi vâscoasă dar lejeră. Emulsifiantul este unul foarte compatibil cu pielea însă observăm că, la masarea cremei pe piele, se formează nişte dungi albe care dispar pe măsură ce continuăm masajul. Hidratarea am simţit-o din prima, şi combinaţia 1% lanolină cu 1% unt de shea nu se simte oclusivă sau prea grasă pe ten. Crema are o buna rată de absorbţie.

Este o cremă care beneficiază şi de 4% niacinamide, pe care eu o folosesc în aproape toate produsele pe care mi le fac. Nu am ales foarte mult ceai verde deoarece este un extract hidroglicerinic şi ar fi adus în plus glicerină, iar eu deja îmi alesesem procentul optim de umectanţi.

Culoarea finală este un crem-roz, mirosul este caracteristic de shea (nu simt mirosul lanolinei in cremă). Am parte de hidratare (umectanţi + emolienţi), ingrediente cell-communicating, antiiritanţi şi antioxidanţi.

Evident, am fost cumva limitată în alegerea activilor, după cum am spus deja, iar dacă aş mai fi adus vreo îmbunătăţire, aceasta ar fi fost următoarea: aş fi adăugat 1% dimethicone, pentru că ar fi contracarat efectul dungilor albe şi vitamina C solubilă în ulei. Cu toate acestea, este o reţetă foarte plăcută, textura cremei este lejeră şi cred că o să vă placă. Probabil că pentru un ten uscat nu va fi suficientă, dar cine ştie, dacă o încercaţi aş fi curioasă să îmi spuneţi cum se simte pe tenul vostru!


2. Serum cu cafeină şi unt de shea 

Ei bine, pentru că nu îmi era de ajuns, a doua zi am conceput această reţetă de mai jos. Pentru că o parte din ingredientele folosite aici fac parte şi din reţeta numărul 1, nu le-am mai adăugat linkul către magazin.Cantităţile necesare pentru 50g de produs:

Faza A
apă distilată - 40,8g
cafeină - 1g
honeyquat - 1g

Faza B
unt de shea nerafinat (Benin) - 1g
silicon vegetal - 2g
emulsifiant Varisoft - 2g
vitamina E - 0,05g

Faza C
extract de ceai verde - 0,5g
extract de castravete - 1g
conservant Cosgard - 0,4g
bisabolol - 0,25g


Modul de operare:

Ca şi în cazul primei emulsii, se amestecă în pahare Berzelius separate fazele A şi B, se încălzesc până la cca 70 degrade celsius, iar apoi se toarnă faza A peste faza B amestecând continuu până ce produsul ajunge la temperatura de 35- 40 grade celsius. Ingredientele fazei C se adaugă unul câte unul, amestecând după fiecare adăugare, iar rezultatul se toarnă într-un recipient airless curat.VERDICT:

Pot spune că această emulsie îmi place mai mult decâr prima, pentru că simt o îmbunătăţire la nivelul aplicării produsului. Mi se pare că se întinde mult mai bine, iar absorbţia este foarte rapidă şi nu rămâne pe ten vreo senzaţie de gras sau lipicios. Ceea ce parcă simt este un efect imediat uşor de lifting (probabil unul din efectele cafeinei). Pielea rămâne catifelată imediat. Se simte distinct parfumul de unt de shea, care îmi place nespus.

Ce aş mai adăuga acestei emulsii? Cred că aş maifi adăugat extract de Boerhavia Diffusa şi, de ce nu, nişte beta glucan, acid ferulic şi aş ajusta nivelul conservantului în mod corespunzător.


3. Cleanser cu unt de shea şi argilă verde

Ei bine, aici începe aventura. Am vrut neapărat un cleanser uşor exfoliant, blând şi care să conţină şi unt de shea. Aveam nevoie de un solubilizant şi, din ceea ce am eu prin casă, am ales Polysorbate-20. Iată, deci, o reţetă unde am introdus un ingredient pe care nu îl putem găsi în oferta Elemental. Aş fi fost tentată să folosesc Solubilizantul celor de la Elemental, însă nu îl aveam acasă şi nu l-aş fi comandat doar pe el şi doar pentru acest test. Nu îmi e clar dacă se putea încălzi împreună cu untul de shea, dar zău că aş fi testat.

Cantităţile necesare pentru 120g de produs:

unt de shea - 2g
glicerina - 5g
tensidă de cocos - 20g
tensidă hidratantă - 7g
tensidă spumantă - 5g
xylitol - 6g
polysorbate 20 - 5g
gumă xanthan - 0,3g
conservant - 0,8g
apă distilată - 58,9g
argilă verde - 10g
acid lactic sau citric: cât este nevoie pentru pH 5.5 - 6

Modul de operare
Într-un pahar Berzelius se amestecă untul de shea si solubilizantul (pentru că untul este solid, e nevoie de căldură). Separat se amestecă apa, glicerina, xylitolul şi argila verde până la hidratarea argilei. Peste acest amestec se adaugă guma xanthan, amestecând până la hidratarea completă a acesteia. Apoi, acest amestec se adaugă amestecând continuu peste untul de shea si solubilizant. În alt pahar Berzelius se amestecă cele trei tenside şi apoi se adaugă amestecând cu grijă pentru a evita formarea de bule. Se adaugă conseevantul şi se verifică pH-ul compoziţiei. Este important să se ajusteze aşa încât pH-ul finalsă fie între 5,5 şi 6. Folosiţi hârtiile indicatoare - probabil că pH-ul 7 nu va pune probleme pielii, dacă ne gândim că apa are acest pH şi majorotatea dintre noi nu avem o reacţie neplacută în contact cu apa.

VERDICT:

Din păcate, eu am decis adăugarea argilei la final şi am regretat, pentru că mi-a fost foarte greu să o dispersez corect. Dacă păţiţi la fel ca mine, nu vă impacientaţi! Amestecaţi cât puteţi şi agitati recipientul în zilele următoare. Cu siguranţă veţi obţine, ca şi mine, un amestec omogen.

Am folosit cu îndrăzneală 2% unt de shea şi mirosul este mult mai puternic decât în cazul cremei numărul unu şi, culmea, şi decât cel al serumului.   Crema este destul de fluidă, dar pentru că o dozez din recipient care se poate strânge cu mâna, nu am probleme în a o doza. Culoarea este aceea dată de argilă şi simt că este uşor exfoliantă (a se citi un fel de scrub foarte foarte blând). Nu îmi simt absolut deloc faţa uscată după clătire şi tamponarea cu un şervet de unică folosinţă şi nu am remarcat să mi se blocheze porii datorită ei. E drept că am continuat să folosesc un exfoliant cu Acid Salicilic în tot acest timp, dar cuvântul cheie este CONTINUAT. Nu am introdus exfoliantul o dată cu produsul de curăţat.

Produsul spumează foarte discret, dar nu spumă căutam la el, ci să fie suficient de blând şi să aibă un pH potrivit pielii sănătoase. Se clăteşte cu uşurinţă şi pielea se simte hidratată la clătire.

Aş mai adăuga sau schimba ceva? Cred că data viitoare aş încerca un procent ceva mai mare de argilă verde şi aş încerca şi varianta fără untul de shea si solubilizant, în care aş adăuga în plus 2% sorbitol.4. Gel pentru cuticule cu unt de shea şi parfumat cu vanilie, tuberoze şi ylang ylang


Ei bine, pentru că al doilea mare cui al meu împotriva untului de shea se leagă de acidul stearic din el şi recristalizarea atunci când este încălzit şi răcit, am decis să mai fac un mic experiment. Acesta are doar 3 zile vechime şi nu mă pot pronunţa pe termen lung, DAR până acum totul arată bine.

Aici am folosit iarăşi câteva ingrediente care nu se află în oferta Elemental, dar cred că pot să fie substituite cu mare succes.

Cantităţile necesare pentru aproximativ 10g de produs:

Unt de shea nerafinat - 0,5g
squalan de măsline - 4,2g
silicon vegetal - 3
ceară de ceai verde - 0,1g
ceară de floarea soarelui - 0,2g
ceară de tuberoze - 0,9g
vitamina E (dl-alpha tocopheryl acetate) - 0,1g
bisabolol - 0,1g
ulei esenţial de ylang ylang - 10 picături
diluţie de extract CO2 de vanilie (5%) în caprylic/capric triglycerides - 10 picături

Spun aproximativ 10 g de produs, deoarece nu am cântărit nici uleiul esenţial şi nici diluţia de extract de vanilie. restul ingredientelor cântăresc 9,1g.

Modul de operare: 

Se încălzesc la bain marie foarte uşor toate ingredientele mai puţin bisabololul, uleiul esenţial şi extractul de vanilie până la topirea completă a ingredientelor solide. Se încorporează bisabolul, uleiul esenţial de ylang ylang şi extractul de vanilie omogenizănd compoziţia, care se toarnă apoi într-un recipient curat squeezable sau într-o cutiuţă cu capac etanş.

VERDICT:
Produsul este un gel uşor fluid, dacă îl depozitaţi într-o cutiuţă ar fi indicat să nu o răsturnaţi. Culoarea este de un verde foarte intens, spre kaki, datorată cerii de ceai verde. Ceara de floarea soarelui are un punct de topire ridicat, cred că o puteţi substitui cu ceară candelilla sau cu un pic mai multă ceară de albine (0,25g sau 0,3g). Parfumul de tuberoze şi ylang ylang este pregnant, dar se simte la fel de puternic parfumul cerii de ceai verde, dulceag şi inconfundabil. fără nici o legătură cu parfumul unei infuzii din această plantă. Cred că ceara de ceai verde, cu efect antioxidant, putea să fie folosită în procent mai redus. Vitamina E folosită de mine nu este în oferta Elemental, ea având aplicabilitate mai ales ca antioxidant pentru piele, nu pentru a întârzia oxidarea unturilor şi uleiurilor. Se poate substitui cu orice forma de vitamina E aveţi la îndemână.

Gelul este uşorde aplicat şi trebuie aplicat în cantitate foarte mică, efectul protector şi hidratant îl simt imediat. Pielea capătă o temporară nuanţă verzuie, care pe mine nu mă deranjează deoarece la primul spălat se duce. Parfumul pe unghii şi cuticule nu mă deranjează, uneori mai simt nevoia unui răsfăţ olfactiv, dacă tot nu mai pun parfum pe ten. Nu intră în piele imediat, ade nevoie de ceva masaj, dar textura este foarte catifelată şi plăcută.

Nu ştiu dacă se vor forma cristale de acid stearic în compoziţie, până acum pare în regulă. Aştept testul timpului.5. CONCLUZII

Ei bine, mi-am schimbat părerea despre untul de shea. Da, poate fi folosit în aplicaţii destinate tenului gras sau mixt, dar ar fi ideal să fie folosit la procente destul de mici şi să monitorizaţi oricum reacţiile pielii. Dacă aveţi o alimentaţie cu puţin spre deloc zahăr şi / sau gluten, dacă folosiţi un exfoliant cu acid salicilic şi cremp de protecţie solară în fiecare zi, dacă nu sunteţi alergici la nuci sau latex, şansele sunt mari să puteţi să aduceţi untul de shea în rutina zilnică.

Mostra avea 6 grame şi a fost arhisuficientă pentru a crea 4 produse ce îmi vor ajunge o perioadă îndelungată. Cele 6 grame ar fi suficiente pentru a crea două creme hidratante la 100g, un cleanser la 120g (din care, dacă nu vă înduraţi, puteţi scoate untul de shea) şi un balsam pentru cuticule. Şi vă mai rămâne încă un pic, pentru un alt mini proiect (balsam de buze sau chiar şi un balsam pentru păr). Pentru scopul testării a fost deci numai bună  - nici prea mult, ca să rămână nefolosită în caz că nu îmi place, nici prea puţină. 4 sau 5 produse diferite, pe care le pot folosi in cca 2 luni de zile, nu e rău.

Produsele (mai puţin gelul pentru cuticule) au fost făcute imediat ce am primit mostra de la echipa Elemental, în decursul a 3 sau 4 zile, şi de atunci le-am testat . Zi de zi am folosit cel puţin o dată serumul cu cafeină (chiar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara - se vede că este favoritul meu!), crema hidratantă am folosit-o mai intens la început, iar apoi ceva mai rar până când am reintrodus-o seara sau dimineaţa, dacă aveam timp şi chef să adaug o picatură dedimethicone în ea sau să o combin cu o cremă cu dimethicone şi astfel să evit efectul de dungi albe, cleanserul e pe terminate şi l-am folosit cel puţin o dată pe zi, iar gelul pentru cuticule abia urmează să îşi aducă contribuţia pentru o manichiură elegantă.

Mulţumesc, Elemental, pentru ocazia oferită de a testa acest produs, şi sper să văd cât mai multe produse noi şi, desigur, astfel de iniţiative pentru blogosferă!


19 comentarii:

 1. Un articol exceptional, te felicit pentru munca depusa, pentru un necunoscator mi se pare titanica! Sper sa castigi, meriti! :)
  Untul de shea eu il folosesc ca atare pe corp sau amestecat cu uleiuri pentru un masaj mai lung.
  Sa stii ca eu am refuzat sa particip fiind familiarizata cu el, nu m-am gandit la premiu ci sa las sansa sa vada si celelalte fete care nu l-au testat cum e.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună, Mihaela! Văd o nouă prezenţă în comentarii, mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

   Aştept şi eu cu drag decizia celor de la Elemental :) până atunci, mai am shea de-un test şi mă tot gândesc ce să mai fac :)

   te mai aştept pe aici, prin vizită :)

   Ștergere
 2. Felicitari Simona pentru retete sper sa castigi pentru ca meriti. Nu mi-ar fi trecut prin minte sa pun argila intr-un cleanser impreuna cu untul de shea. Eu cred ca as fi facut (pentru mine) o crema pentru ochi si evident una pentru tenul meu mixt/gras. Relatia mea cu untul de shea nu e una fericita, dar ma inteleg de minune cu PC RESIST cu RETINOL pentru corp pusa direct pe tenul meu, deci se poate.

  Ce as incerca eu:

  A dodecane (interesant de testat, nu l-am folosit decat intr-un serum light, uleios 100%)
  A unt de shea
  A em olliva
  A silicon vegetal

  B apa

  C niacinamide - ingredient Cell-Communicating, vorba Paulei
  C extract de struguri (l-am adaugat pentru ca l-am cumparat de ceva timp si nu am apucat sa-l introduc in vreo emulsie, initial m-am gandit ca vine bine intr-un toner, dar si pentru rolul antioxidant)
  C bisabolol (antiiritant)
  C acid hialuronic (de fapt sodium hyaluronate, ales pentru proprietatile sale: 'Skin-Identical' vorba Paulei, dar si pentru faptul ca 'gelifiaza' usor compozitia)
  C vitamina E - mixed tocopherol

  Am incercat sa aleg in functie de ce am prin casa, dar in acelasi timp sa cuprind nevoile unei creme de seara pentru tenul mixt/gras. As fi pus si Sodium Ascorbyl Phosphate, dar nu-l am inca. Cum ti se pare? Nu am pus inca procente din compozitie, e urmatorul pas :P

  Multumesc,
  Anca

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce ti-e si cu pasiunea asta :)))

   Suna fain de tot crema, cu câte ingrediente avem la dispoziție..... :)

   1. Dodecane ar fi cam ca cyclomethicone, îmi place
   2. Na hyaluronate - eu pun mai rar, ma enervează ca se hidrateaza greu de tot , insa e bun umectant
   3. Extractul de struguri - in procent foarte mic :) coloreaza intens !
   4. SAP - sa fii in valorile de pH recomandate pt el si pt niacinamide. Am si eu dar foarte ușor coloreaza in maro daca nu avem grija.
   5. Nu uita de conservant

   Ah, ce de idei!!! Nu pot sa îmi fac de 2 ori aceeași crema!

   Te imbratisez si spor la amestecuri !!

   Ștergere
  2. Multumesc Simona pentru sfaturi. Sunt pretioase, mai ales ca vin din partea ta. Nu stiam/n-am citit cu atentie faptul ca extractul de struguri coloreaza :( SAP-ul inca nu l-am comandat, m-am tot intrebat daca se merita, poate cu urmatoarea ocazie. Dar am retinut ca trebuie sa am grija la PH.
   Conservantul l-am omis din lista, dar sigur ca trebuie si el. Maine reconfigurez, trebuie sa vad ce mai am prin frigider.
   Multa bafta la concurs!
   Anca A

   Ștergere
  3. cu mult drag, Anca ! :) daca e cel la care ma gandesc eu, pudra, citeste-i fisa tehnica! ma refer la extractul de struguri. daca e altul, imi cer scuze pt confuzie :D

   Ștergere
 3. buna
  foarte interesant articolul si succes la concurs; mie cel mai mult imi place gelul pentru cuticule, iar unt de shea pentru mine -doar in crema de maini

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna, Anca D! Si eu spuneam la fel, ca untul de shea nu mai e de mine. La procent foarte mic insa, e in regula, se pare!

   Ștergere
 4. E incredibil cata munca se ascunde in spatele unui astfel de produs finit. Felicitari pentru rabdare si ingeniozitate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. hihi, asa e! studiul formulei, verificarea de restrictii si incompatibilitati etc., plus procesul in sine. Dar e amuzant!

   Ștergere
 5. Felicitari, doamna! Mi-a placut super mult articolul, chiar daca ma depaseste chimia cosmetica, oricum e foarte interesant si iti tin pumnii.

  RăspundețiȘtergere
 6. Vai cat de admir pentru pasiunea ta! Felicitari si sper sa castigi!

  RăspundețiȘtergere
 7. Răspunsuri
  1. Hahaha, Ma pregăteam sa răspund ca mai este pana la jurizare, dar... Tocmai am citit pe mail ca așa este :)))

   Sunt tare fericita!!! <3

   Multumesc tuturor pentru comentarii

   Ștergere
 8. Meritai! Am fost putin depasita pe alocuri de unele denumiri, produse si etc dar felicitari! :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Claudia Ardelean18 iulie 2014, 11:49

  Bine te-am regasit Simo,
  foarte faine retetele, voi incerca si eu serumul cu varisoft, (pe care l-am folosit doar la masca pentru par) chiar sunt curioasa cum se va simti pe piele. Insa nu voi folosi untul, desi il am in casa si l-am folosit intr-o reteta de crema pentru maini si calcaie, e perfect acolo. Insa pentru tenul meu cu pori deschisi chiar nu cred ca merge. Eram curioasa de reteta de crema hidratanta, am tot socotit si nu iese totalul la ingrediente? Felicitari pentru participare, munca si premiu!
  Claudia Ardelean

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Claudia, I stand corrected :))) Apa nu era la valoarea corecta, am picat testul impartirii la 2 :))))

   O sa corectez in cateva minute si te anunt ca ai castigat un premiu pentru ca ai gasit o eroare - FELICITARI!!!

   ei bine, trebuie sa recunosc ca ma simt rusinata de-a dreptul acum, dar ... se poate intampla oricui sa nu verifice numerele. Eu am facut mai mult produs decat am trecut in reteta de aici, si pe foile mele calculele sunt corecte. Cand am impartit mental lucrurile asa incat sa public cifrele pt 50g am dat-o in bara!


   Hm...Ce ai castigat? Pai ma gandesc nici mai mult si nici mai putin decat la un produs facut de mine! Ma gandeam ca, atunci cand imi verific dulapiorul din baie ca sa vad ce e pe terminate, sa fac o cantitate dubla din acel produs insa sunt deschisa sugestiilor! Asadar... ar fi ceva ce crezi ca ti-ar lipsi in propria ta rutina de ingrijire? Cine stie, poate e ceva comun - bucuria sa fie cu atat mai mare! :)

   MULTUMESC pentru ca mi-ai aratat greseala :D

   Ștergere
 10. Claudia Ardelean21 iulie 2014, 09:50

  Heeeei, asteptam un mail de la tine si cand intru aici...surpriza! ce multe cuvinte pentru mine, ma simt magulita, desi tu intotdeauna ai fost o draguta si mi-ai raspuns la toate intrebarile. Iar faptul ca am calculat formula tot de la tine se trage, mi-ai spus sa fac intotdeauna tabel in Excel, iar eu m-am conformat, sau cel putin am calculat de 2-3 ori. In orice caz, hobby-ul asta ma re-invata sa fiu meticuloasa si rabdatoare, eu care in ultimii ani nu mai aveam rabdare sa masor nici macar ingredientele pentru chec! Iti multumesc mult pentru premiu, cred ca avem aproximativ acelasi tip de ten si orice produs m-ar face fericita.
  O zi de vara minunata!

  RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.