luni, 17 februarie 2014

drug style, niacinamide 10%



Trebuie sa marturisesc ca ieri mi-am facut de cap. Pandeam de mult momentul in care sa am 5 minute libere pentru mine, asa ca am copt rapid o crema oil free (daca scoatem din discutie siliconii si polimerii din emulsifiant precum si putinul ulei de ricin din pasta de dioxid de titan), in care elemente cheie sunt:


  •  10% niacinamide
  •  1% acid ferulic
  •  10% propylene glycol
  •  5% MSM (MethylSulfonylMethane)
  •  6% emulsifiant
  •  0,5% conservant
  •  0,2% pasta de dioxid de titan
  •  3% silica pudra
  •  0,6% blend de pigmenti pentru culoare adaptat tenului propriu (nu e obligatoriu)
  •  0,2% mica 



Am reteta pe hartie acasa, aveam intentia sa mai adaug si ceva extra cyclomethicone si extract de boerhavia diffusa, dar pentru ca am fost nevoita sa cresc procentul de propylene glycol si de emulsifiant, le-am taiat de pe lista si am ajuns la 100% .

Atentie, procentul maxim indicat de vanzatori pentru folosirea niacinamidei este de 4 sau 5% , in functie de furnizor. Ce am facut eu este pe propria raspundere, vroiam un tratament intensiv si i-am dat bice, stimulata fiind de o discutie cu o prietena care imi povestea ca si-a facut un serum similar (adica 10% niacinamide) si tenul sau cu rosacee este foarte fericit. Daca va trece prin minte sa faceti ceva similar, va rog aveti mare grija, testati pe o zona sensibila a pielii si asigurati-va ca nu simtiti vreo iritatie.

De testat eu l-am testat instant pe ten, nu am mai avut rabdare. Textura este fina, se absoarbe rapid in piele si dupa catva minute se simte o placuta senzatie de ten mat. Mica , pasta de dioxid de titan si putinul pigment folosit dau o usoara tenta de uniformizare a culorii mele. Nu as sti sa va spun cum sa obtineti culoarea potrivita voua, trebuie sa testati , sa testati, sa testati. Sau omiteti, alegerea voastra.

OK, nu aveti toate ingredientele, dar vreti sa incercati ceva similar. Ce sa faceti?

1. un gel 100% water based - folositi un agent gelifiant precum guma xanthan. atentie insa, pudrele matifiante este posibil sa nu poata fi dispersare corect. Oricum va trebui sa amestecati bine bine bine (bine ...)
2. o emulsie lejera. Recomand acest emulsifiant pentru structura lamelara pe care o formeaza in emulsii. Incercati un procent redus de emulsifiant, daca nu aveti de gand sa introduceti vreun ulei in compozitie (eu am uitat sa adaug si bisabolol, si vitamina E) - puteti incerca un 3% initial, pentu o emulsie lejera. Daca vreti o textura onctuoasa, testati cu % pana la 8%, si adaugati uleiurile potrivite tenului vostru. 
3. MSM nu este obligatoriu si nu pot sa va sugerez un inlocuitor. Insa cred ca ar fi interesant daca ati incerca sa folositi in locul sau cafeina. Nu am dovezi covarsitoare despre efectele pozitive atunci cand este aplicat local, dar am zis sa incerc. Cu siguranta suplimentele luate pe cale orala fac bine :)
4. acid ferulic - e un antioxidant puternic. Folositi in locul lui vitamina E
5. propylene glycol - umectant si penetration enhancer. Glicerina, panthenol sau orice alt umectant, dar atentie la procent. Glicerina si panthenolul se pot simti lipicioase pe piele la mai mult de 3%.
6. Ce mai pot adauga? In principiu orice ingredient compatibil cu celelalte din lista voastra. 

Cea mai simpla reteta pe care o puteti face ar fi :

  • 10% niacinamide
  • 0,5% conservant ( sau cat e doza maxima a conservantului vostru)
  • 0,3% guma xanthan
  • apa pana la 100%

Obtineti astfel un gel lejer, cu MULTA niacinamida. Daca aveti ceva experienta in formulare, veti gasi singure reteta echilibrata. Daca aveti multe ingrediente si nu stiti cum sa le combinati, lasati un comentariu si va dau o mana de ajutor ;)

[later edit]
In raspuns cu comentariul Claudiei, AICI gasiti un articol despre de ce nu ar trebui sa folosim niacinamide si l-ascorbic acid impreuna

12 comentarii:

  1. Ce pasiune frumoasa ai draga mea, mi se pare extrem de interesant ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi :) Poate vorbim in privat, sa vedem cum ne vedem? :-))

      Ștergere
    2. Cu mare placere dar cred ca cel mai bine e sa asteptam sa se mai mareasca nitel ziua si sa treaca frigul. O sa ne fie mai usor. Ce zici?

      Ștergere
  2. buna,
    ce te invidiez ca poti sa-ti faci atatea "bunatati" :) eu nu ma pricep deloc :( niacinamide suna tare bine, eu nu am rasacea, doar cuperoza(teoretic e primul stadiu din rosaceea, nu am pustule, doar capilare sparte), oare m-ar ajuta? am folosit tonerul Skin Balancing de la Paula's Choice si Skin Balancing Gel, ambele au niacinamide, nu am observat sa ma ajute, dar nici nu m-au iritat. ma gandeam acum sa-mi iau un toner (mai ieftin :P): http://www.iherb.com/Derma-E-Soothing-Toner-6-fl-oz-175-ml/17819 si capsulele astea: http://www.iherb.com/Now-Foods-Niacinamide-500-mg-100-Capsules/704 si sa pun praful din capsule in toner. ar merge? sau nu se "pupa" ingredientele din toner cu niacinamida? ar super daca ar merge, ca ceva mai complicat decat o astfel de combinatie nu ma pricep sa fac :(
    am si melasma, de 2 luni si ceva folosesc produsul asta: http://www.iherb.com/Neoteric-Cosmetics-Inc-Alpha-Hydrox-Spot-Light-85-oz-24-g/52336 si chiar m-a ajutat (eu il folosesc mai rar decat recomanda ei, cam 5-6 zile/sapt, 1 data/zi), petele s-au mai decolorat, doar ca acum capilarele sparte sunt mai multe sau mai vizibile(??) si am citit ca niacinamide e buna si pt pigmentatie, deci as impusca 2 iepuri :)
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Codrina!

      Nu stiu daca merge sa folosesti capsulele in toner - pentru ca niacinamide are nevoie de un anumit pH in produse, iar tonerul s-ar putea sa aiba un alt pH (spre acid). Tonerul acela pare sa aiba un pret bun pentru un volum mare, dar are cam putine ingrediente benefice pielii. Ai incercat Redness Relief de la PC? NU are multe ingrediente, dar pe mine m-a ajutat sa imi calmez iritatiile tenului capatate in concediu.

      Produsul pentru hiperpigmentatii pare bine formulat, are hidroquinone, ma bucur ca ti-a priit. Ca textura, nu este cumva cam vascos? De asemenea, sper ca il folosesti cu protectie solara zilnica , deoarece mai contine si acid glicolic.

      Cat depsre niacinamide si capilare sparte ... nu stiu daca ajuta, parca Corina scria intr-un comentariu al unui articol de pe blogul ei ca nu prea avem ce face din punct de vedere cosmetic... s-ar putea ca doar interventiile medicale sa ajute.... poate gresesc, dar asa imi amintesc eu acum :D

      Ștergere
  3. Simona te salut si iti multumesc din nou pentru mesajul tau de pe mail.
    M-am gandit ca ar fi bine sa pun aici intrebari, pentru ca mie una imi sunt de mare folos cometariile altor cititoare. Asa cum spuneam, s-a "reactivat" pasiunea mea pentru chimie, parca nici nu-mi vine sa cred ca uite, datorita tie si Corinei Allan-prin blogul ei am invatat si descoperit multe-, as putea sa-mi fac propriile produse! Asa ca, cea mai incepatoare dintre "preparatoare" fiind, te-as intreba in legatura cu retea simpla de mai sus: as putea putea adauga niste ingrediente care ma gandesc ca mi-ar face bine: uree, panthenol, si Vitamina C in locul conservantului? Iti multumesc mult pentru raspuns, iti doresc o zi minunata! Claudia Ardelean

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, reteta de mai sus este incompleta. Nu am publicat procentele altor ingrediente :)

      ce fel de forma de vitamina C planuiesti sa adaugi?

      vitamina C NU este un conservant. Conservantul nu trebuie sa lipseasca din nici o formula care contine ingrediente solubile in apa.

      Ștergere
    2. Multumesc de raspuns,
      tocmai am dat un like retetei tale de azi! I ce priveste reteta la care m-am gandit eu, am cumparat Vitamina C uz cosmetic pulbere, dar poate totusi nu o mai introduc, voi folosi un complex conservant care sper ca nu ma va irita, avand in vedere cantitatea mica. Pentru ca am urme de la acnee si chiar rani care nu s-au inchis de tot, m-am gandit sa pun si keratina lichida 2%, pe langa: apa plata, apa de trandafiri, niacinamida, uree, panthenol si extract de ceai verde. Oare sunt prea multe? sunt toate solubile in apa, respect dozajul maxim din fisele produselor, deci ar trebui sa fie simplu...Ai preferat un gel in locul unui lichid pentru comfortul in folosire?
      Multumesc pentru timpul acordat, o zi super-fericita in continuare! Claudia Ardelean

      Ștergere
    3. Claudia, daca nu te deranjeaza sa share-uiesti reteta ta cu mine pe mail, poate reusesc sa ti-o "aranjez" , daca e cazul. niacinamica si vitamina C nu merg in acelasi produs - vitamina C pe care o folosesti merge doar in pH 2-3.5, iar niacinamide ar trebui sa fie folosita la un pH intre 5 si 7 .

      o sa actualizez postarea cu un link util - de ce niacinamide si l-ascorbic acid nu ar trebui sa fie folosite impreuna

      Ștergere
    4. Simona cu siguranta o sa-ti cer parerea, iti voi trimite pe mail sa vedem daca am incropit bine prima mea reteta, vai ce incantata sunt...m-a prins rau de tot flama! iti doresc un weekend minunat! Claudia A.

      Ștergere
    5. Draga Claudia, astept atunci mesajul tau :)

      Ștergere
  4. Buna Simona,
    Sunt foarte foarte incantata ca am descoperit blogul tau, e burdusit cu informatii faine despre cosmetice si ingrediente.... mi-am facut si eu o lotiune cu 10 % niacinamida inspirata fiind de postul tau si sunt foarte incantata de ea... o folosesc si pe maini si chiar vreau sa vad efectele in timp, pentru ca dau semne saracele ca vor sa le apara pete de varsta :) Abia astept blog sale-ul tau, daca faci pre-inscrieri sunt si eu interesata :) Multumesc de inspiratie si mult spor!

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.