luni, 8 iulie 2013

BLIND REVIEW - Egyptian Magic - sau cum sa mai prostim poporul cu marketingul

Iata un exemplu clasic de prostire a poporului. Un unguent "magic" , patentat in Egipt. Cleopatra, piramide, un Ankh, mumii, probabil ca trebuie sa fie ceva miraculos, nu? Vindeca tenul, vindeca vergeturi sau le previne, daca il cauti bine iti face si cafeaua de dimineata......

Haideti sa vedem ce contine:

Olive Oil, Beeswax, Honey, Bee pollen, Royal Jelly, Bee propolis

Ei, asa-i ca e magica?

Lasand "rautacismele" la o parte, acem parte de cel mai banal unguent posibil: un amestec de ulei de masline si ceara de albine. Mierea nu este solubila in ulei, in timp se va separa din amestec. Polenul NU este solubil in ulei, poate , cel mult, dispersibil. Laptisorul de matca NU este solubil in ulei, ci in apa. Propolisul NU este solubil in ulei, ci in alcool (desi exista si macerate hidroglicerice, stiu pentru ca am si eu unul).

Asadar, ce avem noi aici? vreo crema miracol, in care o persoana a amestecat ingredientele magice "polen, laptisor de matca , miere si propolis"? Stiti ce culoare are propolisul cel mai comun intalnit?  Nu? Iata mai jos, Pe wikipedia citim ca aceasta culoare poate varia in functie de climatul din care isi culeg albinele polenul, precum si ca proplisul poate contine polen.


Vreti sa stiti ce contine laptisorul de matca ? Iata aici - si nu uitati faptul ca exista persoane care pot sa fie alergice

Probabil ca polenul este macinat fin si apoi dispersat in crema. Mierea si propolisul PROBABIL sa existe in acea crema pentru ca in ea exista ceara de albine sau in propolis, asa cum citim pe wikipedia. Am mai vazut producatori care, pentru ca in ceara de albine raw pe care o folosesc, se mai gasesc urme de miere, propolis si laptisor de matca, le trec pe eticheta . Am discutat cu un astfel de producator, intrebandu-l cum pune le miere in balsamul pentru cuticule, cand mierea este hidrosolubila, si mi-a raspuns ca nu o pune separat, ci ca se gaseste in cantitati mici in ceara de albine.

Acuma, nu stiu daca voi ati vazut cum se obtine ceara de albine din fagure, Se centrifugheaza mai intai miere, iar apoi ceara se pune intr-un caza cu apa, la topit. cand toata ceara s-a topit, ea se ridica la suprafata si se lasa la racit. Rezulta un fel de tambur mare de ceara, care apoi se desprinde din cazanul respectiv. Filtrarea inseamna topirea cerii si , efectiv, trecerea ei printr-un filtru pentru a inlatura impuritatile (picioare de albine, nisip, praf samd). Am facut-o si eu, cu o minunata ceara primita cadou.

La temperaturile acelea..., ma indoiesc ca mierea care ar mai fi continuta in ceara de albine mai este buna de ceva, stiindu-se ca mierea este si ea termosensibila. Dar divaghez.

Asadar, cand propolisul e in general  de o culoare maro inchis, cand NU se dizolva in ulei (si , credeti-ma, am incercat deja :P) , cand polenul trebuie macinat super fin pentru a fi dispersat si chiar si asa tot se va mai simti, probabil, o mica granulatie in compozitie, cand laptisorul de matca, oricum ai lua-o, nu este solubil in ulei, cum credeti ca se obtine asa o frumusete de crema, deschisa la culoare ? Cam cat polen, laptisor de marca, propolis si miere credeti ca se gaseste acolo?


Dragele mele , cred ca ati fi mai castigate daca ati reusi sa va cumparati de la un apicultor 50 de grame de ceara, luati niste ulei de masline extra virgin si le topiti pe amandoua la bain marie, apoi adaugati cateva capsule de vitamina E si puneti amestecul intr-un recipient curat. incercati o parte ceara de albine si 4 parti ulei de masline. Nu adaugati inca vitamina E. Lasati sa se intareasca amestecul si decideti daca vrei balsamul sa fie mai vascos sau, dimpotriva, mai fluid. apoi mai adaugati fie ceara de albine, fie ulei de masline. Cand ati ajuns la consistenta potrivita, adaugati la racire si vitamina E si gata- aveti propriul "egyptian magic" balm. Eventual, daca vreti sa incercati sa macerati niste proplis in ulei de masline, puteti sa o faceti. Nu stiu cat anume se va infua, dar daca aveti niste luni la dispozitie, go for it.

Si, a propos, nu orice ten suporta asa ceva, contrar claimurilor producatorului. Nu as recomanda persoanelor cu un istoric alergic, mai cu seama alergice la venin de albine. Nu as recomanda celor cu tenul gras sau mixt decat cu mari precautii , pentru ca uleiul de masline contine un procent ridicat de acid oleic care ar putea sa declanseze si un episod acneic. In rest, este buna pentru piele uscata, cuticule, buze, corp etc.

Daca va decideti, totusi, sa cumparati acest produs, folositi-l cu o doza de scepticism pentru ca este foarte posibil ca lucrurile sa nu stea intocmai ca pe eticheta. Eu sunt convinsa ca veti reusi sa va preparati singuri acest unguent la un pret mai mult decat rezonabil.

Ca sa nu se inteleaga gresit, eu ador mierea si produsele apicole, am de toate in casa si folosesc cu drag si des. Ceea ce nu imi place este sa vad claimurile care promit marea cu sarea, cand vorbim de un produs cu o compozitie mai mult decat banala. Spor la lucru!

27 de comentarii:

  1. Cred ca-i cel mai fain articol al tau !!!! Bravo!! Le exceptam pe acelea cu "ce mi-am mai facut" care-s preferatele mele, bine?
    Din pacate nu sunt singurii care traiesc din marketing, sunt unii care chiar vand mult si bine. :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. reclama este sufletul comertului, e clar. si se vinde bine pe segmentul bio, eco, natural, fara X, Y, pentru ca traim in epoca "aditivilor alimentari". ok, daca e sa mananci, evident ca e mai bien sa fie cat mai natural si neprocesat, cat mai "curat" si dun surse de incredere. Dar daca extindem acelesi dorinte si la cosmetice, ajungem in curand la lipitori sai la "lasat sange" drept prodeveide vindecare a bolilor.

      anyway :) balsam cu ceara de albine si ulei de masline cred ca o sa imi fac si eu in curand, si anume pentru pielea uscata a cuticulelor, sa mai variez si eu prodiusele :)))

      Ștergere
  2. Salut! Prea banala crema 'minune', pe ten nu as pune nici ulei de masline, nici ceara de albine, poate pe corp da, insa prefer untul de shea + uleiuri gen: jojoba, primula, samburi de struguri, caise + bisabolol + vitamina E.

    Buna observatia ta in legatura cu produsele solubile in apa :)

    Anca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exista acum o mare diversitate a ofertei de unturi si uleiuri, deci putem alege cam de toate.

      shea nu as pune pe ten, la mine e dovedit comedogena :-( doar pe corp sau zone de piele grasa. :)

      Ștergere
    2. Da..nici eu nu dau pe ten, efectiv nu am testat, mi-a fost frica sa nu se inmulteasca punctele negre, in rest pe corp imi place foarte mult textura ei.

      Ștergere
    3. a, scuze, eu intelesesem , in graba, ca il pui si pe ten si ma miram :)))


      Ștergere
  3. Am dat de curiozitate o căutare rapidă pe google, 100 lei pt. 59 ml, 150 varianta de 118 ml, incredibil!!!
    Eu am luat o chestie cu o compoziţie identică de pe iherb, de la freebies, dar nu aş numi-o cremă, e mai degraba o alifie, e ok pt. cuticule, mai ales ca e mini şi o pot ţine în geantă.
    Despre marketing, no comment :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. whoa, 100 de lei 59 ml / 150 118 ml?

      De la elemental iei 100ml ulei de masline cu 10 lei si 25 g de ceara (purificata) cu vreo 6 lei. deci 125g de produs ar fi 16 lei. Shippingul e 15 lei, deci 31 de lei. Un recipient de 120ml din sticla e aproximativ 5 lei (borcan). deci 36 de lei pana acum .

      Mai ramane sa includeti in acest cost : spirtul si detergentul pt curatare, gazele consumate pt bain marie, apa, eventualele manusi, si, desigur, timpul necesar (nu aveti de cantarit nimic , ambele sunt deja cantarite, presupunand ca puneti 25g ceara si 100ml ulei), topirea , amestecarea, turnarea in recipient. Sa zicem ca lucrati 30 de minute (incluzand curatarea planului de lucru, a ustensilelor etc. inainte si dupa topirea ingredientelor), si va calculati ca acest timp (30 de minute) va costa pe voi 25 de lei (puteti sa va calculati salariul orar, daca sunteti angajate, si apoi calculati pro rata cu timpul alocat manufacturii; daca va convine cat sunteti platita la munca pentru acelasi interval de timp, alocati aceasi suma pentru manufactura).

      Dci ar fi 36+25, adica 61 de lei aproximativ 120 de grame de produs ambalat in recipient elegant de sticla.

      si daca va alocati 50 de lei pentru cele 30 de minute de lucru tot iesiti mai ieftin :)

      Ștergere
    2. Da, da exact peste pretul asta am dat si eu. Din pacate cred ca se si vinde mai ales ca e o crema minune din egipt si costa atat de mult. Pacat ca se permite asa ceva. Eu ma intreb ce treaba are egiptul cu mierea si restul ingredientelor?

      Ștergere
    3. well, uleiul de masline e mediteranean, mierea se foloseste din antichitate (parca erau povesti cum se folosea ea pe arsuri si in Egipt), or fi si pe aclo stupi, desi nu imi amintesc sa fi fost Egiptul vreun exportator hotarat de miere sau de alte produse apicole :)

      Ștergere
  4. foarte bun articolul, mi-a placut! nu auzisem de acest "produs minune", dar e clara treaba ca nu am pierdut nimic. eu nu l-as fi cumparat oricum, am invatat sa citesc lista de ingrediente a unui produs in proportie aproape de 100% si evaluez tot timpul in functie de asta si pret, ambalaj etc.
    apropo, ce parere ai despre veninul de albine, ca l-ai mentionat...sunt sau nu eficiente vreun pic produsele care il contin? multumesc, te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Milena :)

      se pare ca e ultima gaselnita bio-eco-organic pe la noi, genul ala de produs pe care il foloseste Madonna si uite ce bine e photoshopata.

      A propos de veninul de albine .... habar nu am cat de eficiente sunt produsele , pentru ca nu am studiat prea mult in directia asta. Stiu ca sunt creme care se lauda ca ar contine venin, si parca Pasagera.ro spunea intr-un articol sau intr-un comentariu despre asta - sigur pe ca ea am citit pe undeva, ca era in romana. Sper sa nu ma insel, da un search pe blogul ei ca sigur trebuie sa gasesti ceva. Are si niste instructiuni pe undeva despre cum sa cauti in comentarii pe google, nu mai stiu care e comanda (parca "pasagera.ro:cuvant_cheie" dar nu bag mana in foc)

      Stiu ca exista niste ingrediente patentate care provin din diferite veninuri, nu stiu cum actioneaza, dar ma gandesc ca, poate, tot prin relaxarea muschiului (veninul induce paralizie, nu?). acum poate vorbesc prostii, nu am avut timp sa caut. A, si sigur Paula's Choice trebuie sa aiba ea un comentariu in legatura cu veninul de X sau Y.

      Oricum, persoanele ce au reactii alergice dese, si mai cu seama cele alergice la venin de albina, nu ar trebui sub nici o forma sa incerce aceste produse, dupa umila mea parere.... cred ca exista un risc ce nu ar trebui neglijat.

      Ștergere
  5. De exemplu la 10 g de ceara se pun 40 ml de ulei ? Am inteles eu bine ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ioana!

      De fapt, inseamna 10 g ceara de albine la 40 de grame de ulei de masline. Trebuie folosite tot timpul , ca unitate de masura, gramele. Densitatea uleiului de masline este diferita de a apei (0,913g/cm3 fata de 1g/cm3, cat are apa). Adica 0,913g de ulei de masline inseamna un ml.

      Deoarece eu nu am testat aceste proportii, sugestia mea este sa incepeti cu aceste proportii si, daca unguentul racit este prea vascos, sa mai adaugati ulei de masline. Daca este prea lichid, adaugati ceara de albine.

      Puteti incerca (ideal) mai intai 1g de ceara de albine si 4 g de ulei de masline. se raceste mai usor amestecul si va veti da seama imediat daca este textura potrivita. Daca da, atunci fie adaugati restul de ingrediente din cat doreati sa faceti (de exempu 9 g ceara de albine si 36 de grame de ulei de masline) si apoi vitamina e, cand amestecul s-a racit dar nu este inca solidificat, pentru a nu distruge vitamina E.

      E drept ca va trebuie un cantar de precizie . Totusi, daca nu il aveti, nu disperati. Puteti, in cel mai rau caz, sa faceti totul ochiometric: O lingura plina de ceara de albine (topita) si 4 linguri pline de ulei de masline. Veti lucra volumetric, cu siguranta nu va fi la fel si va va fi greu sa reproduceti data viitoare reteta exacta, dar va fi o incercare si poate ca merita sa va jucati un pic asa :).

      Evident , puteti folosi si o lingurita, sau un set din acela de linguri de metal pentru gatit, volum american: tablespoon, 1/2 tablespoon, teaspoon, 1/2 teaspoon, 1/4 teaspoon.

      personal, recomand un cantar de precizie (macar cu precizie de o zecimala, daca nu doua zecimale). Cantarul de bucatarie clasic nu este indicat pentru ca are o marja de eroare foarte mare , neindicata in cosmetica :)

      Ștergere
    2. si inca ceva: neaparat totul se topeste la bain marie. NU direct deasupra flacarii

      Ștergere
    3. Multumesc frumos :)

      Ștergere
  6. Claimuri = pretentii, afirmatii. Sa invatam romaneste cu Alex.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Politia limbii romane in actiune!

      Mersi,Alex! nu e vorba ca sunt tampitica sau delasatoare, dar, lucrand toata ziua in engleza, ma trezesc pur si simplu ca nu imi vin in minte sinonimele in romana :D Posibil ca, de la acest mesaj al tau, sa nu mai uit niciodata :))))

      Ștergere
  7. Pe incercate-lea, amestecul de ceara de albine si ulei (de masline in cazul meu) vindeca foarte repede si fara a lasa cicatrici, arsurile. Eu am crema din asta facuta "la ochi" in casa. Nu cred ca ar merge pe ten, eu nu as pune asa ceva pe fata insa am vazut minunile pe care le face in cazul arsurilor (de ulei incins, soare etc.). Apropos, dupa ce am dat cu ea nici senzatia de arsura de pe piele nu mai este asa de intensa.

    Nu cred ca as da atat de multi bani pe un lucru atat de simplu de facut. "Reclama sufletul comertului" suna un promo acum 20 de ani...

    Felicia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Felicia! :)

      combinatia este minunata , asa este. Si usor de facut acasa, nu e nevoie sa dam 100 de lei pe un borcanas. dar, pentru cine este anti-talent sau nu are timp, e si varianta asta :)

      Ștergere
  8. A aparut pe iherb o alternativa muult mai ieftina a acestui produs
    http://www.iherb.com/Madre-Magic-All-Purpose-Skin-Cream-4-oz-113-g/51815

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Eliza!

      Dragut - eu sunt insa de parere ca ne putem face cu drag o replica a acestui produs in caldura caminului nostru :)

      Ștergere
  9. Eu cred ca ar trebui totusi sa folosim produsul inaine sa spunem ca e doar marketing. Ingredientele sunt banale, dar bune. Solutiile cele mai eficiente sunt si cele mai bune. Mi-am comandat o mostra de la ei de pe site pt ca mi-a starnit interesul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Julie, nu spundecat ca este marketata mult prea agresiv. Nu face miracole iar ingrediente prezente in cantitati infinitezimale sunt puse pe eticheta... Mi se pare un pic de înșelătorie aici . Aceeași crema se poate face home made ușor si ieftin. Nu zic ca nu poate fi buna pentru anumite tipuri de ten, am scris asta, dar nu e miraculos. E pur marketing si aceleași rezultate se pot obține cu un produs făcut in casa. Si chiar cu unul mult mai bun.

      Ștergere
  10. Eu cred totusi ca ar trebui sa incercam un produs inainte de a spune ca nu e bun sau ca e doar marketing. Ingredientele sunt banale, dar sunt bune. Solutiile cele mai eficiente sunt de fapt cele simple. Eu mi-am comandat de la ei de pe site o mostra pt ca mi-a starnit interesul acest produs.

    RăspundețiȘtergere
  11. Macar ati incercat crema?! sunt contra reclamelor ce promit multe si nici nu sunt adepta cremelor scumpe dar in iarna,citind revista Bazar am dat din intamplare peste o monstra a acestei creme .. eu am un ten foarte probblematic..uscat,sensibil,iritabil .. am aplicat crema pe fata doar de 3 ori(atat mi-a permis monstra la momentul respectiv) si chiar am fost mai multumita decat am fost vreodata de fata mea !!!! eu una va recomand din suflet crema,dupa folosire chiar cred ca isi merita banutii :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anonim,

      Nu, nu am folosit-o si nici nu as avea de gand, pentru ca stiu exact ce contine , cum se poate face acasa si ce efecte dezastruase ar avea pe tenul meu.

      Nu vorbim despre creme scumpe aici. Aceasta nu este o crema-emulsie, ci un unguent gras. Daca mi-ati fi citit cu atentie review-ul, ati fi remarcat ca NU o recomand tenurilor grase. Dumneavoastra aveti un ten uscat, care nu are capacitatea de a limita pierderile de apa transepidermale si de aceea cremele grase sau emoliente aduc beneficii. Tenurile normale si grase si cele cu tendinte comedogenice pot avea probleme.

      crema NU este magica, este banala. Review-ul meu se referea si la claimurile exagerate de marketing. Va puteti face si dvs acasa o crema similara, la o fractiune din costurile produsului original.

      Faptul ca un produs este banal nu il face si prost, intr-adevar. Doar banal. Simplu. Si pentru unii poate fi eficient, dar NU suficient. E ca si cum ati manca toata viata doar broccoli, pentru ca broccoli este sanatot. Corpull nostru, ca si tenul, are nevoie de ceva mai mlt decat un singur ingredient minune.

      si ca sa conchid: va multumesc ca imi recomandati crema, sunt sigura ca pe dvs va face sa va simtiti bine. Insa, atata timp cat nu imi cunoasteti tipul de ten si probleme cu care se confrunta, nu este indicat sa imi recomandati ceva ce va merge dvs bine, pentru ca mie s-ar putea sa imi creeze mai multe probleme. SI ma refer nu doar la mine, ci la oricare din prietenele dvs. Inainte de a face o recomandare, ar trebui sa stiti ce tip de ten are prietena dvs., ar trebui sa stiti ce ingrediente i s-ar potrivi si, eventual, daca ar putea sau nu avea o reactie alergica. Altfel, sfatul dvs bine intentionat poate avea efecte neplacute :-(

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.