vineri, 7 septembrie 2012

Silicone Power: Basic primer turning better!

Nu obisnuiesc sa folosesc produse de machiaj decat arareori, si atunci merg pe variante foarte foarte simple: fond de ten, machiajul ochilor, si gata. Fara blush sau ruj. Si pana acum cateva zile nu am folosit un make-up primer. Am cumparat unul de la Sephora (SEPHORA smoothing primer), 25 ml. extrem de simplu: dimethicone, dimethicone crosspolymer, phenoxyethanol (nu sunt 100% convinsa ca am retinut ingredientele, o sa corectez cand ajung acasa lista - nu stiu sigur daca nu era si un cyclomethicone pe acolo :) )

Primerul este foarte simplu formulat, fara nici un fel de iritant, dar si fara nici un fel de alt ingredient care sa aduca un plus de beneficii pielii. Un antioxidant, sau un ingredient propriu pielii (sa le numim deci skin-identical, suna mai frumos in engleza) sau ingredient cell-communicating (aici chiar nu am gasit o traducere frumoasa in romaneste). Are doar silicon si conservant. 

Folosit pe fata, lasa o senzatie matasoasa, pregateste pielea pentru aplicarea produselor de machiaj, insa nu face nimic altceva. Nu matifiaza, de exemplu - iar pielea mea cu exces de sebum ar dori sa beneficieze de un asemenea plus. Asa ca am pornit la imbunatatirea lui, despre care o sa va vorbesc mai jos. Deocamdata o sa va spun de ce am inceput eu sa folosesc primer-ul :)

Totul a pornit de la dragostea mea netarmurita pentru siliconi. Cyclomethicone, Dimethicone si variatii. Imi plac pe par, si imi place cum ii simt pe piele. Am un ten gras si textura lor este minunata. Am cateva serumuri care imi bombardeaza piela cu antioxidanti, si care sunt bazate pe siliconi. 

 

Dimethicone spre exemplu este printre putinii agenti oclusivi aprobati de FDA (pe langa alantoina si untul de cacao). Ce face? Ajuta la reducerea pierderilor de apa transepidermale (TEWL in engleza, trans epidermal water loss)

Dimethicone este un silicon solubil in ulei, non volatil, folosit in produsele de ingrijire a parului, dar si in alte produse de ingrijire corporala. Sta la suprafata pielii si formeaza un film protector, avand in acelasi timp si rolul de a nu lasa ingredientele benefice pielii sa se "piarda" (de ce imi vin in minte aceste descrieri doar in engleza?). Este si un agent de lubrifiere, emolient, "carrier". Pentru par - este minunat pentru a reduce frecarea, imbunatateste pieptanatul (ud sau uscat), si il veti gasi in produsele anti-frizz. Ca si vascozitate, poate fi fluid, precum apa, sau vascos  ca mierea, de exemplu. Cu cat este mai putin vascos acest ingredient, cu atat se va intinde mai repede pe piele sau par.

Produsele care contin dimethicone lasa pe piele o senzatie catifelata, matasoasa, se intind usor. In general , se foloseste in proportie de 2-5% in produsele de ingrijire a corpului si parului (emulsii, sampon, balsam), si nu este potrivit pentru tonere, de exemplu (fiind solubil in uleil)


Cyclomethicone este tot un silicon ( veti gasi mai multe tipuri de cyclomethicone, toate pornesc de la o structura ciclica, dupa cum le spune si numele, bazata pe siliciu - le recunoasteti dupa INCI %siloxane - de exemplu  Decamethylcyclopentasiloxane, care este tot cyclomethicone). Cyclomethicone este un silicon incolor, inodor si volatil, insa, spre deosebire de apa sau alcool, cand se evapora nu lasa o senzatie de "racorire". Este foarte folosit si el in produsele de ingrijire a parului (serumuri, balsam de par, parfumuri, deodorante). Este solubil in ulei, la fel ca si dimethicone. Datorita faptului ca se evapora si se intinde usor pe piele sau par, este folosit pentru a livra cat mai uniform alte ingrediente benefice pielii, dupa care se evapora si lasa si el o senzatie matasoasa pe piele.

Deoarece exista mai multe tipuri de cyclomethicone, acestea au si puncte de evaporare diferite. Unele pot sa fie incalzite, altele nu prea. Depinde de la cyclomethicone la cyclomethicone. Majoritatea insa nu se trimit pe calea aerului, datorita acestui "flash point" scazut (daca se stocheaza in cala avionului langa o sursa de caldura, se pot evapora, in recipient presiunea va creste pana cand acesta va exploda).

Siliconii au o molecula prea mare pentru a fi absorbiti in piele, nu blocheaza porii, insa fiecare tip de ten poate raspunde diferit la contactul cu ei. Eu ma simt excelent, nu imi simt tenul incarcat, insa daca folosesc un produs de tip serum pentru varfuri si pun prea mult, parul meu isi va pierde din volum, pentru ca are firul foarte subtire oricum - trebuie sa am mare grija sa nu exagerez, mai ales daca acel produs este un balsa mde par, ce deja contine ingrediente care vor adera la firul de par - agenti de conditionare, panthenol, proteine de ovaz si dimethicone). 

Pe foarte foarte scurt, am compilat cateva din informatiile pe care le detin despre cei doi siliconi pe care ii iubesc :). Nu am pretentia ca acesta este un tratat stiintific, exact aceleasi lucruri pe care le-am scris aici i le-as explica de exemplu celei mai bune prietene care habar nu are chimie. Asa ca sa nu va suparati daca nu va scriu un tratat , ok? :-)

Si revenind la primer-ul de la Sephora.... Pentru ca are toate calitatile sa fie un produs care ar putea livra ceva pielii si ar putea sa stopeze pierderea de apa, am zis sa mai includ ceva pentru pielea mea . Si m-am gandit la matifiere si antioxidanti. Ce am facut? Extrem de simplu: dupa aplicarea produselor din rutina mea zilnica de ingrijire, pun in palma urmatoarele ingrediente:
1. un varf de cutit de pudra de seva de bambus micronizata (denumita si "siliciu vegetal" - siliciul este unul din ingredientele folosite in make-up pentru a conferi tenului un aspect mat)
2. cateva picaturi de dilutie de extract CO2 de vanilie in ulei de cocos fractionat (un ulei foarte lejer pentru piele, iar extractul de vanilie are proprietati antioxidante, nu mai zic de parfumul sau dulce !)

Dupa ce am amestecat asa, "romaneste", cu degetul (curat) cele doua materii prime, am adaugat si o pompita de serum si am continuat omogenizarea. Rezultatul? Serumul arata deja opac, are o culoare usor maronie (multumita vaniliei), iar aplicat pe piele este un deliciu olfactiv. Si, dupa ce se intinde bine, se simte deja (si se vede) efectul matifiant.

Din pacate nu pot sa va spun pentru cate ore se va pastra. Tenul meu este foarte gras, iar acum la ora 13:00,  daca trec usor mana peste fata, simt un pic catifelara lasata de produs. Nu am fata o balta de ulei, are un usor aspect mat, ceea ce ma multumeste. Desigur, pentru un efect mai de durata sau mai eficient, mi-am mai cumparat inca un primer fara iritanti, despre care o sa vorbesc cu alta ocazie.

Mi-am zis deci ca pot lua un produs relativ ieftin fata de alti primeri (45 RON) si, cu materialele pe care le am in casa, sa profit de calitatile dimethiconei, ale pudrei de seva de bambus si ale unui alt ingredient uleios la alegere (maine o sa incerc poate cu ulei de merisor sau de castravete, cu o picatura de Q10 si bisabolol!). Distactia continua deci, si m-am gandit sa va spun si voua despre experimentul meu, o data cu cele cateva informatii extrem de generale despre cyclomethicone si dimethicone :)


p.s. exista is o varianta de primer de la Sephora imbunatatita, poate o incerc pe viitor :)











2 comentarii:

  1. Deci spus mai simplu, pentru neandhertalieni ca mine, primer-ul este un fel de Coccolino pentru mutra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha ha, Alex, nu neaparat :)) Cocolino te face moale si pufos. Primer-ul este destinat uniformizarii si (eventual) matifierii tenului, fie ca il pregateste doamna pentru aplicarea unui alt machhiaj, fie ca doreste ca machiajul sa stea mai bine si mai mult, fie ca doreste sa compata putin luciul cauzat de productia de sebum. :)

      Trebuie sa recunosc ca am ras cu lacrimi cand am citit comparatia cu Cocolino :-)) foarte tare :-))

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.