*** later edit: din graba am lasat sursele la o parte, si mi s-a atras atentia, pe buna dreptate. le pun la coada parerii mele personale despre chimicalele din cosmetice***
Vă sună cunoscut, nu? Muşcaţi un pic din isteria care cuprinde tot internetul ăsta, voi, cei care nu aveţi timp şi dispozitie pentru a citi mai multe în acest domeniu şi haideţi de cumpăraţi de la mine, nu de la profitorii ăia nenorociţi care vă bagă pe gât toxine, pentru că, nu-i aşa, tot ce pui pe piele intră în sânge...
Mă întreb câte astfel de persoane fac aceste afirmaţii având măcar minime cunoştinte despre pielea noastră sau despre lume în general.
Afirmaţia despre care vreau sa vorbesc astăzi este celebra "cosmeticele de pe piaţă sunt pline de chimicale !". Hell yeah! Până aici este 100% corect. Dacă afirmaţia nu ar fi făcută cu intenţii alarmiste şi panicarde, nimic rău. Aş spune: da, stimate doamne şi stimaţi domni, aceste cosmetice sunt pline de chimicale! Şi mai am o veste proasta: natura însăşi este plină de chimicale. A, da, chiar şi voi inşivă sunteţi un cocktail de chimicale , aşa cum nu vă puteţi imagina!
Pentru cei care au căzut în plasa acestei afirmaţii, aş vrea să fac următurul anunţ: dragilor şi dragelor, chimicalele NU sunt un lucru rău. Fiecare lucru de pe lumea asta se descopmune in atomi , molecule, cărămizi din ce în ce mai mici ale naturii. Uleiul pe care îl puneţi pe faţă ca unică metodă de îngrijire, este o trigliceridă. O moleculă de glicerol, de care sunt legaţi trei acizi graşi. Acizi graşi cu un lant lung din carbon, cu ceva hidrogen, cu legături simple sau duble, iar aceste legături simple sau duble sunt responsabile de rapiditatea cu care uleiul dumneavoastră râncezeşte. Adică oxidează. De vină fiind chimicala nesuferită numită oxigen, dar fără de care nu putem trăi.
Bicarbonatul de sodiu, atat de natural şi de folosit pe post de absorbant de mirosuri, de modificator de pH, de agent de curăţare a dinţilor, are o formulă chimică (NaHCO3) şi se poate obţine foarte natural, printr-o reacţie chimică între clorura de sodiu (NaCl), amoniu (NH3) si dioxid de carbon (CO2) - şi nu e singura reacţie chimică. In puţine cazuri se poate mina industrial din depozite din Eocen (adică cândva prin paleogen).
Am auzit cosmeticiene care consideră că dacă un produs este un ulei esenţial, el se poate pune pe piele fără griji, pentru că uleiul esenţial este emolient.
Glicerina este considerata naturala dar dacă citeşti pe etichetă glycerol spui că e "chimicală". Câte din aceste persoane ştiu că glicerina însăşi este la baza trigliceridelor? Dar stai! Glicerolul trebuie să fie rău, pentru că se foloseşte la fabricarea antigelului, sau a nitroglicerinei, sau a glycerin trinitrate, care este unul din ingredientele prafului de puşcă! Ce-o fi în mintea noastră, să folosim un astfel de ingredient?! Şi nu am spus-o pe aia mai rea: glicerina este un alcool!!
Cei care afirmă cu dispreţ că evită chimicalele, sunt fie dezinformaţi (şi doar repetă ce au auzit senzaţional la alţii), fie dezinformează cu bună ştiinţă (strategie de marketing , pentru că de obicei şi vând ceva), fie dezinformează cu bunăvoinţă şi din neştiinţă. Pentru că la şcoala au chiulit la orele de chimie sau nu şi le mai amintesc. Sau pentru ca e mai comod să crezi o teorie a conspiraţiei mondiale decât să pui mâna să citeşi şi să înveţi (dacă vrei ,desigur) şi din altă parte decât bloguri şi chain letters. Se mai crede încă, ca pe vremuri, că dacă ceva este tipărit, atunci este de valoare. Dragilor şi dragelor, s-au dus de mult acele vremuri, o dată cu alfabetizarea masivă, creşterea numărului tipografiilor şi nternet. Libertatea de a gândi este a tuturor, libertatea de exprimare a tuturor, răspunderea faţă de propriile afirmaţii.... mai rar. Acum fiecare poate spune orice, oricum, oriunde, şi nimeni nu poate controla asta. Altfel se numeşte cenzură şi nu e democratică. Noi mai credem însă că , dacă e scris, e şi adevărat. Trăim în secolul în care nu mai putem spune că, pentru că am citit o carte, ştim. Trebuie sa citim multe cărţi, să revenim asupra lor, şi să ne punem singuri întrebări. Să căutam mai multe surse, şi să fim mereu deschişi către nou, pentru că lumea evoluează alert.
Acum, ca să mă întorc la "chimicale", după ce am explicat de ce cred eu că e o tâmpenie să pretinzi că anumite produse nu au chimicale (spre deosebire de concurenţă sau de cele fabricate la nivel industrial), să ne oprim şi asupra a ceea ce vor de fapt să spună aceste persoane. În mintea lor pseudoştiinţifică, există un melanj de frici şi informaţii, propagate de diverse grupuri de interese (EWG e în top). Şi anume ca:
1. produsele naturale sunt bune, cele artificiale rele (de sinteză, sintetizate în laborator, rafinate, prelucrate). Nu as bea venin de vipera (natural , obţinut prin stoarcere), nu m-aş freca de iedera otrăvitoare, nu aş săruta un broscoi colorat în jungla amazoniană
2. orice nu e natural, e chimicală. nu mai comentez aici.
3. chimicalele sunt toxice (pun pariu că 2% din aceşti oameni au pus mâna vreodată să citească un document MSDS - material safety data sheet, unde se spune despre fiecare ingredient cosmetic cum să îl foloseşti, dacă este considerat toxic sau ce sa faci dacă accidental il bei, il pui in ochi, îl inhalezi etc. Sau măcar unul din acele studii care se referă la toxicitatea "chimicalei". Sau că se gîndesc vreodată că este o diferenţă într eo "chimicală" folosită în procent de 10% faţă de 0.5%.)
4. dacă nu eşti dispus să pui în gură, nu pune pe piele (nu aş pune pizza pe piele, si nici nu m-aş da cu pastă de dinţi sau suc natural de portocale)
Problema este că, dacă întrebi aceste persoane ce înseamnă natural, nu vei primi acelaşi răspuns. Natural înseamnă că se găseşte în natură, nu?. Ei bine, în natură se găsesc minerale, plante şi animale în stare spontană. Orice altceva folosit în cosmetică este mai mult sau mai puţin prelucrat prin procedee empirice sau prin procese industriale. Nimic nu scapa. Poate doar masca de ou cu miere si ulei de masline , deşi nici mierea nu o iei aşa, de-a gata, se recoltează riguros, doar în anumite perioade ale anului, fără a face rău albinei, se separă prin procedeul de centrifugare (tot o invenţie ştiinţifică, până la urmă), şi apoi evident că uleiul de măsline nu creşte în copaci, se extrage folosind cunoştinţe ce ţin de mecanică (fizică) şi chimie. Şi dacă le amesteci formezi o emulsie în care ai un emulsifiant (lecitina), elemente solubile in apa, higroscopice, umectanti (mierea), ba chiar şi proteine (albumină, globulină), minerale, glucoză. Un cocktail de chimicale ce rezultă apoi într-o emulsie. Faptul că o faci în casă nu exclude nici legile fizicii, nici ale chimiei. Este natural şi, surpriză, este chimic. Şi funcţionează nu pentru că este natural. Ci pentru că există în acea compozitie chimicale cu o anumită structură, care se pot ataşa de firul de păr .
Unele persoane spun că natural , fără chimicale, înseamnă cât mai puţin procesat. Alte persoane spun că natural e doar ce poţi şi mânca, doar acele lucruri fac bine pielii. Sinceră să fiu, nu cred că aş mânca nicotinamide, sau Sodium PCA, sau squalane, sau ceara lichidă de jojoba, dar le pun pe piele pentru că fiecare aduce un beneficiu acesteia. Nu poţi ignora ştiinţa care studiază nevoile pielii şi să pretinzi că tu ştii mai bine. Nu atâta timp cât nu ai studiat ambele părţi ale problemei. Atâta timp cât nu cunoşti si "naturalul" şi "sinteticul" , nu eşti calificat să îţi "vinzi" partenerului de conversaţie opiniile drept adevăruri absolute. De asemenea, cei care susţin că deţin adevărul de cele mai multe ori fie deţin un mic adevăr., fie nici unul. Suntem oameni şi supuşi greşelii, ar fi bine să lăsăm la o parte orgoliul.
Dacă aveaţi dubii, eu nu am nimic împotriva aplicării pe piele doar a uleiurilor. Îmi plac şi le-aş folosi şi eu, doar ca tenul meu are nevoie de mai puţini emolienţi. Nu orice persoană poate să pună pe piele ulei fără probleme, şi de multe ori partizanii naturismului asta uită., Fiecare piele are propriile nevoie , adresate de o paletă din ce în ce mai largă de ingrediente. Avem nevoie de ingrediente care să împiedice evaporarea apei şi să ajute la reîntregirea filmului hidrolipidic (emolienţi şi umectanţi), de ingrediente care au o compoziţie asemănătoare sau proprie pielii (vezi anumite uleiuri sau esteri, umectanţi), de ingrediente care să comunice celulelor să se reproducă în mod corect, generând celule sănătoase, de ingrediente care să ne ferească de acţiunea razelor UVA şi UVB. Un simplu ulei nu face asta.
Sfatul meu este : folosiţi cât mai multe ingrediente naturale, dacă asta consideraţi că vă prieşte. Daţi-vă pe păr cu ulei, puneţi măşti ca bunica. Dar, pentru numele lui dumnezeu, încetaţi să mai credeţi că ceea ce faceţi nu are legătură cu chimicalele, cu chimia. Orice de pe lumea asta este chimic, iar chimic nu este egal toxic. Lăsaţi pseudoştiinţa la o parte, vă face un mare deserviciu. Şi, înainte de a aplica pe faţă unt de shea, asiguraţi-vă cp nu aveţi tenul acneic. Înainte de a pune o tonă de ulei pe păr şi scalp, asiguraţi-vă că tipul vostru de păr se împacă cu asemenea tratamente. Înainte de orice faceţi, informaţi-vă, pentru că nu există reţete universale. Învăţaţi să citiţi o etichetă aşa cum trebuie, nu după ureche. Învăţaţi care sunt ingredientele cu potenţial iritant şi evitaţi-le. Trataţi-vă tenul ca fiind sensibil, fiţi blânde cu el, şi înainte de a aplica următoarea procedură cosmetică, întrbaţi-vă cu ce vă ajută pe dumneavoastră, nu pe vedeta cutare din revista glossy X.
Folosiţi naturalul cu incredere, acolo unde exista suficiente date care să vă confirme că nu vă faceţi rău singure. Şi folosiţi şi "chimicalul" de care acum vă temeţi. Învăţaţi despre el. Necunoaşterea generează frica, şi de la frică la ură e un singur şi mic pas-. Nu căutaţi doar acea cunoaştere care să vă confirme vouă credinţele şi speranţele. Păstraţi-vă minţile deschise, învăţaţi despre corpul vostru şi despre ce puteţi face aşa încât să fiţi frumoase şi sănătoase. Nu am ajuns in secolul XXI cu o speranţă de viaţă atât de ridicată degeaba.
sursa imaginii aici
surse :
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_bicarbonate
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycerol
Un articol excelent, nu mai e nimic de completat!
RăspundețiȘtergereDraga Coconut, multumesc :) Mi-a fost extrem de greu sa il scriu, pentru ca, asa cum mai spuneam, fac parte din categoria celor care au fost extremisti o perioada :) Si e foarte greu sa accepti ca nuai dreptate .... :D
ȘtergereImi vine sa te pup! am dat un share si pe facebook, ca-i prea pe sufletul meu articolul asta :)
RăspundețiȘtergereTotul in jurul nostru e chimie - asta e primul lucru pe care ni l-a spus profesoara de chimie in prima ora de chimie.
Pot sa te intreb, de curiozitate, ce meserie ai?
Presimt ca vom fi prietene foarte bune :) abia astept urmatoarele articole :)
Buna, Clarra!
ȘtergereEh, eu sunt om de IT, cu o pasiune care ar creste si mai mare daca as avea timp. Sunt la momentul in care regret amarnic ca nu m-am aplecat mai mult asupra orelor de chimie organica/anorganica din liceu. Ce-i drept, atunci erau si destul de seci si fara aplicatii practice, poate de aceea le cam ignoram (sau le-am ignorat dupa ce am decis sa nu mai dau la medicina ;) ).
Asa este, in jur totul e chimie, fizica, si nu sunt separate ci interconectate. Din ce in ce mai mult vad ca totul este chiar metafizica si metachimie, daca pot spune asa... Si pe masura ce inveti (afli) cum merg lucrurile "in mic", cu atat iti poti da seama cat de perfecta este toata Creatia Universului. Sau Divinului, sau cum vrea fiecare sa ii spuna.
Bine ai venit deci in randul celor care au dat dintr-o extrema in alta si apoi catre un cat de cat echilibru ! :)
Om de IT sunt si eu :) si-mi place chimia... si eu am regrete cateodata ca nu m-am tinut mai mult de ea...
Ștergeresa lasam deci regretele la o parte :) ca nu ne ajuta sa mergem mai departe ;) daca as sta si eu acum sa regret cate tampenii am spus si am facut .... fara sa fac nimic in schimb ... :D
Ștergeresuper interesant si util :)
RăspundețiȘtergereMultumesc, Madlen, si te mai astept ;-)
Ștergerefoarte fain articolul si usor de inteles, felicitari! eu nu am fost niciodata extremista dupa chestii "naturale", am incercat multe si folosesc produse de tot felul. actualmente locuiesc in Franta, iar aici e o mica-mare obsesie cu bio, eco etc. si ma surprinde si ma amuza aceasta disperare. in fine, sunt de acord cu tot ce ai zis si abia astept sa mai citesc si alte articole.
RăspundețiȘtergereDraga Milena, consider ca esti norocoasa ca nuai trecut prin extreme. Eu am o natura usor susceptibila la a fi influentata, asa ca a fost destul de usor sa pic in plase care mai de care in tineretea mea zbuciumata. Dar nu pot spune ca regret prea mult, nu mi-am facut nici un rau iremediabil, doar am invatat si acum sper sa reusesc sa mai dau cate ceva si inapoi.
ȘtergereIn Franta intr-adevar, este o mare obsesie in legatura cu produsele Bio. Eu subscriu la produsele alimentare bio, cele pe care le consumam. Si, evident, imi doresc ca si ceea ce pun pe piele sa fie cat mai ferit de diversi contaminanti.
citeam de curand un articol (nu im iamintesc site-ul, cred ca pe specialchemforcosmetics), ca se pare ca exista un studiu care a gasit urme de nano particule de zinc in culturile de soia din SUA. Dar ca cel mai probabil nu din industria cosmetica vin, ci mai ales din deversari industriale. Si se mai pare ca nu ar fi atat de periculos, pentru ca in organism ar fi transformate in... si aici am uiat in ce ... hai sa caut articolul respectiv. Asta a propo de grija pentru organic si natural.
Deci da, daca toate ar fi organice si fair trade, ar fi minunat. Unele nu sunt ,si nu vor fi in veci. Asta nu ma va face sa nu cumpar nimic daca nu este certificat organic. NU asta imi spune ca un produs este de calitate, ci lista lui de ingrediente (ma refer la cosmetice, of course)
Te mai astept cu drag!
Superb articolul, felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Gabriela! Te mai astept in vizita :)
ȘtergereBuna S,
RăspundețiȘtergereFoarte bun articolul, frumos punctat, lejer de citit.
Mult succes cu blogul!
Multumesc :). Am ambitii mari cu blogul, sa vedem ce iese :)
ȘtergereMa bucur tare ca te-am gasit si abia astept sa iti citesc urmatoarele articole.
RăspundețiȘtergereEu sunt Hana si reprezint Blogoteque.ro.
Blogoteque.ro a apãrut din plãcerea de a citi bloguri, din nevoia de a gasi cele mai noi si mai interesante articole si din dorinta de a promova blogosfera femininã româneascã.
Blogoteque.ro este un ziar de bloguri: adunã unele dintre cele mai interesante articole din blogosfera feminina si prezintã un fragment din ele pe site, citirea intregului articol fiind posibila direct pe blogul original. Blogoteque reprezinta de asemenea si o echipa de editori care scriu articole pentru site.
Te astept cu drag sa ne vizitezi si sa te inscrii.
Hana
Buna, Hana!
ȘtergereMultumesc pentru vizita :) Nici nu stiam de existenta Blogoteque, o sa arunc un ochi :-)
Un articol excelent scris, ai atins niste problemel importante ale curentului "naturalist". Daca ai stii de cate ori am fost contrazisa de iubitorii de lucruri naturale in alegerea cosmeticelor!
RăspundețiȘtergereEu sunt mai mult obsedata de incrediente si incerc sa aleg produsele in functie de efectul acestora pe piele, de aceea incerc sa citesc si sa invat cat mai mult despre acestea.
Mai asteptam articole, scrii foarte bine!
Eu vand produse bio, dar sunt cu totul de acord cu aricolul tau. Doar ca echilibrul nu prea functioneaza atunci cand vinzi, clientii vor sa fie alb sau, negru, sa adopti o pozitie extrema. Ne-am deschis si un magazin, in care eu am lucrat in primele 3 luni si degeaba le explicam clientilor - in limita cunostintelor mele - ca uleiul de argan si untul de shea nu sunt panacee universale, ca uleiul de macadamia nu este potrivit oricarui tip de ten si ca anumite probleme ale parului sunt rezolvate doar de foarfeca, ca ridurile odata instalate adanc doar cutitul le mai sterge definitiv, sunt putine persoane care asculta. Am ales cosmeticele bio - si aici nu intra orice produs pe care scrie bio - deoarece reprezinta un mod de viata pe care eu mi l-am asumat. Acestea folosesc responsabil resursele, au impact redus asupra mediului inconjurator, folosesc ingrediente fair trade in mare parte. Dar incerc sa combin asta cu componenta unui produs si cu actiunea sa asupra tenului/parului/corpului meu.
RăspundețiȘtergereBuna, Roxana!
ȘtergereTare ma bucur sa citesc un raspuns precum al tau, pentru ca vii si tu ca martor al cat de greu e sa educi consumatorii !
Intr-adevar, o initiativa BIO care se duce adanc , la nivel de viata de zi cu zi, este laudabila - eu nu sunt in stare nici macar sa colectez selectiv deseurile - si daca se poate sa folosim si in cosmetica acele ingrediente care au fost produse / transportate cu impact minim asupra mediului, ar fi minunat. Insa de multe ori nu se poate, mai ales daca vrei sa ai niste ingrediente functionale speciale. Degeaba cultivi materia prima fair trade si bi, daca ot o supui unui proces tehnologic ulterior care tot energie consuma, si probabil ca NU regenerabila, daca o trsansporti de colo colo tot cu combustibili fosili etc.
Mie mi-e teama ca eforturile individuale de a salva planeta fiind bio sunt sortite esecului,m jocurile in industria petroliera se fac la un cu totul alt nivel, din pacate .... divaghez acum, dar luam ca exemplu masina electrica - inventata acum MULTI MULTI ani, scoasa din uz in mod fortat din SUA , pentru care se face foarte greu infrastructura. PEntru ca tarile mari exportatoare de petr0ol si cei care traiesc din industria petroliera nu vor mai face bani. Si pentru ca exista tari cu sange fierbinte care nu au alta resursa decat petrolul :))