sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Ce pun eu pe fata?






De la o vreme sunt foarte grijulie cu ce pun pe pielea mea, incercand sa evit cat pot iritantii. Si sa pun mana pe chip, ceea ce imi iese foarte rar, pentru ca e ca un tic pentru mine sa imi verific textura pielii :). Daca aveti vreun sfat despre cum sa imi opresc acest tic (precum si cel de a imi trece mana prin par, care ma face sa il spal la doua zile, spuneti!). Evit parfumurile de orice fel, cu trei exceptii: uleiul esential de musetel roman (mai rar, ce-i drept), extractul CO2 de musetel si extractul CO2 de galbenele. Ultimele doua chiar m-au ajutat sa imi vindec niste rani destul de deranjate si usturatoare. Rutina de ingrijire , refacuta cu ajutorul sfaturilor Corinei si ale Paulei Begoun, mi-au facut destul de mult bine.

Poate ca pentru unii aceasta "dieta" poate parea destul de drastica. Poate ca majoritatea uleiurilor esentiale folosite intelept si in cantitati mici (1-2 picaturi la 30-50 ml) nu reprezinta o amenintare fatisa, reprezentat mai putin de 1% concentratie (daca , de exemplu, 35 de picaturi fac 1 ml, atunci o picatura inseamna 1/35 ml.... deci mult sub 1%), cu toate ca majoritatea contin componente clasificate ca potentiali alergeni. Chiar daca nu toti suntem vizibil alergici, cred ca sa te feresti de potentialul alergic (chiar nemanifestat la propria persoana) poate fi un lucru bun. Desigur, fiecare poate alege ce sa isi puna pe piele, evident - eu inca ma parfumez, inca pun parfumuri in balsamul sau serumul pentru par, in cremele de corp si de maini :). Pe fata sunt cel mai stricta...

Si ce pun eu pe fata? Cam iata - fara pozele produselor.

Dimineata
- curatare blanda cu replica pe care am facut-o eu acestui produs Paula's Choice pe care am facut-o si de care sunt foarte multumita
- exfoliant BHA 2% gel (Paula's Choice)
- toner as folosi, doar ca nu am avut timp sa imi fac unul, dar pandesc momentul pentru a imi "coace" acel CE Ferulic serum
- hidratare cu o crema destul de fluida pe care o am in teste inca si pe care o voi modifica un pic, continand multa vitamina C si alte ingrediente antioxidante (extract de lemn dulce, extract de arctium lappa, extract de ceai verde, alb si cyclopia intermedia), pe langa ulei de castravete, squalane si coenzima Q10, pantenol si glicerina (si nu mai stiu restul ingredientelor pe dinafara  acum :) ). Lasa pentru cateva minute o usoara senzatie lipicioasa, dar aceasta nu se mai simte dupa scurt timp si chair simt ca pielea mea o duce mai bine la nivel de hidratare
- daca am chef si stau in casa doar, aplic 3-4 picaturi dintr-un serum uleios, a carui compozitie este iarasi pierduta in negura vremii (era parte a unui test, amestec de uleiuri cu procent foarte mic de acid oleic, imbibat cu 7% vitamina C si ceva coenzima Q10 si vitamina E)
- SPF 30 de la Paula's Choice, spray pe baza de silicon, nu se mai comercializeaza ... sper sa scoata un inlocuitor la fel de bun ..

Seara
- curatare cu acelasi produs de dimineata
- exfoliant AHA 8% gel (Paula's Choice)
- crema de mai sus - pana ce o termin
- serum uleios (mix) sau 3-4 picaturi de ulei de rodie.

Ocazional
- Brevoxyl 4% benzoyl peroxyde - daca se intampla sa apara pustule
- gomaj 1 minut cu bicarbonat de sodiu fin usor umezit - nu prea imi place gomajul cu ulei, dar poate o sa il incerc din nou
- masca - emulsie cu argila verde si argila bentonite, cu umectanti si antioxidanti
- crema pentru depigmentare (nu o am la indemana acum, nu ii stiu numele pe dinafara, este de la Clairial parca si ingredientul cheie este kojic dipalmitate. spun ocazional pentru ca are o textura emolienta , prea emolienta pentru gustul meu, si nu imi place prea mult... cred ca o sa migrez spre un produs Paula's Choice)
- unul din cele trei serumuri Paula's Choice (mai putin cel pentru ten uscat).

In jumatate de an de cand aplic aceasta rutina, rezultatele sunt spectaculoase. S-au mai schimbat cremele hidratante si crema cu SPF (vara aplic SPF 45 very water resistent), dar in principiu rutina este aceeasi. Exfoliantii fac minuni, jur. Porii arata mult mai bine, punctele negre sunt mai usor de evacuat, nu mai am decat f f rar puncte albe, pustule apar mai rar si indeobste pe fond hormonal.

In rest - nu mai sunt atat de agresiva cu tenul, ceea ce va recomand cu caldura. Iar cand ma apuca (si maapuca des totusi) sa mai curat porii sau sa evacuez o pustula care sta sa "explodeze", o fac mereu cu degetele aratatoare invelite in servetele. Impactul asupra pielii este incredibil redus astfel, inainte mereu umblam cu urme de unghii si piele ranita. Acum, si sub efectul BHA-ului, doar un pic de apasare / strangere si totul este gata. Mai folosesc uneori , pentru a nu rupa pielea, un ac de seringa (de unica folosinta, evident, pentru a ma feri de contaminare).

Ce NU mai pun pe fata?
1. produse parfumate - in afara celor mentionate mai sus
2. produse prea emoliente (am un ten gras, cu destul de multi pori largiti si puncte negre, cremele emoliente imi provoaca doar neplaceri)
3. tonere si lotiuni "astringente". Adica avand printre primele ingrediente alcohol, alcohl denat. M-am saturat sa am fata rosie si sa ma piste. Singurele piscaturi le am acum de la acidul glicolic, iar beneficiile surclaseaza aceasta usoara iritatie de cateva secunde.
4. nici un produs "de la raft" fara sa ii citesc lista de ingrediente, eventual sa o pozez sisa o studiez acasa. De fapt, de cand imi fac singura produsele, rar mai cumpar ceva. Ceea ce cumpar mai sunt produse de machiaj (desi o fac suficient de rar) si produsele paula's choice (SPF si exfolianti mai ales, serumuri mai rar - sunt scumpe totusi, desi foarte bune)

Am trecut prin epoca uleiuri esentiale si ape florale, m-am si iritat de la cateva (iar pe acea vreme nu stiam ca ce simteam eu era iritatie :) ). Acum le mai tin in dulap pentru ca planuiesc sa ma mai joc cu ele in alte produse (maini, pasta de dinti, unghii poate, par, corp, deodorante, creme pentru picioare sau parfumuri). Pentru ca le iubesc totusi :) Dar nu pe fata... desi uneori mi-e dor de un produs parfumat :)

Gata. Mi-e somn :) Zilele viitoare poate ma invrednicesc sa va descriu cleanserul meu cremos, fragrance free, cu care ma impac atat de bine ;). Tot zilele viitoare ma paste un toner cu niacinamide si acid ferulic, precum si serumul cu vitamina C, E si acid ferulic. Si alte serumuri uleioase cu vitamina C :) Si, poate, samponul solid la care ma tot chinui de catva timp. Si poate spuma de curatare (tot a fetei, am folosit-o pana acum cateva luni), care acum este spuma cu care o spal pe fie-mea. Si cate si mai cate :-)







sursa imaginii aici

5 comentarii:

  1. Eu abia astept sa ne spui despre spuma de curatare.Acum folosesc ceva de la Dr.Soleil, dar am vazut pe beautypedia ca are cateva ingrediente cam rele, si caut ceva mai bland.De cateva zile ma gandesc sa incerc sapunul moale vegetal de la Hofigal.Am auzit ca e bunicel pentru spalarea tenului si ca e bland.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ana-cea-Fermecata!

      O sa ii vina si randul spumei, azi pregatesc alt articol, nu mai aveam rabdare si mi-am facut o masca pentru fata - sunt inca in teste cu ea :)

      Eu de la o vreme nu ma mai spal cu sapun pe fata. Orice sapun handmade are un pH undeva in jurul valorii 10 (in nici un caz mai jos de 8, ma refer la sapunul facut prin saponificarea la rece sau la cald a uleiurilor vegetale in prezenta solutiei de NaOH), asa ca am decis sa pun pe fata produse cu un pH cat mai apropiat de cel al pielii catalogata "normala" (am citit articole care spun ca acest pH este cca 5,5, altele care spun ca este 6,5-7, inca nu mi-am dat seama care spune adevarul, stiu doar ca pielea este usor acida, asa ca am considerat pentru mine valori intre 5,5 si 6).

      Exista pareri impartite despre sapun, ca este prea bazic (desi, daca dupa aceea folosim un produs cu pH mai mic, apropiat pielii, poate acel "rau" facut pielii nu este atat de mare), ca acele ingrediente care il fac sa fie solid (sarurile acizilor grasi, probabil, ca altcva in afara de ele nu vad ce anume) , desi sapunul este un produs rinse off, pot bloca porii. Eu nu am patit sa am pori blocati de la sapun, car ce-i drept, eu am inceput rutina cu exfolianti o data cu schimbarea sapunului cu o spuma de curatare, deci... nu sunt tocmai un tester de incredere :) Plus ca anecdotele nu tin loc de studiu stiintific :)

      Poti sa imi dai si mie link catr eacel produs de la dr. Soleil? :)

      Ștergere
    2. Acum vad ca m-am repetat cu acel cuvant "bland" :))
      Asta este link-ul, dar nu gasesti ingredientele.Ti le voi laa eu diseara pentru ca nu sunt la calculatorul meu, si le am acolo stocate.E ok asa?
      http://www.drsoleil.eu/ingrijire-ten/10-crema-depilatoare-viviana-cu-mar-5943065000552.html (link-ul el bun asa cum il vezi.E o problema de la site,cel putin asa mi-a spus PR-ul).
      Pot sa-ti spun doar ca are alcool, benzyl alcool si un methiisoazolinone (sau ceva asemanator).In rest celelalte ingredientel sunt ok.
      Am sa ma uit si la ingredientele de la Hofigal si daca vrei ti le spun.
      Eu daca nu ma spal cu ceva pe fata, am tenul foarte gras toata ziua si nici fondul de ten sau crema nu intra in piele.Sunt in cautare de ceva care sa nu usuce foarte tare si sa nu-mi cauzeze iritatii.Am incercat in vara Vichy Normaderm si mi-am distrus tenul.M-am umplut pe obraji de cosuri in piele, dureroase si foarte mari.EU pana atunci nu am avut cosuri decat pe frunte si pe nas puncte negre, dar pe obraz niciodata.Si m-am mai si ales cu o iritatie in jurul nasului.Acum a disparut.Cred ca sunt ok produsele care le folosesc, dar cand m-am spalat pe fata doar cu sapun lichid (nu aveam altceva la indemana) iar imi reaparusem deci trebuie sa urmaresc ingredientele la ce am folosit pana acum.

      Ștergere
    3. Am auzit si eu la cateva persoane ca folosesc sapunul moale de la Hofigal pe ten, este sapun de potasiu, nu de sodiu, este lichid,eu l-am folosit ca sampon o vreme. Este si acesta nerecomandat, cum e sapunul solid?

      Ștergere
    4. Buna, Andra!

      Sapun de potasiu sau de sodiu, tot prin saponificare se obtin sarurile respective, iar pH-ul produsului nu poata cobori sub 8, din ce am citit eu. Cand o sa am timp si bani pentru teste, o sa imi fac niste sapun lichid (sau daca nu am timp o sa cumpar) si o sa ii masor pH-ul :)

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.