miercuri, 6 februarie 2013

Ce mi-am mai facut - Mascara Maro



Da, stiu, va era dor de mine :)

Am fost extrem de ocupata in "viata reala" asa ca de blogosfera nu am mai avut timp nici cat negru sub unghie in ultimele saptamani. Nici de laborator nu a mai fost timp , norocul meu ca imi facusem deja un stoc serios (care s-a imputinat vazand cu ochii!) de produse cosmetice. Probabil ca luna aceasta lucrurile vor sta un pic mai bine.

Am ramas fara mascara de ceva vreme. Favoritul meu - un mascara eyeliner effect (sau asa ceva? niciodata nu retin numele) de la Bourjois. Pe care nu l-am mai gasit pe piata. Evident, mereu noi formule , cele din "colectia trecuta" dispar, pacat ca mai sunt persoane ca mine care jinduiesc dupa cine stie ce culoare, perie sau efecte. Dar sa trecem peste asta.

Mi-am luat inima in dinti si, dupa ce acum multe luni o cititoare ma intreba daca mi-am facut propriul mascara si daca am vreo reteta, ei bine... a venit timpul sa spun DA! am facut, iata prima mea incercare. Evident m-am inspirat din mai multe retete si am facut una care sa mi se potriveasca mie. Si, pentru ca este foarte greu sa cantaresti cu atentie cantitati mici (10 grame in total), si grabindu-ma dis de dimineata, am mai "scapat" pe ici pe colo un pic de produs in plus...

Ei bine, avem cam asa - in grame

  1. extract de bambus: 1g
  2. proteine hidrolizate de ovaz: 0,2g
  3. apa plata: 3,15 (cred ca am adaugat 4,15 in total, dorind sa acopar si pierderile datorate de evaporare)
  4. guma acacia: 1g
  5. ceara candelilla: 0,4g (am vrut sa pun doar 0,2g dar ma grabeam si mi-a tremurat mana nepermis de mult )
  6. oxid negru: 0,5g
  7. oxid maro: 0,5g
  8. ulei de ricin: 2g
  9. emulsifiant: 0,7g
  10. keratina: 0,5g
  11. colagen vegetal: 0,2g
  12. conservant: 0,05g

Procederul de fabricatie (manufacturare, de fapt): asemenea unei lotiuni - cele care sunteti deja familiarizate cu acest proces nu cred ca aveti nevoie de mai multe explicatii. Produsul ieste foarte vascos si necesita o seringa de unica folosinta (neaparat sterila, din punga ei, pentru a nu introduce si alti contaminanti in recipientul sterilizat), multa rabdare si nervi. Pentru ca este greu sa extragi pasta incapatanata din recipientul in care ai amestecat-o.


Pe site-ul elemental exista catva retete pentru manufacturarea de mascara, daca vreti sa va faceti propriul produs va invit sa le cititi cu atentie.

  • Pot sa fie schimbate ingrediente cu ce aveti in stoc - atentie insa la emulsifianti, alegeti un procent care sa va ofere o consistenta suficient de vascoasa. Eu am ales un emulsifiant care are INCI: Potassium olivoyl hydrolyzed wheat protein, cetearyl alcohol, glyceryl oleate, glyceryl stearate, potassium hydroxide.
  • In cazul conservantului, consultati fisa tehnica si folositi procentul recomandat. 
  • Nu folositi mascara mai mult de 3 luni de zile datorita faptului ca introducem constant posibili patogeni in produs (peria atinge genele si apoi ajunge iar in mascara)
  • Nu inlocuiti guma acacia cu alta guma decat daca stiti bine ce faceti - trebuie sa obtineti acelasi efect pe gene, textura etc.
  • Keratina, colagen vegetal, extract de bambus, proteine hidrolizate de ovaz - la limita toate pot fi inlocuite cu o cantitate corespunzatoare de apa sau cu alte ingrediente water soluble ce se pot aplica pe gene - totul depinde de lista voastra de ingrediente
  • Uleiul de ricin poate si el sa fie inlocuit cu altele (ulei de prune, olina de shea etc) in functie de preferinte
  • Va puteti juca cu oxizii (puteti crea orice combinatie de culori va trece prin minte). Atentie insa, mixati foarte (FOARTE) bine pigmentii, asa incat sa obtineti o dispersie cat mai uniforma.
  • Sterilizati cu atentie recipientul. Eu am folosit ethanol si nu a fost intelept - s-a crapat manerul. Data viitoare voi folosi alcool sanitar 70%. Si, atunci cand voi refolosi recipientul, il voi spala cu apa cat mai calda si sapun, il voi clati, lasa la uscat si spala si cu spirt. Tub plus perie, evident :)
Rezultatul? Este o mascara ce imi pare extrem de naturala si, as indrazni sa sper, hranitoare pentru genele mele (datorita activelor incluse). Maro-ul este destul de inchis, nu pare nelalocul lui pe gene. Se aplica usor. Prima trecere - doar coloreaza genele fara a le incarca defel. Am insistat cu doua-trei aplicari succesive si se vede un mic efect de volum, fara a arata insa de prost gust. Data viitoare cred ca o sa incerc o singura aplicare, pentru ca imi place foarte mult stilul cat mai natural si neobservat, desi nici cu 3 aplicari nu e rau. Produsul cu care m-am stropit si pe mana in cadrul manufacturarii s-a spalat usor cu apa calduta , deci mascara nu este waterproof. Data viitoare ma gandesc sa experimentez si adaugarea unui silicon in produs. Pentru glide si protectie :). Astept sa vad daca pana diseara se "faramiteaza: de pe gene - eu sper sa fie rezistent!


V-a placut? spor la lucru!

***LATER EDIT***

Dupa o zi de purtare, am remarcat mici mici bucatele de produs scuturat de pe gene. Nu stiu daca au fost datorita compozitiei care nu tine suficient (am avut mascara de firma care cadea MULT mai mult) sau daca am dat eu pe la ochi cu mana. S-a curatat extrem de usor, si pentru mine asta conteaza mai mult (a propos, la oglinda cu mana s-au puut lua micile punctulete de produs foarte usor, fara sa se mozoleasca zona de sub ochi). Eu imi sterg mascara ce nu este waterproof dand cu degetele ude pe gene, ca si cum as vrea sa apuc ceva de pe ele, de la baza la varf. cand degetele sunt curate atunci vin cu spuma. Este important la metoda mea ca mascara sa nu fie prea aderenta la gene, pentru ca altfel risc sa trag de acestea si sa le smulg. Aceasta mascara iese imediat ce este udata, si asta imi place - e fix genul meu de produs :)

Maine o sa incerc sa fac poze mai profi cu 0 straturi de mascara, 1,2,si apoi 3.

Si stay tuned, vreau sa imi fac si tratament pentru gene, de seara - ce ziceti, v-ar tenta? ;)

12 comentarii:

  1. Foarte interesant!
    Eu as fi vrut sa vad si niste fotografii cu rimelul aplicat pe gene.
    Cand ai timp ar fi interesant sa le adaugi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu - dar am facut o poza in graba si am taiat-o. asa-i cand nu ai la dispozitie decat un banal telefon, nu ai calitate a pozei.

      as mai mentiona ca in general imi place intimitatea pe blog, nu vreau sa imi expun poze cu frumosul chip :))

      p.s. daca dai refresh intr-un minut o sa vezi o poza amarata :))

      Ștergere
  2. ce frumos! esti foarte indemanatica si pasionata, ador sa te citesc! mult spor la treburile din viata reala, noi te asteptam cu drag sa mai scrii!

    mascara e produsul meu de make-up indispensabil, e bine de stiut o reteta pentru a-l recrea, multumim! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Milena! deocamdata sunt multumita de reteta, dar nu garantez ca o sa o repet curand - e prea tentant sa experimentez cu alte formule, culori, texturi :)

      Sa imi spui si mie daca o sa faci reteta, sunt curioasa cum iti va iesi ;)

      Ștergere
  3. Sa stii ca am vazut mascara "de firma" mai scumpe si care arata mult mai urat pe gene decat ce arati tu in poza :) De curiozitate, genele tale sunt curbate natural sau e efectul rimelului?

    Oricum, felicitari, mai asteptam "experimente" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He he , ce dragut compliment!!!!

      Cat despre gene - le am un pic curbate, dar nu as spune ca sunt prea curbate. Oricum, nu sunt drepte, asta este sigur. O sa fac maine, pe lumina (daca am timp) si dis de dimineata cateva cadre: gene fara produs, cu o aplicare, doua aplicari, trei aplicari.... Am pus si update in post :)

      Ștergere
    2. Citit update, asstept cu nerabdare tratamentul :D

      Ștergere
  4. Ce tare! Presupun ca se pot face si colorate altfel, nu? Am avut eu unul turcoaz mai demult, dupa care suspin si acum ...
    Inca mai folosesc spumita de la tine, e f spornica, nu ma asteptam sa tina asa mult dupa obiceiul meu de a termina rapid gelurile de curatare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha :-)) ma bucur ca inca o folosesti :D

      Se pot face in toate culorile, totul e sa ai pigmenti si rabdare :). Procesul de strecurare a produsului IN tub este ingrozitor, marturisesc. conservantul se adauga la o temperatura scazuta, cand compozitia este deja foarte vascoasa. E un procedeu indelungat si messy si nu am putut sa pun tot produsul inauntru, am mai ramas cu ceva -ceva si pe dinafara :D. DAR imi place rezultatul. Acum scriu un update in articol ;)

      Ștergere
  5. Nu-mi vine sa cred ca-ti faci si mascara. Te felicit ! Cata rabdare! Eu nu am nici pentru creme, dar nici nu ma pricep. Asa ca las asta celor pasionati cu adevarat, ca tine. Te inteleg f bine cu intimitatea de blog, desi mi-as dori (ca si alte cititoare) poze mai multe.
    Oricum, faci niste minunatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, nici mie nu imi vine sa cred ca mi-am facut mascara :)) a fost un proiect amuzant si foarte mazgalicios :))) multumesc pentru aprecieri, o sa imi mearga bine azi :D

      Ștergere
  6. Mi se pare super tare să-ţi faci propriul rimel!

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.