vineri, 21 februarie 2014

Am facut sapun! Si imi place :)

Mai tineti minte cand va povesteam aici despre pH-ul sapunului si tenul nostru? Pielea in sine nu are un pH propriu, ceea ce se masoara este pH-ul a ceea ce in engleza se numeste "acid mantle" - filmul / mantaua / pelicula lipo-proteica acida a pielii ( pH 4,5 - 5,5) confirm Wikipedia.  Anumite afectiuni ale pielii (ichtioza,  dermatitele) pot ridica pH-ul pielii si atunci este util sa aplicam un produs cu un pH scazut, pentru a ajuta bariera acida a pielii sa isi mentina functia.

Si atunci ma gandesc eu.. nu cumva ingrijorarea mea legata de schimbarea pH-ului pielii datorita sapunului este ... nejustificata? Mai ales pentru persoanele care, dupa spalarea cu sapun (handmade sau store made) aplica un toner, un exfoliant, o crema hidratanta , SPF si machiaj? Nu cumva aceste produse aplicate pe ten in fapt ajuta pielea sa isi refaca bariera acida?

Tot stau si rumeg la aceasta problema de ceva vreme si, pentru ca tocmai am reintrodus in programul zilnic serumul cu 15% vitamina C, mi-am dat seama ca mi-ar fi drag sa incerc sa folosesc din nou cate un sapun din cele pe care mi le-am facut de-a lungul timpului sau pe care le-am cumparat.

Asa ca am luat la folosit o ultima cojita de sapun de alep cu 20% ulei de dafin (adica un sapun facut din 80% uei de masline, 20% ulei de dafin , apa si hidroxid de sodiu, uscat minim 6 luni de zile). ramas prin casa de niste ani de zile intr-un colt de camara. Am simtit imediat diferenta fata de cleanserele mele cu pH apropiat de cel al pielii. Daca las tenul spalat si tamponat cu un servetel de hartie mai mult de cateva minute, pielea ma strange, o simt intrucatva uscata si agresata. Dar eu folosesc aproape imediat fie gelul meu cu acid salicilic, fie un toner, fie serumul cu vitamina C - toate fiind si hidratante. Apoi urmeaza cremele si serumurile uleioase cu vitamina C pe care le tot pompez de ceva vreme, si pielea se simte destul de bine.

Am avut foarte recent o perioada in care m-am trezit cu o acnee destul de urata, imediat dupa ce am inceput sa merg la sala. De la linia care uneste varful nasului cu urechile, acnee dureroasa la atingere, pe obraji si pe linia maxilarului. De la praf, hormoni, lactoza, prosopul inchiriat la sala - nu stiu care este cauza. Poate una din cele anterioare, poate toate, nu stiu. Cert este ca am reintrodus Skinorenul in rutina, care m-a ajutat cu stoparea inflamatiei destul de bine. In acelasi timp am folosit timp de cateva zile si sapunul de alep cel vechi si parca am senzatia ca , fata de alte episoade acneice, am remarcat o usoara tendinta de refacere mai rapida a zonelor inflamate. Pielea s-a exfoliat mult mai repede de pe zonele inflamate si acestea si-au revenit mult mai repede , dar spun cu mana pe inima ca nu stiu daca se datoreaza ingrijirii pielii (am uitat sa va spun ca o data la 2 zile aplicam seara si serumul meu cu 10% niacinamida , iar in celelalte seri serumul Paula's Choice cu retinol) sau daca sapunul de alep a avut si el de-a face cu asta. Cert este ca CEVA din combinatie a mers bine, mai bine ca alte dati. Oricum, am ramas fara el asa ca stop :). Dupa 3 zile de Skinoren dimineata si seara am renuntat la il mai aplica (concomitent cu primele semne de stopare a productiei de "puroi", daca imi permiteti sa ma exprim astfel :) ). Nici nu am fost cuminte si le-am zgandarit, pentru ca mi se parea ca au colectat si pot sa fie agresate un pic (fals...)

In fine, revenind la gandurile mele despre pH-ul pielii afectat de sapun (nu neg, asa se intampla, apa in care am dizolvat 1% sapun are un pH de 9-10 unde am masurat eu) si la faptul ca e posibil ca aceste efecte sa le contracarez cumva, mi-am adus aminte ca si eu stiu sa fac sapun! Asa ca m-am pus pe treaba si am luat o sticla de ulei de masline de 1 litru, o punga de ceai de flori de musetel si o mana de petale de flori de galbenele (doar petalele, minunate, parfumate si portocalii), am mai investigat prin fundurile dulapurilor cu ingrediente si am gasit ceva soda caustica, ochelarii de protectie, manusile, am scos oala de inox si blenderul si ... pe-aici ti-e drumul!



Iata ce a iesit: un sapun facut doar din ulei de masline, cu cca 5-6% ulei nesaponificat in el. Am dizolvat soda intr-o foarte puternica infuzie de flori de musetel si am aruncat mana de petale de galbenele in ulei, astfel ca, prin folosirea mixerului, le-am macinat destul de marunt. Sapunul a fost facut la cald, la 60-80 de grade celsius, asa incat sa nu alterez proprietatile uleiului de masline. Culoarea este galben - verzuie, dupa cum o vedeti din poza, va sta ceva timp la uscat pentru ca inca mai contine apa (iar sapunul din ulei de masline trebuie uscat perioade indelungate de timp). Miroase in mod foarte placut a musetel si am incercat deja bucatile ramase dupa taiere si pot spune ca imi place cum il simt.

Nu face multa spuma (nu va asteptati la spuma abundenta de la un sapun din ulei de masline), daca il las langa umezeala glicerina "eliberata" in procesul de saponificare va atrage cu generozitate umezeala din aer transformand suprafata sapunului intr-un fel de clisa - daca se colecteaza cu mainile uscate , se freaca bine-bine si apoi se umezesc vom vedea ca rezultatul e tot spuma, deci pe sapun "clisa" aceea e de folosit, nu de aruncat - dar divaghez, pielea mainilor nu s-a simtit foarte agresata. e drept ca eu oricum folosesc crema de maini destul de des, mai ales dupa ce ma spal pe maini, asa ca nu imi fac griji in ceea ce priveste bariera acida a pielii.

Uleiul de masline contine destul de mult acid oleic, dupa cum stim, care s-ar putea ca pe tenul gras sa nu fie tocmai un bun prieten. In sapunul aceasta, avem 5% (sau 6%, cantarul nu a fost extrem de precis) ulei nesaponifiat , iar in plus din restul de ulei de masline exista o importanta cantitate de elemente insaponifiabile care au o (mica?) sansa sa ajunga si sa ramana si ele pe piele. Insaponifiabilele din uleiul de masline sunt: squalane, squalene, fitosterolii, glicolipidele. Nu stiu cum este afectata pielea de sarea in sine (sodium oilivate), dar eu zic ca ea este clatita de pe piele si nu ar trebui sa puna probleme.

Asa ca iata-ma si pe mine, avocata indiscutabila a spumelor / gelurilor de curatat tenul cu pH bland cu aceasta (da, inca imi fac si mie, inca le mai folosesc :P), facand sapun si folosindu-l ocazional pe ten si mai des pe corp (consider ca inca nu e cost effective sa imi formulez gelurile de dus din surfactanti, sunt cam scumpe).

Ce continui sa NU recomand nimanui - folosirea sapunului pe scalp / par. Mai mare daraua decat ocaua, mai bine cautati un sampon care sa vi se potriveasca. pH-ul e mult prea alcalin pentru bietul fir de par, care nu este un organ viu ce se poate autoproteja. Uneori e suficient sa il stricam o data si sa il reparam doar cu foarfeca.

Si acum intrebarea de baraj: voi mai folositi sapun? Care este experienta voastra cu el? Ce va place si ce nu va place la sapun? Ma refer la cel facut in casa, nu la cel cumparat din magazine de la marile branduri (recunosc ca mie acele sapunuri imi agreseaza pielea MULT mai are decat orice sapun handmade, fie el cat de prost conceput ca si combinatie de uleiuri, fie el cu cat de multa sau putina spuma )


9 comentarii:

  1. Salut Simona! Citind postarea ta, mi-am adus aminte de sapunul facut de bunica mea, din grasime de porc si soda caustica :D
    Zilele trecute un prieten mi-a spus ca in reusit la un laborator de chimie sa demonstreze ca faimosul sapun DOVE are ph neutru, dar nu l-am crezut :P
    Lucru cu soda caustica ma sperie, imi aduc aminte de bunica mea, sapunul facut la cazan cu multi bulbuci si toti ne invarteam in jurul lui. Sapunul din comert e prea 'dur' pentru ten, iar pe corp imi lasa o pelicula alba, insa il prefer pe maini.

    Anca A

    Anca A

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in vreme ce bunica facea "din ochi" , rezultand de multe ori un sapun prea dur, fara exces de grasime, in era moderna exista posibilitatea de a calcula exact cata soda caustica sa folosesti pentru a saponifica complet uleiurile pe care vrei sa le folosesti, putand apoi sa adaugi 5-10 sau chiar 20% EXTRA uleiuri.

      Sapunul Dove nu e un sapun, daca imi amintesc eu bine, este un amestec de surfactanti cu pH scazut (SCI, SCS si altii). Este perfect posibil sa se creeze o bara de "sapun" cu pH neutru sau mai jos (5,5). Mi-am facut si eu, dar imi este foarte greu sa il torn in matrite in mod convenabil si cu siguranta imi iese foarte scump. Asa ca acei surfactanti ii rezerv in principal pentru sampon.

      Dove stiu ca avea ceva ingrediente controversate, cred ca au renuntat la SLS intre timp. Chiar o sa fac o poza a unui sapun solid Dove si ii facun review.

      Cat despre demonstrarea in laborator.... ia o hartie de masurare a pH-ului, fa o solutie de 1% sapun si 99% apa distilata si, dupa ce tot sapunul e dizolvat, masoara pHul solutiei si vezi ce iese :). Poate ca el a demonstrat "desfacand" formula sapunului in elemente constitutive in % si a facut un calcul. Se poate si asa, teoretic, daca stii cu ce % te joci in formula. Eu doar le ghicesc, si nu am nici chef si nici rabdare pentru un asemenea exercitiu :))

      Ștergere
  2. eu nu am folosit sapun la fatza niciodata! numai pentru corp foarte rar, mai mult gel cu uleiuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot spune felicitari atunci :) Ai reusit ceea ce o mare mare mare parte din nou nu a facut niciodata :)

      Pe cand eram tanara si nu se gaseau nici un fel de alternative la spalatul fetei in afara de sapunurile alea groaznice comuniste, foloseam ce se nimerea si nu carcoteam. Stiam ca exista persoane care se spalau cu sapun de casa (de rufe), asta nu am facut-o. Daca ma gandesc bine, pe vremea aceea oricum nu stiam eu de crema de fata si ca ar trebui sa folosesc vreuna, pielea se usca mai repede , iar o data cu schimbarile hormonale ale adolescentei si tineretii am capatat un ten foarte gras, pe care l-am agresat apoi cu protex ani de zile.

      cand am inceput prima data sa folosesc sa pun hand made am avut un fel de revelatie, pentru ca intr-adevar am simtit o diferenta in bine fata de Protex. Nu mi se mai usca pielea (insa tot ma hidratam prost, puneam spirt si alte mascari).

      Cel mai bine m-am simtit cand am inceput combinatia cleanser bland cu BHA si AHA, hidratare si toner fara alcool, si SPF. Adica la 32-33 de ani, gratie Paula's Choice. Si, cu toate astea, uite ca mai am nostalgii pentru sapunul placut mirositor si blandut facut de mine, sau pentru sapunul de alep care miroase asa, a sapun de tara, uscat in pod, a curatenie si a vechi :D go figure!! :))

      Ștergere
  3. Folosesc acum săpun făcut în casă, cu ulei de măsline, ricin, floarea-soarelui și palmier - experiment făcut de tata, mă mănâncă și pe mine să încerc. Îmi place că nu face multă spumă, e mult mai moale și mai plăcut și nu-mi usucă pielea ca astea din comerț.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi cum te simti. Fiecare cu pielea ei, cum am zis si mai jos, acum ba imi prieste (acas) ba nu (unde sunt acum)

      Ștergere
  4. Știi că și eu foloseam săpun natural pentru ten. Am renunțat între timp, tot citit blogul tău și al Adianei. Și cu nefericit de celebrul Dove cred că m-am mai spălat, acum mulți ani când apăruse. Dar, e bine că am renunțat. Oricum de Dove nu mă mai ating de când am văzut niște clipuri cu campaniile lor și viteza cu care dispar anumite păduri. Deci, da, nu punem săpun pe față. Dar, am momente când simt că m-ar curăța un pic mai mult decât demachiantul meu obișnuit și ce mă tentează să-l folosesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana, am fost blocata cateva zile intr-un loc unde nu am avut decat sapun handmade la indemana pt a ma spala. Recunosc ca tenul meu nu se simte fericit.... abia astept sa ajung din nou la spuma mea si la cleanserul meu.

      nu mi-au aparut cosuri noi, doar simt ca tenul imi este prea agresat, totusi, si un pic cam uscat. Pe corp insa nu am nici o problema si ma simt excelent.

      cum dispar padurile pentru ca se fac loc plantatiilor pt palmieri si cum mor bebelusii de urangutan... da, stiu si eu campaniile alea agresive si lacrimogene si blogurile care infiereaza pe oricine foloseste vreun derivat de palmier... dar nu se gandesc ca pentru productia in masa a ORICARUI ingredient exista o parte mai neplacuta in impactul mediului. Cocotierii pentru nucile de cocos, uleiul de cocos, ala folosit in sapun pentru spuma si duritate (in loc de palmier), doar nu se extrage de femei zambitoare pe insule tropicale izolate in armonie cu natura. Vorbim tot de plantatii. MEreu se va mai gasi cate in trend care sa puna pistolul la ceafa vreunui ingredient si vor veni clipurile scurgatoare de lacrimi. Acum e palmierul. Nu neg ca exista exploarati fara cap, eu folosesc uleil de palmier din surse echitabile si respectuase cu natura (mult mai scump deci). Dar ... in fine, hai ca m0ai starnit cu chestia cu videoclipul :)

      deci eu abia astept sa revin la spuma mea hidratanta, sapunul , cu toata glicerina lui si cu tot uleiul bland de masline, il simt prea dur. Daca as fi acasa si as reusi sa ma dau imediat cu toner si exfoliant si hidratant nu mi-ar pasa, m0as simti foarte bine, ca asa am patit cu sapunul de Alep. Dar aici, mediu nou, asternuturi straine, sapunul meu e prea agresiv si abia am timp sa ma spal / usuc corect ca mai am ceva de facut si raman fara hidratare si mi se usuca pielea .....

      DAR tot imi iubesc sapunul asta :)))) O sa vin peste o saptamana maxim cu un review pentru sapunul de Alep, o mare mare mare iubire de-a mea :D

      Ștergere
  5. Da Simona, ai dreptate. Mereu va fi cineva împotriva unui ingredient și probleme de echitabilitate. Succes pe acolo pe unde ești!

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.