Exista multe produse pe piata care pretind cate-n luna si in stele. Unele dintre ele sunt destinate ingrijirii parului. Sampoane, balsamuri pentru par, masti pentru tratament capilar, serumuri pentru varfuri si lista continua (nu intru in lista produselor de styling, aici nu ma pricep :P).
In primul rand, cred ca toata lumea porneste in viata cu un par sanatos, lucios, cu aspect frumos. Indiferent de culoare sau forma. La un moment dat pe parcursul vietii, firele de par incep sa arate tern, sa se incalceasca repede, sa se electrizeze, sa nu suporte bine umezeala, sa aiba varfuri despicate si lista poate continua.
Iata cum arata , side by side, un fir de par sanatos (stanga) si unul nesanatos (drepata). Suprafata lui este neregulata, ceea ce seamana cu niste solzi este "zburlit".
Indiferent de varsta , sex, rasa, parul arata la fel: are trei "componente" principale: medulla (maduva - de fapt in vazul particular al firului de par subtire, ea poate lipsi), cortexul si cuticulele, asa cum se vede din poza din stanga jos. In partea dreapta puteti vedea o alta sectiune , ceva mai realista, a firului de par. Cuticulele chiar arata ca solzii unui peste, sunt suprapuse in mod similar, protejand cortexul si medula de agresiunile externe. Devine logic sa ne gandim ca ceea ce afecteaza forma si pozitia cuticulelor va afecta structura parului (cortex, medula)
Cand cuticulele se indeparteaza, cortexul si medulla vor fi mai expuse la factorii de "stress" si vor avea de suferit. De aceea este important sa le "imblanzim" cu un produs denumit "balsam pentru par".
Cuticulele se indeparteaza de cortex datorita frecarii (cu hainele, peria, firul de par), datorita tensiunii la care este supus parul zilnic (pieptanat, prins in coada, intins cu placa, carliontat , uscat cu uscatorul,), datorita agresiunii chimice la care este supus ( vopsit, permanent - acestea lucreaza cu un pH ridicat care indeparteaza cuticulele de cortex, in scopul de a introduce pigmentul de culoare). Toate efectele pot sa fie amplificate daca folosim produse necorespunzatoare.
Ce este de fapt un balsam pentru par? In primul rand este un produs care contine ingrediente de *adera* la firul de par. Sper ca am folosit corect cuvantul :). Adica ale carui molecule se acumuleaza pe suprafata firului de par. Acestea NU penetreaza firul de par (nu sunt absorbite), ci stau pe suprafata acestuia. Acestea sunt ingrediente cationice (incarcate cu sarcina pozitiva). Firul de par este incarcat cu sarcina negativa, astfel incat este usor sa deducem si de ce aceste ingrediente adera la suprafata firului de par. Un exemplu de astfelde ingredient este Behentrimonium Methosulfate. Este un ingredient care in engleza este denumit "quaternary cationic" (cationic cuaternar) - dar va rog nu imi cereti sa va explica exact ce inseamna in acest moment :). Acesti compusi cationici cuaternari , prin natura lor hidrofoba, nu sunt clatiti de pe suprafata firului de par. Asa ca iata de ce dupa ce clatim balsamul de par va ramane acolo (pana va interveni samponul, evident). Apoi balsamul mai poate contine proteine (hidrolizate - de grau, de ovaz, de matase, de jojoba), uleiuri (nu orice ulei - de exemplu uleiul de cocos, celde jojoba - alte persoane il prefera pe celde avocado, altele pe cel de argan), vitamine si umectanti (glicerina, panthenol, honeyquat)
Rolul balsamului de par este de a aduce un aport de proteine, umectanti si uleiuri . Nu orice par are nevoie de extra umectanti, asa cum nu orice par are nevoie de un aport de uleiuri
pH-ul parului "virgin" (netratat chimic, asa cum creste el din folicul) se pare ca ar fi in jurul lui 3.7. Adica acid (apa distilata are pH 7, apa de robinet in jurul lui 7, la mine este 7.2, prin alte parti chiar si 8). Solutiile acide vin sa apropie cuticulele de cortex, rezultand un par cu aspect mai lucios (cuticulele inchise reflecta mai uniform lumina), mai usor de pieptanat (daca cuticulele sunt desprinse de cortex, ele se pot agata intre ele sau se pot innoda, rezultand un par incalcit si greu de descurcat, nu fara a provoca si mai multe stricaciuni), iar cortexul si medulla sunt protejate. O solutie bazica (de exemplu sampoane cu pH mai mare, 6-7, un sapun handmade cu ph 8-10 sau chiar o banala solutie de apa cu bicarbonat de sodiu), precum si produsele de colorare (de tip vopsea permanenta) sau solutiile pentru permanent departeaza cuticulele de cortex, firul de par este mai "umflat", mai greu de descalcit, si mai usor de rupt. Evident ca nici cortexului nu ii prieste sa nu mai fie aparat de agresiunile externe.
Ce e de facut pentru a de ingriji parul? In principiu, doi pasi:
1. spalare cu un produs care sa inlature cu succes urmele de mizerie, sebumul , balsamul de lar si produsele de styling (acestea pot sa aiba si un pH mai ridicat de 3.7)
2. tratarea cu un balsam pentru par (ideal acesta va avea un pH acid)
Ca mai aplicam un serum inaintede spalare, unul dupa spalare, asta e alta poveste . Pasii principali ar trebui sa fie acestia doi.
Exista curentul conform caruia balsamul de par poate fi inlocuit cu o solutie diluata de otet. Nimic mai neadevarat. Pentru ca rolul balsamului nu este doar acela de a face parul mai usor de descalcit (asta face solutia acida - apropie cuticulele de cortex, dar in acelasi timp nu aduce nimic firului de par. Nimic care sa aduca vreun beneficiu din lista de mai sus: absorbtie- cresterea diametrului firului de par datorat ingredientelor cationice, care adera la suprafata acestuia, substantivitate - nu stiucu ms a traduc din engleza substantivity , datorat ingredientelor care penetreaza firul de par si care nu sunt incarcate cu sarcina pozitiva (alcooli grasi, uleiuri), nici o proteina - provit B5, nici un ingredient care sa formeze un film protector - proteine de ovaz, guma guar cationica, proteine de grau, silicon, nici un ingredient care sa creasca lubricitatea firului de par - cyclomethicone, dimethicone, cetrimonium chloride. Singurul lucru pe care il poate face: sa indeparteze intr-o masura anumite reziduuri de pe firul de par si sa inchida cuticulele.
Rolul balsamului de par, pe langa cel de protectie, este si unul estetic. Evident ca un balsam de par cu ingrediente neadecvate propriului tip de par va face mai mult rau decat bine (un fir de par subtire, de exemplu, nu se va impaca bine cu un produs incarcat de silicon, pentru ca firul de par va fi ingreunat si coafura nu va avea volum, de exemplu), dar in principiu rolul sau este de a aduce un aport de .... "nutrienti", daca le pot spune asa (un pic tras de par, fibra fiind "moarta", nu vie , ca sa proceseze in vreun fel nutrientii), care sa ajute in pieptanarea lejera (atat pe par ud cat si uscat), protejarea de caldura uscatorului de par, cresterea (temporara a) diametrului firului de par, reducerea efectului electrostatic, imbunatatirea texturii parului tratat chimic sau agresat, hidratare.
Daca parul nostru este virgin, netratat chmic, toate bune si frumoase. Insa, de cele mai multe ori, firele noastre de par pot ajunge sa arate ca in pozele de mai jos...
Ceea ce se vede mai sus sunt fire de par unde cuticulele sunt indepartate de cortex, iar firul de par sufera la nivelul cortexului sau chiar al medullei. Firul de par arat acam ca o sfoara pe care am intins-o si pe care am rupt-o, cu zeci de fibre care stau in dezordine. Iata cum poate arata parul nostru atunci cand sufera repetate agresiuni, cand ajunge sa fie despicat la varfuri, sa sufere sectiuni longitudinale, sa se rupa brusc in timpul pieptanarii . Parul cu varfuri despicate este si inestetic, si greu de administrat (se rupe mai usor, se piaptana greu), asa ca aici intervin produse cu claim-uri din ce in ce mai atragatroare. Ca aici vroiam sa ajung.
Serumuri, uleiuri, o gramada de produse, un claim: "repara firele despicate" . Mai nou, s-au mai desteptat si spun ca "previn aparitia varfurilor despicate", dar in mintea colectiva, exista produse care repara firul de par despicat (am vazut foarte multe claimuri in lumea handmade, de exemplu). Firul de par care arata ca mai sus. Ca un manunchi de fibre care a expldat. Ei bine ... imi pare rau ,dar acest claim este unul FALS. Nimic nu poate repara firul de par deja afectat. Putem cel mult sa ii imbunatatim aspectul TEMPORAR, pana la urmatoarea spalare. Daca firele sunt despicate, nici un serum de pe lumea asta, nici un balsam, nici un sampon, nu il pot lipi la loc. toate produsele de ingrijire a parului trebuie limpezite complet la fiecare spalare. Orice am pune pe par, la urmatoarea spalare se va duce o data cu apa si surfactantii din sampon. parul va fi din nou expus, se va simti aspru, se va rupe in continuare. Vom mai putea doar sa aplicam un balsam sau un serum care sa faca fix de scriam mai sus cu bold. Doar zeama de foarfece vindeca firele despicate.
Ce fac totusi serumurile pentru par? Si ce sunt ele? Sunt in principal o combinatie de peste 90% silicon (cyclomethicone & dimethicone), cu ceva parfum, poate un pic de ulei (cocos, avocado, argan - precum in cazul celebrului Moroccon Oil), poate un ingredient care sa asigura protectie UVA, poate niste proteine solubile in ulei, poate niste colorant. Se aplica foarte putin pe palme si se intinde pe varfuri - daca nu folosim deja un balsa mde par care contine siliconi, pentru ca acestia se acumuleaza la suprafata firului de par, il lubrifiaza, ar il si ingreuneaza si , in functie de tipul de par, putem sa ne pomenim cu o claie de par moale, frumos mirositor, usor de pieptanat, dar lipit de cap (pentru ca firul este prea greu). Si atunci singura solutie este un sampon clarifiant (NU un sampon 2 in 1), urmat de balsamul de par. Cam asta face deci un serum pentru varfuri. Cum impiedica el despicarea firului de par? Prin cresterea lubrifieri si invelirea firului de par cu dimethicone, firele de par se aliniaza paralel si iata - acum pot sa fie pieptanate cu mai mare usurinta, reducandu-se fortele de frecare responsabile in principal pentru stress-ul la care este supus orice fir de par. Dar acelasi lucru poate sa il faca si un balsam de par potrivit.
Mai exista un tip de serumuri pentru par pe post de masti intensive - acestea contin in mare un mix de uleiuri cu molecula suficient de mica incat sa poata patrunde in firul de par, ceva vitamine solubile in ulei poate, cu sigurant au un parfum ametitor. Se lasa pe par sau se clatesc imediat - efectul pare sa fie acelasi. Dar tot nu repara varfurile . Nimic nu repara o cuticula rupta. Cortexul expus nu se poate vindeca , medulla expusa este nimic mia mult decat o masa spongioasa .
Am prea multe lucruri de povestit si deja simt ca incep sa sar dintr-una intr-alta, pentru ca toate imi par legate unele de altele. Ca si rezumat, vroiam sa sublienez doua lucruri:
1. clatirea cu otet + apa nu este acelasi lucru ca folosirea unui balsam pentru par; singurul punct comun pe care il au este un pH acid, care apropie cuticulele de cortex
2. nu exista nici un produs care sa repare parul definitiv. Toate sunt solutii temporare, care pleaca la primul spalat. Singurul remediu pentru un par frumos si sanatos o data ce s-a lovit de problema varfurilor despicate este tunsoarea
3. chimia firului de par este fascinanta :) sunt foarte multe resurse online, o sa imi fac timp sa compilez cateva din ele , pentru ca pe masura ce citim si intelegem de ce punem pe parul nostru un produs, ce se intampla cand ne vopsim samd. devenim mai intelepte si mai greu de pacalit de reclamele glossy...
va urma, poate ceva mai structurat decat acest articol, pe care il am de o luna in draft si la care mai adaug si mai sterg de nici nu mai stiu de unde am pornit :) si scuzati greselile de scriere - sunt atat de obosita incat nu mai vad bine si n-am rabdare acum sa fac corecturi :)
bibliografie:
http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/hair_1.html
http://www.hair-science.com/_int/_en/topic/topic_sousrub.aspx?tc=ROOT-HAIR-SCIENCE^SO-STURDY-SO-FRAGILE^RESISTING-HOSTILE&cur=RESISTING-HOSTILE
http://www.google.ro/patents?hl=en&lr=&vid=USPAT4960585&id=lMAjAAAAEBAJ&oi=fnd&dq=%22hair+pH%22&printsec=abstract#v=onepage&q=%22hair%20pH%22&f=false
http://www.springerlink.com/content/kg75pff4rdd9kn9y/
http://www.salonweb.com/gold/pc.htm
http://www.hairformula37.com/chemistry.htm
Concluzia o stiam si eu, dar asta nu a facut articolul mai putin fascinant, m-am luminat in legatura cu multe chestii.
RăspundețiȘtergere:-) Ma bucur ca esti si tu in randul celor care nu se lasa pacalite de asemenea claim-uri :) O sa mai scriu posturi despre produsele pentru ingrijirea parului, imi doresc doar sa am timp sa le sistematizez mai intai in cap :)) acum simt ca e o mare varza in lista a ceea ce vreau sa spun, imi vine sa le pun pe toate la un loc, dar ar fi greu de urmarit :))
ȘtergereBuna Simona!Tocmai ti-am descoperit blogul, si vreau sa spun ca acest articol m-a impresionat!Intr-un mod cat mai placut desigur!Este complet, cu explicatii si contine multe detalii care nu le stiam.Eu tin foarte mult la parul meu, si incerc sa il tratez cat mai bine, si nu orice produs ajunge pe parul meu.
RăspundețiȘtergereTe pup!
Multumesc, Ana cea Fermecata :-) te mai astept pe aici!
ȘtergereDaca tot ai spus ca nu pui orice pe parul tau, care este rutina ta de ingrijire a parului, ce produse iti plac si de ce? ;)
Am scris aici cat de cat despre parul meu, insa revelatia si produsul care mi-a facut parul sa fie mai ceva ca in filme, este samponul Krauter.Cred ca a fost momentul in care am inteles importanta produselor naturale si rar ajung sa ma spal cu ceva pe baza de silicon.Oricum, dupa ce o fac, rezultatul e oribil.
ȘtergereSi sa raspund si la a doua intrebare, imi plac produsele naturale pentru ca mi-au curatat foarte bland scalpul.De cand am inceput facultateaa (de vreo 3 ani mai exact), m-am umplut de matreata si desi initial am crezut ca e din cauza apei de acolo,nu am banuit deloc sampoanele(atunci ma spalam cu orice miroasea frumos si aparea la televizor) pana la urma mi-am dat seama ca e din cauza scalpului meu sensibil si poate si poate si hormonal(atunci am incercat pentru prima oara Krauter).Il alternez cu samponul 5R Hofigal si cu cel de la Johnsons Baby cu levantica.
Si pentru ca de balsam nu ma despart pentru ca mi se electrizeaza ingrozitor parul, folosesc Kallos cu lapte si balsamul de la Hofigal, si o data pe saptamana imi amestec ulei de masline, ulei de ricin, o fiola de vit E si cateva picaturi de vit A si stau cu ele in par toata noaptea.
Si cand mai am mici probleme si mai apar cateva firicele de matreata, ma clatesc cu un picut de apa cu otet.Dar asta destul de rar acum.De 3 ani, numai Krauter,Kallos si de cateva luni Hofigal, sunt singurele produse care ajung sa imi "rasfete" parul.
Of, ti-am lasat un ditamai comentariu :D
Te pup!
P.S.:am vrut sa ma abonez la newsletter dar nu ma lasa.Vreau sa te urmaresc intr-un fel, sa nu scap nici o postare de a ta:)
ȘtergereBuna, Ana-cea-Fermecata,
ȘtergereSunt curioasa care sunt ingredientele acelui sampon de la Kreuter .. ai cumva un link catre el? Sunt 99% convinsa ca nu este nici pe departe natural , poate sa contina cel mult niste ingrediente care, pa origine, sa fi fost un ulei vegetal din care, printr-o serie de reactii chimice controlate , s-a sintetizat o alta substanta (de exemplu sodium cocoyl isethionate este "derivat din ulei de cocos", dar nu e ca si cum iei uleiul, pui un praf de sare si iese tot ceva natural, un ulei sarat, bun spumant si agent de curatare bland :). Asta nu inseamna ca trebuie sa arunci samponul, si doar sa iei seama la claim-urile "natural" si "organic" in ceea ce priveste cosmeticele. Trendul bio in alimentatie nu este acelasi ca trendul bio in cosmetice si personal nu sunt convinsa ca ar fi aceleasi beneficii.
Astept sa imi dai un link cu produsul, eventual de pe pagina aceasta - aici au si lista de ingrediente :)
http://www.life-care.com/brand/krauter/&page_limit=30
cu drag,
Simo
Of Simona, sunt constienta ca nu e chiar atat de natural precum zice, dar a fost singurul care m-a ajutat enorm si sincer am scapat de toate probleme care le-am avut inainte.Matreata nu, fir uscat nu, par lucios da, volum da...
ȘtergereAsta e samponul http://www.life-care.com/sanatate/cosmetice-terapeutice/cosmetice-pentru-ingrijirea-parului/kosmetikum/sampon-antimatreata-cu-extract-din-plante-bio-krauter-404.html
a, e OK, sigur, ideea e sa iti priasca, nu? eu acum sunt un pic certata cu tot ce pretinde a fi natural doar pentr ua avea acces la acel public tinta care este speriat de "chimicale" si care crede ca natural inseamna fara chimicale si , desigur, mai bun. ce icare uita ca veninul de sarpe e tot natural
ȘtergereBuna!am o problema de care ma confront de ceva timp...vreau sa imi creasca parul mai lung da imi creste ff greu:(((ceea ce ma enerveaza la culme)akum de cateva luni mia mai crecut vreo 2 cm ,,darr am varfurile despicateeeeeee..si nu vreau sa il tund:(( ceva remedii pt par ca sa imi creasca sau ceva de hidratat??mentionez ca am incercat diferite masti de uleiuri chiar si de reparat firul ,,dar nu prea vad eu atre effect...akum de o saptamana folosesc ulei de argan inainte ca masca si dupa sub forma de ser...daca mai putea recomanda alte masti sper hidratante sau de accelerat cresterea parului tias multumi tare multt:**pupici
ȘtergereBuna, Katy!
Ștergereeu nu am incercat nici un produs care sa accelereze cresterea parului, dar iti pot recomanda sa investighezi multivitamine cum ar fi Forcapil, de exemplu. Este un complex de B-uri, zinc, seleniu (parca), special creat pentru a sprijini podoaba capilara , unghiile si pielea).
PEntru varfurile deja despicate singura solutie este foarfeca . Iar pentru a iti proteja parul pe viitor, iata ce ti-as recomanda :
1. aplica un balsam de par pe parul uscat USOR cu prosopul (fara frecare viguroasa, care poate mai departe rupe firul de par sau accentua degradarea)
2. foloseste un serum in baza de silicon (daca parul tau il suporta) atunci cand il descalcesti
3. nu il usca cu aer fierbinte - mai ales daca este ud. Aerul cald ajuta la evaporarea apei, asa este, dar daca folosesti jetul fierbinte pe parul umed s-ar putea ca apa care este "retinuta" in fibra capilara sa se evapore si ea, provocand daune firului de par. Foloseste mai degraba aer caldut, si, dca se poate, usuca-l natural cat mai des
4. Daca il usuci cu peria rotativa sau aer foarte cald, neaparat sa folosesti o masca/serum care sa il protejeze termic. Stiu ca l'oreal are asa ceva, un fel de leave-in special pentru situatia asta
5. ai grija la ce fel de haine porti. Prin frecare, parul se poate electriza, ceea ce poate duce mai departe la probleme (il perii, se agata, se rupe, se forteaza etc.)
6. nu cred ca sunt in stare sa iti recomand o masca hidratanta , din pacate, pentru ca nu cunosc ce este pe piata. Insa multe fete incearca celebra maioneza din galbenus si ulei de masline (sau alte uleiuri) - dacaai chef si rabdare. Dintre uleiuri, cel de cocos are o afinitate deosebita pentru fibra capilara. Caura produse care contin proteine (de ovaz sau de orez, de exemplu), matase hidrolizata, peptide, pantenol. Daca suporti siliconul - si siliconii ar fi buni (dimethicone si cyclomethicone sub diferitele denumiri). Si, oricum, fii cat de blanda se poate cu parul, incepand de la prinderea in coada si terminand cu ticurile cum ar fi trecutul mainii prin plete (care distribuie foarte forte rapid sebumul si "ajuta": la ingrasarea lui)
Alte sfaturi mai calificate.... well... incearca si cu un dermatolog, cine stie? Poate chiar sunt medicamente pe piata sau suplimente care sa ajute cu cresterea parului :P