joi, 3 ianuarie 2013

Ce mi-am mai facut- Spuma pentru curatat fata. Blanda.


Ei bine, cu o culoare... bizara, fara parfum si foarte blanda (cu doar 10% surfactanti), iata ce mi-am facut in aceasta dimineata. Am testat in mica vacanta de anul nou noua spuma de la Nivea (cea in recipient roz). Blanda, dar atat de blanda incat trebuia sa o aplic pe fata uscata pentru a avea vreo sansa sa masez un pic spuma pe piele. Cum adaugam apa, disparea ca prin farmec. Si nici parfumul Nivea clasic nu ma incanta, desi era discret. Asa ca, o data ajunsa acasa, m-am pus pe treaba. Si iata ce a iesit.


Aceasta este o doza full de spuma generata de dozator. E suficienta pentru a curata fata (in lipsa machiajului; testul make-up o sa il fac diseara, probabil ca voi avea nevoie de doua pompite sau de un demachiant, inca nu stiu). O aplic fie pe tenul uscat fie putin umed, si masez timp de un minut, apoi clatesc bine. Spuma nu este mai densa decat cea de la Nivea, dar este mai cremoasa datorita SCI-ului din compozitie. Compozitia finala are un pH de 4,8, il consider suficient, nu mai adaug alte ingrediente pentru a il schimba. 

Spuma are o culoare crem galbui, datorita ingredientelor colorate, si se "duce" destul de usor la clatit. Avantajul (sau dezavantajul?) sistemelor cu foarte putini surfactanti. Da, 10% este foarte putin, pentru mine. Dar, pentru ca niciodata nu pot fi suficient de blanda, mi-am zis ca merita sa incerc 200 de ml, De dragul testarii.  Probabil ca o sa imi ajunga timp de doua luni sau mai putin - am tendinta de a folosi produsul si pe maini, si pentru copil, si pentru corp, pentru orice . Full size testing !

Ce am mai pus in spuma? iata mai jos:


Water, Panthenol, Sodium Cocoyl Isethionate, Cocamidopropyl betaine, Glycerin, Sorbitol, Polysorbate 20, Caprilyc/Capric Tryglycerides, Hydrolized Wheat Protein, Olive Oil PEG-7 Esters, PEG-50 Shea Butter, Arctium Lappa (Burdok Root) Extract, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate

Sa le luam pe rand deci!


  • Water, evident, apa
  • Panthenol, provitamina B5, umectant. Nu se limpezeste usor, asa incat dupa clatire mai exista o mica cantitate din el pe piele (de asta am folosit procentul maxim de 5%)
  • Sodium Cocoyl Isethionate, surfactant destul de bland, pudra.
  • Cocamidopropyl betaine, surfactant destul de bland, lichid. Are proprietatea de a scadea duritatea altor surfactanti din compozitiile cu tensioactivi
  • Glycerin, glicerina, umectant
  • Sorbitol, umectant. Folosit in sistemele de surfactanti reduce efectele degresante (delipidante) ale acestora
  • Polysorbate 20, emulsifiant lichid, folosit pentru a emulsifia uleiul de cocos fractionat de mai jos
  • Caprilyc/Capric Tryglycerides, emolient, non gras, low comedogenic. Fractie light a uleiului de cocos, neparfumata, stabila la oxidare, lichida
  • Hydrolized Wheat Protein - proteine hidrolizate de grau. film forming si conditioning - o iubesc in special pe par
  • Olive Oil PEG-7 Esters, lipide solubile in apa, provenind din uleiul de masline. Ajuta capacitatea de spumare a altor surfactanti, este emolient, umectant si hidratant, co-emulsifiant
  • PEG-50 Shea Butter, unt de shea solubil in apa
  • Arctium Lappa (Burdok Root) Extract,  extract antiiritant si antioxidant. Pudra solubila in apa. Probabil ca nu are mare eficienta pe piele, dat fiind ca este un produs rinse off, dar eu oricum ma spal circa 30 de secunde - un minut pe fata, asa ca ... poate poate ceva din acest ingredient isi face treaba totusi.
  • Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate - conservantul

Lista de 1% incepe la Polysorbate 20, iar 0,5% la Arctium Lappa. Totusi, acesta este un cleanser, se spala, asa ca ingredientele minunate in proportie prea mare se duc pe gura de canalizare si le consider, deci , bani aruncati pe geam.




Pana acum sunt multumita de felul in care mi-a curatat fata, dar , evident, va avea nevoie de o testare ceva mai serioasa si pe timp indelungat. Dar, asa cum v-am obisnuit, revin cu un update. Nu de alta, dar 200 de ml se consuma in timp indelungat. Ce ma astept sa vad - precipitarea SCI-ului la fundul recipientului, care se rezolva cu o mica agitare a produsului. SCI se topeste la temperaturi foarte ridicate, probabil ca in cuptor cu microunde s-ar intampla asta, dar pentru ca nu am si nici nu as folosi, ma multumesc cu o solutie ce se va opaciza in timp. Nu ma deranjeaza aspectul, daca efectele sunt cele pe care le astept!





In materie de cleansere, care sunt favoritele voastre?



21 de comentarii:

  1. In acest moment sunt multumita de Effaclar, gelul de curatare de la LaRochePosay.
    Curata si nu-mi lasa tenul uscat. Asta trebuie sa faca un cleanser cred, niste ingrediente minune (sa spunem )in el, oricum ar fi limpezite in mai putin de 1 minut.
    Urmatorul produs trecut deja pe lista va fi: DermatoCLEAN- tot gel, de la Eucerin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aha, de retinut! o sa caut si eu (candva.... timpul, bata-l vina!) lista de ingrediente! poate ma mai inspira ceva, caci arareori imi fac doua produse identice :-)))

      Ștergere
  2. Preferatul meu e RESIST CLEANSER de la Paula Choice. Si pentru ca momentan nu am ocazia sa mi-l comand pentru ca inca testez BHA-ul de 1% si 2% din monstre, m-am hotarat sa incerc tot felul de combinatii de cleanseruri. Ieri a fost ziua dedicata retelor facute in casa si dupa un model, m-am gandit sa-mi fac ceva simplu si speram eu eficient: bază lavantă blândă, apa de musetel, glicerina, panthenol, acid lactic si extract de castravete. Noroc ca mi-am facut doar 50 ml. Dupa folosire, ma strangea usor tenul. Data viitoare voi incerca sa reduc cantitatea de tensida.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Anca! Ce procent de surfactant ai folosit? ce procent de glicerina? ce procent de pantenol? care era pH-ul compozitiei la final?

      daca stai 10-20 minute dupa cleanser cu siguranta ca se mai usuca un pic fata, eu patesc asta la orice cleanser. DUpa ce imi tamponez fata, introduc imediat tonreul sau exfoliantul, dupa care vin cu cavaleria grea (hidratarea).

      Daca vrei sa share-uiesti aici reteta ta, poate iti vin cu o idee despre cum sa o imbunatatesti, cine stie?

      baza lavanta blanda este cea de la Mayam, de la Elemental?

      Ștergere
    2. Salut! Pentru 50ml:
      Baza lavanda 6,5 ml 13%
      tensida spumanta 2,5 ml 15 %
      apa musetel 10 ml
      apa 25ml
      glicerina 1,5 ml 3%
      extract de castravete 2,5 ml 5%
      acid lactic 12 0,35ml
      panthenol in jur de 1ml
      extract din sambure de grapefruit 0,3ml

      Da, sunt de la Mayam, cam ce mai aveam prin frigider :D
      Cum ai spus si tu, cleanserul nu sta mult pe piele si toate ingredientele minune se duc pe apa sambetei. Cred ca m-am pripit un pic pentru ca l-am testat exact dupa ce l-am preparat. In seara aceasta s-a simtit mult mai bine tenul meu.
      "Conservantul" nu e preferatul meu, dar nu am avut altceva in frigider. In rest am ales ingrediente solubile in apa si fara parfum. Ce m-ar interesa sa testez ar fi cele doua betaine mentionate de tine derivate din cocos si babassu.

      Si as testa eu multe...unele ingrediente sunt greu de gasit, dar nu imposibil cat timp sunt in Europa. Deja mi-au facut cu ochiul unele din postarile tale: trigliceride, polimeri, poate conservanti etc:)

      Nu ne-ai spus cat termen de garantie au produsele tale, poate mi-a scapat mie :)

      O seara frumoasa, Anca

      Ștergere
    3. Aaa...am uitat, PH-ul in jur de 5

      Ștergere
    4. Buna, Anca!

      am uitat sa iti raspund, scuze pentru intarziere!

      1. extractul de castravete sa il scoti, e prea pretios ca sa il irosesti pe un cleanser. Poti inlocui cu apa
      2. pori sa urci si glicerina si pantenolul mai sus. Poti incerca mai intai cu glicerina 5% si, daca vrei sa mai ramana si pantenol pe piele, urci procentul la mai mult de 2 dar pana in 5%


      Dupa consistenta vad ca este o spuma. pH-ul e bun, sper ca l-ai verificat si tu.

      Ai 28% surfactanti. Daca dupa ce cresti procentele de umectanti inca ti se pare ca iti usuca pielea, scade procentul de surfactanti la 20%, apoi la 15% si apoi la 10%%. mai jos de 10% nu cred sa reusesti sa mai cureti bine fata, dar daca si 10% ti se pare ca usuca, scade progresiv, cu cate 2%.

      In orice caz, incearca 5% glicerina si 5% pantenol ;)

      pupici si sa ma tii la curent cu rezultatele!~

      p.s. cumpara-ti, totusi, un conservant ;)

      Ștergere
    5. nu uita ca, daca adaugi ingrediente in plus, scazi procentul corespunzator din % de apa.

      Daca scazi din ingrediente, adaugi la apa, asa incat sa ai mereu 100%. Poate spun ceva trivial, dar mai bine sa fie spus decat sa ai dubii ;)

      Ștergere
    6. Multumesc pentru raspuns si ajutor...m-am gandit sa cresc procentul de panthenol si sa mai scad din sulfactanti. Evident ca mereu am 100% :)
      Luna aceasta astept cadoul de ziua mea (4 ianuarie) de la PC, pana atunci ma descurc cu ce am :P si observ ca se impaca bine tenul meu.
      In general imi mai prepar cate ceva in functie de necesitati, de moment si de timp. Am testat cam tot de pe la Paula, pastrez ce imi place si ce se impaca bine cu tenul meu sau chiar produse ce nu le pot prepara din cauza ingredientelor greu de gasit. Restul le prepar.
      Bugetul e nelimitat cat timp e ceva ce merita cu adevarat.
      Cat despre conservanti, inca astept postarea ta legata de ei. Poate ne dai idei ce ar fi bine sau indicat sa cumparam sau sa cautam in materie de conservanti ( pentru cei ce stau acasa si prepara )
      O zi frumoasa :)
      Anca

      Ștergere
  3. DermatoCLEAN gel de curățare – Produs solubil în apă potrivit tenului normal, mixt sau foarte puțin gras.

    Ingrediente: Aqua, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glucoside, Glyceryl Glucoside, Sodium Hyaluronate, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate, Crosspolymer, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, 1,2-Hexanediol, Methylparaben, Propylparaben.
    Preluate de la pasagera -ingredientele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, parca imi suna cunoscut acum ca ma uit la ingrediente :). Personal nu as pune acid hialuronic in compozitie pentru ca in lumea handmade este un actic destul de scump (desi creste serios vascozitatea compozitiei). Banuiesc ca vascozitatea este crescuta de sare si de polimer. Un cleanser foarte simplu - si daca este eficient este minunat deci. Poate data viitoare cand o sa imi mai fac vreun gel o sa incerc o formula asemanatoare si o sa incerc si eu sarea pe post de agent de crestere a vascozitatii. Multumesc pentru detalii :) Acum chiar ca sunt curioasa!

      Ștergere
  4. anca, am avut si eu acele mostre de la Paula's si tare mi-au mai placut. Inclusiv cleanser-ul. Nu am testat BHA, doar AHA avea coletelul meu inclus. Am fost impresionata insa de AHA. O sa-mi comand in viitorul apropiat cate ceva de la Paula"s.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt fermecata de BHA, jur pe ce am mai sfant :) tenul meu gras cu pori dilatati si puncte negre si pustule din cand in cand e foarte bine acum. evident ca nu mi-au disparut punctele negre, dar sunt mult mai usot de extras, salicilicul calmeaza si inflamatiile si DA, am overall mai putine pustule ca inainte, mai ales in perioadele de "stress hormonal", daca pot spune asa.

      Acum imi pun mari sperante in niacinamide, folosesc un toner cu 3%, un gel-crema cu 5% PLUS crema de la PC skin lightening, care are si ea niacinamide pe langa alte ingrediente... daca nici asta nu merge, am crema cu hidroquinone. Ma gandesc inca cum sa o introduc si pe ea in rutina .... si nu ii gasesc locul :-))) am prea multe de testat si de folosit, prea multe....

      Ștergere
    2. Eu inca testez BHA 1%,2% geluri si AHA 5%. Din pacate nu mi-am luat si BHA 2% lichid :( Sunt total nehotarata.
      Cleanserul de la RESIST imi place enorm de mult, m-a impresionat, cel de la balancing deloc. Acesta e singurul produs din gama balancing ce nu-mi place, ceea ce e ciudat pentru ca am cumparat 'aproape' toata gama. Nu stii niciodata cu ce se impaca bine tenul, indiferent de ce zic cei din jur. De aceea imi si place ideea de monstre :)
      Anca

      Ștergere
  5. eu acum sunt foarte multumita de eucerin gentle hydrating cleanser si printre favorite mai am si boots no7 beautifully balanced purifying cleanser :) e foarte interesanta creatia ta, mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai despre gelul acela 5% cred ca te-am intrebat si eu pe e-mail.
    Nu stiam prea multe despre niacinamide pana sa citesc la tine, sunt novice.
    Eu am Retin A dar cat de curand inlocuiesc cu BHA, sper eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a, da, parca acum imi amintesc!! ti-am raspuns, sau nu, ca am creierii varza? Daca nu, da-mi te rog mult si suav un reply si trage-ma de maneca ! Nu de alta, abia m-am intors din moni vacanta si sunt cu capul in nori!!

      Ștergere
  7. Mi-ai raspuns, stai linistita. Nu esti doar tu cu capul in nori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. phew! acum trebuei sa vad daca ti-am ramas si datoare cu un raspuns anume :))) doamne, aiurita mai sunt!

      Ștergere
  8. eu folosesc cleanser-ul de la nivea pt ten uscat (cel in ambalaj) roz si chiar imi place, nu imi usuca tenul atat de rau si nu mi-l irita. eu am o problema cu cleansers si toners pt ca imi usuca fata chiar si cele de la PC, gama skin recovery.acum folosesc pt hidratare nivea pt ten uscat din gama aqua efect si culmea ca nu mai am probleme cu tenul meu uscat. nu imi vine sa cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru produsele facute in casa este foarte bun Cosgard, care se gseste la noi . Eu l-am folosit rar, pentru ca mi-am cumparat din state un conservant pe baza de phenoxyethanol si mai am un formalehide releaser (dar care elibereaza mai putine formaldehide decat se elibereaza in digestia unui mar, din ce am citit).
      \
      postul despre conservanti... mia are ceva de asteptat, pentru ca o sa fie parte din categoria ingrediente, candva, anul asta .... de care tot nu am reusit sa ma apuc :)

      Cosgard gasesti la elemental, si e f bun pt loturi de 1-3 luni (am o colega care isi face si ea singura si spune ca i-au tinut si 5-6 luni preparatele :) )

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.