vineri, 24 august 2012

Despre cosmetice făcute cu propriile mâini...

Am ezitat mult dacă să deschid sau nu acest subiect. În principal pentru că la noi în ţară, handmade-ul se consideră a fi un mod uşor de a face bani fără prea mult studiu. Adică furând nişte reţete şi schimbând apoi Ion cu Gheorghe, ca în celebrul banc cu examenul la chimie.

Am început să îmi prepar cosmetice acasă pornind de la o nevoie imediată, şi anume o cremă pentru iritaţiile de scutec. Acolo unde sudocrem sau alte creme ce conţineau oxid de zinc nu m-au ajutat, o banală combinaţie de unt de shea, ceară de albine şi alte câtva unturi şi uleiuri vegetale au avut câştig de cauză. Şi apoi am început cu alte produse anhidre, săpun de casă, emulsii şi serumuri. Am o grămadă de ingrediente şi active cosmetice, îmi place să citesc despre ele şi despre modul optim în care se pot folosi. M-am înscris pe forumuri de discuţii, mai profi sau mai DIY şi , după doi ani de zile în care timpul liber a fost ocupat mai tot cu studiul, mi-am dat seama că de-abia am zgâriat gheaţa, ceea ce m-a cam speriat puţin. Este foarte multă informaţie, multă este inexactă şi din surse îndoielnice, iar dacă vrei să cauţi fără să ştii unde, ajungi mai des pe acele site-uri care promovează frica şi isteria in masă. Pentru că şi asta este o afacere, şi omul cumpără mai bine dacă este speriat că, făcând altfel, se poate îmbolnăvi.

A fost o vreme destul de îndelungată în care credeam şi eu că "uleiul de măsline e sfânt, dom'ne!" şi că toate "chimicalele" sunt rele. Că există conspiraţii la nivel mondial prin care să fim îmbolnăviţi pentru că punem pe piele conservanţi, că uleiul mineral e ca şi cum ai pune pe tine petrol, că siliconul e rău pentru că se foloseşte la implanturi sau la lipirea şi izolarea geamurilor, de exemplu. Că un anume surfactant este nociv pentru că este folosit la curăţarea suprafeţelor industriale. Că parabenii sunt responsabili de apariţia cancerului. Că dacă nu poţi citi denumirea unui ingredient cosmetic, nu trebuie să îl cumperi. Că dacă nu poti mînca, sa nu pui pe piele. Că totul se absoarbe în sânge, în proporţii ce variază în funcţie de site-ul pe care te uiţi. Că pe piele trebuie să pui doar unturi şi uleiuri, cel mai bine să fie nerafinate. Că natural e bine, sintetic e rau. Lista continuă. Dacă aţi trecut prin faza aceasta şi aţi rămas acolo, probabil că veţi închide această pagină şi veţi pleca mai departe - caz în care vă doresc tot binele din lume. Dacă aţi fost acolo şi v-aţi schimbat părerea, suntem deci în aceeaşi oală. Dacă nu aţi trecut pe acolo, ei bine, sunteţi norocoşi că nu aţi căzut pradă dezinformării prin frică. Aşa că poate că o să mai rămâneţi aproape şi o să mai dialogăm pe aici :)

După un an în care am fost speriată de toate relele de pe lume, şi în care pielea mea se simţea bine dar nu prea, am început să creez emulsii. Adică creme. Cu apă. Şi am început să învăţ ce înseamnă indredientele pe care le folosesc. Şi pe măsură ce citeam, mă făceam tot mai mică. Mi-am dat seama că îmi doresc să îmi schimb cariera, sau să fac nişte cursuri, şi nu în România, unde la cursurile de cosmetică atestate se învaţă nişte tehnici ce ţin de lumea de acum 50 de ani parcă, departe de nou şi inovaţie. Mai ştiţi despre acea zicală, cum că bunica nu s-a dat cu cremă şi uite ce naturală era ea , că femeile înainte arătau mai bine pentru că nu erau atâtea chimicale de pus pe faţă... Ei bine, câţi din noi am văzut cu ochii noştri asemenea cazuri? Câţi din noi ştim cum arărau mortalitatea şi bolile într-o lume în care lumea nu mergea la doctor, deci nu ştia că e bolnavă, deci.... noi acum credem că era sănătoasă? Nu cred ca era mai bine pe vremea bunicii, nu, nu mai cred asta. Cred că ar fi păcat să ignorăm uimitoarea ştiinţă care s-a strâns in ultimele zeci de ani, să o dăm la gunoi sub pretextul că ştim noi mai bine, fiindcă e toxic şi nenatural. Că oamenii de ştiinţă sunt evil bastards care nu se gândesc decât la profit. Folosindu-ne tot de ei dar doar atunci când ne convine, şi anume când ei demonstrează acele credinţe care ne servesc scopului propriu.

Aşa că... o să încerc să postez aici si despre ingredientele cosmetice, despre modul în care sunt folosite, analize ale diverselor produse cosmetice de pe piaţă - aşa cum le percep eu. Nu sunt chimist cosmetic, am doar ceva experienţă în formularea diverselor categorii de produse cosmetice, am citit şi citesc bloguri ştiinţifice, articole, forumuri. Nu sunt atotştiutoare, aşa că nu luaţi tot ce spun drept literă de lege. Take it with a grain of salt şi caută mai departe detalii. Şi fie ca unica ta sursa de informaţii să  nu fie EWG şi cosmeticsdatabase.... O să explic cândva, într-un post, de ce nu.

Dacă o să consider că merită efortul, o să public şi nişte reţete simple şi how to-uri pentru manufacturarea catorva produse simple. Prin "merită efortul" ma refer la posibilitatea ca cineva să copieze o reţetă (a propos, reţetele vor fi gândite şi eventual testate de mine, nu luate din alta parte) şi să o prezinte într-un blog sau magazin online ca fiind propria invenţie. Mai vedem, sunt încă destul de circumspectă.

O să încerc sp alternez articolele lungi cu cele scurte, de tip "ştiaţi că". În limita timpului disponibil.

Şi încă ceva: aici pe blog nu este democraţie, este dictatură. Dacă există comentarii tendenţioase, pur şi simplu nu vor fi aprobate. Polemicile sunt acceptate atata timp cât nu se trece la injurii şi la dat cu piatra. Este casa mea, dreptul meu să aleg cine îmi calcă pragul. La mine nu se bârfeşte. Dacă vorbim de bine sau de rău despre handmade, nu se dă nici un nume, nici un link, nimic. Cel mult o listă de ingrediente, dacă vrei să discutăm despre asta. Nici măcar numele (artistic sau nu) al produsului. Nu mai zic de numele producătorului. Complet anonimat, cu excepţia brandurilor cunoscute. Ca să nu avem apoi discuţii :)

În concluzie, dau startul unei categorii interesante în blogul meu despre Sânziene, floare magică vindecătoare şi Mătrăgună, plantă ce pe mulţi îi sperie ca fiind otrăvitoare. Guess what - mătrăguna este o plantă considerată magică în popor, cu un întreg ritual de culegere. Şi cu virtuţi foloste în medicină. Mătrăguna este dovada vie ca doza defineşte otrava. Principiu după care mă voi ghida atunci când voi vorbi despte cât este de toxic un ingredient cosmetic.


13 comentarii:

  1. awesome! la cat mai multe articole de gen! hip hip hooray!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să vedem ce iese, căci timpul este contra mea de cele mai multe ori :) Mulţumesc pentru încurajări!!

      Ștergere
  2. Eu ma ghidez dupa un principiu - "e un pacat sa nu crezi, dar e un pacat si sa crezi totul" :) iubesc produsele naturale, simple, pure... uleiurile si unturile vegetale, dar nu resping nici produsele cosmetice... important e ca pielea mea sa fie fericita cu ele.
    Si da, ai dreptate, din pacate multa lume a inceput sa vada in piata de cosmetice handmade o metoda de imbogatire rapida si s-a indreptat catre ea, fara prea multe cunostinte in prealabil... se iau cateva ingrediente si se amesteca dupa ureche, se ia cu copy/paste de pe alte site-uri lista de beneficii a ingredientelor, se face o poza mai de Doamne-ajuta si gata, ai obtinut un produs. Din pacate putini producatori chiar stiu ce fac... eu una folosesc produse cosmetice handmade, dar imi aleg cu mare grija persoanele de la care cumpar... le pun mai multe intrebari despre produse in prealabil, despre ingrediente, despre modul de obtinere...
    Astept cu nerabdare articolele ce vor urma :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Clarra, ai mare dreptate sa pu intrebari, sa cunosti persoana. Exista in lumea handmade si persoane care stiu ce fac, care citesc, care si-au gasit o nisa. Dar exista si profitorii ce vand masti cu suc de kiwi fara sa foloseasca un conservant :). Este minunat daca stii sa iti alegi "furnizorii", daca pot spune asa, si ar fi minunat daca si pentru lumea handmade din aceasta tara ar exista mai multe surse si resurse de informare.

      In lumea ideala, ar fi frumos ca fiecare din noi sa isi poata prepara acasa cele necesare, dar asta doar in conditii optime, si dupa studiu atent. Asta daca vrem inovare - daca nu, luam o reteta gata facuta, de pe un site, daca are review-uri bune e excelent. Problema e sa stim ce retete se potrivesc cu adevarat tenului nostru.

      Pentru ceilalti exista si producatori de cosmetice care au game de produse OK. Totul e sa cauti, sa te informezi, si sa nu cazi in extreme

      Ștergere
  3. Been there, done that! Eu fac parte din categoria celor speriati si ulterior prostiti de industria natural&organic&handmade.

    Realitatea este ca m-am confruntat ani la rand cu episoade de dermatita seboreica urata pe fata si pe corp si de fiecare data cand ma prezentam la dermatolog mi se spunea ca acea crema din comert pe care o folosesc eu (indiferent care era ea) este proasta si ca ar trebui sa cumpar dermatocosmetice + o crema cu cortizon si eventual o crema antifungica.
    Si ca nu voi scapa niciodata si ca toata viata ma voi chinui. Si ca o sa imi fie foarte rau vara de la caldura, iarna de la frig si ca probabil primavara si toamna inca voi mai trage dupa cele patimite in sezonul anterior.

    Asa ca nu ma simt vinovata ca am picat in plasa conspiratiei intergalactice ce are o singura solutie: organic/handmade. Si daca se putea sa fie emulsie organica din ulei de masline deionzat si neaparat fara conservanti era perfect.

    Intre timp am mai crescut. Problema mea s-a rezolvat altfel iar eu am realizat ca nu exista panaceul universal

    Si pentru cei care nu cred ii sfatuiesc sa lase emulsia (ceva de gen seminte de in fierte) fara conservanti in frigider timp de o saptamana. Dupa saptamana aceea vor cauta pe etichete parabenii si ii vor adora.

    Imi place foarte mult blogul, astept articolul despre EWG si cosmeticsafetydatabse

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, si ce comentariu lung scrisesem si cred ca i-am dat cancel :))

      Pe scurt, in afara de multumesc pentru vizita, draga Anonim, te inteleg perfect. Problema este sa intelegem ca in ambele tabere, si in "naturisti" si in "alopati" (categorii mari, generice, nu ma refer la medicina naturista si alopata, ci la doua tendinte opuse), exista atat oameni bine informati, cat si oameni slab informati sau prost informati. Exista tratamente "de fabrica" ce merg minunat. Exista tratamente "home made" ce merg minunat. Exista si opusul. Exista si amestecul celor doua. Ideea este sa fim temperati in afirmatii si credinte. Niciodata extremele nu pot duce la ceva bun.

      Spre exemplu, pana acum doua seri credeam ca nici un ulei pus pe fata mea asa, pe post de serum, nu se va purta bine, iar pana dimineat ao sa am o fatza plina de ulei. Aseara am incercat combinatia ulei de cranberry (merisor) si de castravete si... surpriza! combinata cu tratamentul anterior (curatare blanda, exfoliere cu BHA si serum cu retinol), fata mea arata excelent. Am incercat pe vremuri sa aplic ulei de jojoba, dar nu m-a ajutat. Poate ca acum, combinand cele doua tratamente anterioare (exfolierea si retinolul), jojoba sa fie MULT mai eficienta.

      Ai dreptate referitor la semintele de in, sau la cosmeticele ce contin ingrediente solubile in apa (apa, miere, pantenol, glicerina, suc de fructe, extracte din plante hidroglicerice) si NU contin conservanti. Sunt o invitatie deschisa catre ciuperci si mucegai. Am facut si eu un experiment candva, si am vazut mucegaiul crescand cu ochii - ce-i drept nu m-am obosit sa pun amestecul la rece :).

      Despre parabeni o sa scriu un articol cand voi avea timp - de fapt o traducere tip rezumat al unei serii mai largi de articole de foarte bun simt de pe internet :)

      Ștergere
  4. Abia astept sa vad cateva produse facute de tine. Sau exista deja dar nu le-am descoperit?
    Eu imbin uleiurile vegetale cu cosmeticele cumparate din comert, dupa ce ma documentez bine inainte si arunc un ochi si pe ingrediente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte bine ca te documentezi! Ai grija la un singur lucru - este foarte posibil sa adaugi prea multi emolienti in cremele respective. Daca ai un ten uscat/foarte uscat, s-ar putea sa nu fie probleme. Un ten gras cu puncte negre, predispus si la acnee, s-ar putea sa "tipe". Daca amesteci ulei intr-o crema, presupun ca este ambalata intr-un borcan, deci are o textura cat de cat mai "consistenta", deci este o sansa mare sa aiba destul de multi emolienti. Trebuie sa le vezi pozitia pe eticheta..

      Mai este o potentiala problema: in cazul formarii unei emulsii, se calculeaza mereu % de emulsifiant (sau emulgator, ingredientul care tine apa si uleiul la un loc, sau faza apoasa si faza uleioasa) in functie de % de grasimi folosite (unt, ulei, silicon). Este posibil ca, daca adaugi un pic prea mult ulei, sa destabilizezi emulsia si uleiul sa se separe. Mai ales in cazul unor texturi mai fluide.

      Eh, e mai complicat decat credem, insa ai putea incerca si urmatorul lucru: cand dozezi in palma o anumita cantitate de crema, picura 2-3-4 picaturi de ulei , amesteca si aplica cu palmele (CURATE) pe fata. Asta mege de minune daca ai o crema cu care te impaci in recipient airless sau cu pompita :)

      Ștergere
  5. Eu aplic un mix de uleiuri vegetale si dupa jumatate de ora sau mai mult aplic crema de seara, ea nu este preparata de mine, nu stiu sa prepar inca ceva "ca la carte". Am tenul mixt cu unele urme de acnee, folosesc Retin A si arata mai bine. Mi-au venit de curand mostrele de la Paula"s, sunt asa curioasa, doar ca inca nu am intrat in posesia lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Loredana,

      Daca acel mix de uleiuri este potrivit tipului tau de ten, este minunat :-) Fiecare ten este diferit si, evident, cu nevoi diferite. Asa ca daca iti prieste formula ta, by all means - continua :).

      Imi plac de la Paula exfoliantii si serumurile, mai ales cel cu retinol. retin-A nu am folosit, dar cred ca as avea si eu nevoie de el pentru cicatricile post acneice (DA, fac parte din tagma celor care nu se pot abtine de la a pune mana pe fata :). Sunt curioasa, ce volum are Retin-A si ce pret?

      Ștergere
  6. Retin A are 30 g dar este spornic pentru ca pun un strat f fin pe fata. Are 0,05% tretinoin. Pretul este aici: http://www.efarma.ro/products.php?id=967.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant blogul tau. Prima data am descoperit-o pe clarra, apoi intr-o cautare google am descoperit-o pe "pasagera" si acum pe tine.
    Pana acum un an de zile aveam o viata "normala": cumparam din magazine tot ce gaseam pentru par, ten, corp, etc fara sa citesc ce contin. Eu nu am avut probleme grave cu tenul meu, in schimb parul mi-a dat dureri de cap. Cadea enorm de mult.Cel ce m-a tuns acum un an de zile mi-a spus ca nu ating varsta de 50 ani cu par in cap (acum am 28). Evident m-am tuns scurt ca un baietoi, nu-mi statea extraordinar, parul meu nu s-a oprit din cazut, dar s-a observat o imbunatatire a firului. Azi parul meu a crescut la loc, nu e chiar asa de lung pentru ca i-am mai luat din varfuri.

    Cred ca in postarea ta ai vrut sa aduci vorba de un anumit site ce ofera produse si retete si de faptul ca multi ii copiaza, ca apoi sa le comercializeze. De un an de zile folosesc un sampon dupa o reteta a lor ce mi-a schimbat viata. Rezultatul: nu mai gasesc par peste tot: in pat, mancare, jos, iar la dus numarul firelor de par s-a redus considerabil tinand cont ca inainte blocau apa.

    Am incercat sa fac totul de pe blogul lor[nu vreau sa le fac publicitate], testand tot felul de texturi, produse, ingrediente si sunt gata sa mai invatat (nimic nu fac perfect si nici nu sunt pefecta). Pentru ten inca nu am descoperit textura si nici ingredientele ce mi se potrivesc desi stiu ca am tenul mixt, fara ca pielea sa fie sensibila sau sa se inroseasca de la vreun produs sau de la vreme (aproape 5 incercari). Pe corp nu suport gelul de dus ( doar la mare folosesc de la Yves Rocher), nicio crema oricat de usoara ar fi, niciun ulei, nici macar jojoba.
    Sunt in cautarea unui rimmel sensitive ( sa nu-mi usture ochii cand il dau jos), al unul gel de dush, al unui sapun usor si antimicrobian, a unei masti si a unui blasam pentru par gras ( uleiul de ricin e prea gras, mai folosesc jojoba + cassia), a unor creme pentru ten si corp (intrebuintare zilnica si plaja) cu filtre fizice, ce protejează de întreg spectrul solar, fara nanoparticule [stiu deja ce vei spune aici!] si a unei creme "miraculoase" ce ma scapa cel putin o luna de parul de pe picioare si de sub brat ( evident glumesc in legatura cu cea din urma :P)

    Eu sunt gata sa invat si sa testez orice, fie ca produsul este din comert sau preparat de mine. Sper ca nu am palavragit prea mult si nu te-am plictisit. Astept cu nerabdare orice reteta. Spune-mi te rog de unde te aprovizionezi( daca se poate)? Am observat cateva ingrediente interesante la tine pe care nu le detin. Vreau sa-mi largesc cercul restrans de ingrediente. Nici eu nu sunt chimista insa lucrez tot in IT. Mult succes! Anca, Iasi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Anca!

      Intr-adevar, este important sa gasesti o formula ideala pentru ingrijirea parului - doar sa tii minte ca nu intotdeauna parul cade pentru ca folosim produse gresite. Cred ca cea mai mare vina o poarta fondul nostru genetic, fondul hormonal, nivelul de stress, de alimentatie (poate o avitaminoza? Eu am patit ceva similar cu ce spui tu dupa un regim de slabire drastic, culmea, dat de un medic nutritionist....), afectiuni ale scalpului... ai fost si la un dermatolog, ti-ai facut si investigatii? Eu nu m-as grabi sa dau vina doar pe produsele de ingrijire, chiar daca dupa schimbarea rutinei observi imbunatatiri. Sigur nu ai avut si o schimbare de stil de viata o data cu schimbarea samponului? :-)

      Personal nu te sfatuiesc sa te bazezi pe vreun produs handmade pentru a avea o protectie SPF. Este un aspect foarte delicat, dificil de formulat si de stabilizat, plus ca nu vei avea garantia ca ai SPF X decat daca iti supui produsul unor teste riguroase, si anume nu pe propria piele. Daca te decizi sa iti faci un astfel de produs, tine minte ca o crema bine formulata cu SPF , din comert, este mai ieftina ca si chimioterapia... Eu nu ma incumet sa folosesc ceva handmade, ma las pe mana celor care au testat un produs de acest tip, pentru ca un SPF bine formulat e un pic mai mult decat cosmeticele clasice :)

      Nu as vrea sa imi las lista de furnizori pe aici, pentru ca este rezultatul a doi ani de munca si de cautari, si , sincer, inca nu ma simt pregatita sa o fac publica :) Poate ca intr-o zi o voi face :).

      Ștergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.